Laurens Mouter nieuwe rechterhand Jan Zoutman

De technische staf van K.v.v. Quick Boys wordt voor komend seizoen aangevuld met Laurens Mouter. De ervaren oefenmeester volgt Martin Steenvoorden op als assistent van hoofdtrainer Jan Zoutman. Voor Mouter is de cirkel rond: hij keert terug bij de club waar hij in het verleden jarenlang als speler actief was.

,,Nadat Martin (Steenvoorden, red.) eind vorig jaar had aangegeven te stoppen met zijn werkzaamheden bij de club, was Laurens voor ons de belangrijkste kandidaat om hem op te volgen,” verklaart technisch manager Gert Aandewiel desgevraagd. ,,Laurens is een Quick Boyzer in hart en nieren, ook al is hij een hele tijd elders actief geweest. Hij weet niettemin wat er op Nieuw Zuid gevraagd wordt van trainers en spelers. Zijn blauwwitte achtergrond is een absolute pré voor die functie. Laurens brengt bovendien een brok ervaring mee en met zijn persoonlijkheid vormt hij een uitstekende aanvulling op de samenstelling van de huidige staf. Daarnaast beschikt hij over een goede voetbalvisie en heeft hij een juiste klik met Jan Zoutman. Gezien het feit dat Laurens sinds enkele jaren deel uitmaakt van het scoutingsapparaat van de club heeft hij tevens een goed beeld van de huidige selectie.”

Foto: Johanna Wever

In de loop der jaren heeft de 65-jarige Mouter een grote staat van dienst opgebouwd als trainer van UDO, Roodenburg, RCL, Katwijk, Oegstgeest, SJC en Teylingen. Met de laatstgenoemde (zondag)club promoveerde hij vorig seizoen naar de Tweede Klasse. Halverwege het lopende voetbaljaar moest hij wegens fysieke problemen noodgedwongen stoppen met zijn werkzaamheden in Sassenheim. ,,Ik had zo’n last van mijn knie dat ik voor mezelf moest besluiten om een stapje terug te doen. Ik kon de oefeningen tijdens de trainingen niet meer voordoen,’’ begint de welbespraakte Mouter. ,,De operatie stond al gepland toen ik voor een second opinion een andere arts bezocht. Ik ben op zijn advies een andere therapie gaan volgen en de pijn is sindsdien helemaal verdwenen. Ik voel me als herboren. Dan begint het toch te kriebelen en ga je stiekem weer om je heen kijken.’’
Dat zijn voormalige club hem zou polsen voor de functie van assistent-trainer, had de in het onderwijs werkzame Mouter nooit durven dromen. ,,Een tijdje geleden ben ik voor het eerst benaderd door de clubleiding. We hebben vervolgens diverse gesprekken gevoerd. Kijk, ik ben een Quick Boys-man. Zeven jaar heb ik op Nieuw Zuid in het eerste elftal gevoetbald. Na de verhuizing van Sassenheim naar Katwijk begon ik in het derde elftal. Al snel mocht ik een keer invallen bij de reserves. Ik speelde goed en maakte het winnende doelpunt. De week erop trainde ik mee met de A-selectie. Niet veel later was ik een vaste kracht in de hoofdmacht.”

Naar eigen zeggen is hij te vroeg gestopt met zijn actieve voetbalcarrière. Op jonge leeftijd stortte Mouter zich op zijn loopbaan als trainer. Hij is bijna veertig jaar als hoofdcoach werkzaam geweest en weet inmiddels heel goed wat er van een assistent gevraagd wordt. ,,Het is voor een eindverantwoordelijke zeer prettig om samen te werken met een assistent met een eigen mening. Aan jaknikkers heb je niet veel. De assistent is het geweten van de trainer. Jan Zoutman moet het grotere geheel bewaken, ik ben er voor de details. Mijn rol is ook om spelers individueel, zo mogelijk, nóg beter te maken.”
De afgelopen weken heeft hij uitgebreid kennisgemaakt met zijn nieuwe, directe collega. ,,Jan heeft bij fantastische clubs gewerkt: Argon, HFC Haarlem, IJsselmeervogels, Jong FC Twente en nu Quick Boys. Ik heb hem de afgelopen tijd in actie gezien tijdens trainingen. Samen hebben we gesproken over de speelwijze, het plan van aanpak voor komend seizoen. Quick Boys moet weer de baas worden in eigen huis, vind ik. De tegenstanders moeten zich realiseren dat er niets te halen valt. Wij moeten zorgen voor een bepaalde felheid bij onze spelers zodat Nieuw Zuid weer die befaamde gloed krijgt. Ik sta écht te trappelen. Het liefst begin ik morgen al,’’ besluit de enthousiaste Mouter.

K.v.v. Quick Boys wil langs deze weg Laurens Mouter heel veel plezier en succes toewensen met de uitoefening van zijn nieuwe functie op sportpark Nieuw Zuid.

Geef een antwoord