Sylvano Comvalius maakt na dertien jaar comeback op Nieuw Zuid

Onder het toeziend oog van zijn zoons Milan (10), Daley (3) en Jordan (2) heeft Sylvano Comvalius met het zetten van een handtekening onder een tweejarig contract de terugkeer naar K.v.v. Quick Boys bekrachtigd. Na vele buitenlandse avonturen is de aanvaller afgelopen week weer geland in Nederland en sluit hij per direct aan bij de club waarmee hij in het verleden in zeer korte tijd een speciale band opbouwde. De cirkel is hiermee rond voor Comvalius.

De 33-jarige spits kent een rijke internationale carrière. Met zijn avonturen in onder meer Malta, Schotland, China, Duitsland, Oekraïne en Indonesië heeft Comvalius een heel voetballeven in zijn rugzak. In sommige werelddelen is hij met tienduizenden volgers op social media uitgegroeid tot een ware held. Niet in de laatste plaats vanwege de vele belangrijke doelpunten die de Amsterdammer heeft gemaakt gedurende zijn loopbaan.

In aanloop naar het seizoen 2008-2009 streek Comvalius als jonge speler van 20 jaar neer op sportpark Nieuw Zuid. Iedereen die Quick Boys een warm hart toedraagt, herinnert zich nog wel zijn winnende treffer in het uitduel met Noordwijk (3-2). Onder toenmalige trainer Jasper de Muijnck was de aanvaller niet altijd zeker van een basisplaats, maar desalniettemin maakte Comvalius een onuitwisbare indruk op de fans van de blauw-witten.

Gert Pluimgraaff ziet de terugkeer van Comvalius als een bijzonder extraatje. ,,Ondanks het feit dat Sylvano meer dan tien jaar geleden is vertrokken en relatief kort bij onze club gespeeld heeft, is het contact altijd gebleven. Hij koestert nog altijd zeer warme gevoelens voor Quick Boys. Zeer recentelijk begon het balletje weer te rollen toen we vernamen dat hij zou terugkeren naar Nederland. Sylvano heeft altijd aangegeven zijn actieve carrière bij Quick Boys af te willen sluiten en wij hebben hem altijd gezegd dat de deur te allen tijde wagenwijd voor hem openstaat. Sylvano is een heel sociale jongen en kan als een soort mentor voor de groep gaan fungeren, uiteraard spreken zijn voetbalkwaliteiten die hij over de hele wereld heeft laten zien voor zich. Hij wil daarnaast zijn trainerspapieren gaan halen en wij willen hem daar graag mee op weg helpen,” geeft het bestuurslid Selectievoetbal aan tijdens de contractondertekening.

Met name het laatste half jaar in het buitenland viel hem zwaar. Vanwege de strenge visumregels in Singapore was het niet mogelijk zijn gezin over te laten komen en bleef Comvalius ver verwijderd van zijn gezin. En dus keert de wereldreiziger weer terug bij de club waar hij dertien jaar geleden voor de eerste keer zijn opwachting maakte. ,,Bij Quick Boys heb ik als jonge jongen voor de eerste keer ervaren hoe het is om een volwaardig lid van een eerste elftal te zijn. Zij hadden echt een plan met mij. Ik moest op termijn de toenmalige spits Chima Onyeike opvolgen. Daarnaast genoot ik van de derby’s tegen Noordwijk, Katwijk en Rijnsburgse Boys en leerde ik voor het eerst hoe het was om te spelen voor duizenden supporters. Mijn tijd op Nieuw Zuid is voor mij van doorslaggevend belang geweest voor de rest van mijn carrière,” zegt de teruggekeerde spits.

Uit het oog, maar zeker niet uit het hart. Comvalius bleef na zijn vertrek contact houden met diverse personen binnen de club. ,,Hans van der Plas belde mij regelmatig en Leen van der Plas stuurde mij steevast iedere transferperiode een berichtje dat ik altijd van harte welkom was in Katwijk. Toen ik vertrok bij Quick Boys zei ik tegen hen dat ik een keer terug zou komen. Het voelde altijd als een niet-afgemaakt karwei. Ik ben blij dat het er nu echt van gaat komen. De cirkel is rond voor mij.”

Op Nieuw Zuid wil de kersverse aanwinst ook een start gaan maken met zijn trainerscarrière. ,,Gert en ik gaan bekijken wat het beste traject voor mij is. Ik zal onderaan de ladder moeten beginnen. Quick Boys heeft een goede jeugdopleiding en het lijkt me interessant om bij elke leeftijdscategorie een tijdje mee te lopen. Ik weet hoe er tegen eerste elftalspelers aangekeken wordt en hoe het voetbal leeft in deze gemeenschap. Ik hoop mijn kennis en ervaring te kunnen overdragen op de talenten.”

Maar bovenal wil Comvalius nog minimaal twee jaar belangrijk zijn voor het eerste elftal van de blauw-witten. ,,Ik wil met Quick Boys presteren op het allerhoogste amateurniveau. Dat heeft de hoogste prioriteit voor mij. Daarnaast kan ik hopelijk op een bepaalde manier een inspiratiebron zijn voor anderen. Het pad wat ik bewandeld heb, is voor weinig weggelegd. Er komt heel wat bij kijken en ik heb er alles voor gelaten om te slagen. Ik denk dat ik bewezen heb dat je via een stap terug naar de amateurs uiteindelijk heel veel kunt bereiken. Ik weet zeker dat er spelers binnen de selectie en in het amateurvoetbal zijn die dezelfde ambities hebben. Ik heb aangetoond dat het kan.”

Langs deze weg wordt Sylvano Comvalius welkom thuis geheten en wenst de Technische Commissie hem veel plezier en succes toe in zijn tweede periode op sportpark Nieuw Zuid.