Uit de oude doos: Katwijk – Quick Boys (3-4)

In deze voetballoze periode duiken we terug in het verleden. Huisfotograaf Hans van Duijn volgt het eerste elftal al twintig jaar op de voet en zag in die tijd bijzondere wedstrijden voorbij komen. In de zesde wedstrijd van de serie ‘Uit de oude doos’ een prachtige zege van Quick Boys in de Katwijkse derby.

Katwijk – Quick Boys (3-4)
Zaterdag 19 november 2005
Aantal toeschouwers: 5.500

Opstelling Quick Boys: Kromhout, Van Dam, Schoneveld, Ros, Flaton (’67 Zebeda), Schaap (’64 Ommel), Mussche, D. van der Plas, Timmermans, Van Fruchten (’87 Appelman), Bak

Krantenkoppen
“Katwijk zoekt, Quick Boys vindt de grens”
“Een fascinerende derby met alles erop en eraan”
“Bijzonder aantrekkelijk dorpsduel”
“Quick Boys boekt sensationele zege en zet zegereeks voort”
“Spektakelstuk op de Krom”

Wedstrijdverslag
In een serie van niet minder dan drie derby’s stond voor Quick Boys in competitieronde elf een bezoek gepland aan de dorpsgenoten. Dergelijke wedstrijden met alle bijkomende emoties blijven altijd verrassend. De positie op de ranglijst telt niet, slechts de eer is in het geding.

Quick Boys kon met vertrouwen richting “De Krom” vertrekken. Quick Boys heeft daar sinds 1999 geen wedstrijden meer had verloren, bovendien lijkt Quick Boys na een miserabele start van de competitie het juiste spoor gevonden te hebben na winst in de drie voorgaande wedstrijden. Tegenstander vv Katwijk lijkt te maken te hebben met een terugval na een goede start van de competitie, waarin zelfs een toppositie in zicht was. In voorgaande wedstrijden thuis tegen Ter Leede en uit tegen Ajax gingen de tegenstanders met de punten naar huis, waardoor men was afgezakt naar de middenmoot.

Voor het eerst in deze competitie startte Quick Boys met een opstelling die ten opzichte van de vorige wedstrijd ongewijzigd was gebleven. Van alle nieuwkomers stond alleen Michael Ros in de basis. De overige nieuwkomers hadden, voor zover niet geblesseerd, een plek op de bank gekregen.

Vlak na de start van de wedstrijd lijkt vv Katwijk de score al te openen, Sander Molenaar heeft de hoek voor het uitkiezen, maar is zo van deze kans geschrokken dat hij opzichtig faalt. Quick Boys is niet geïmponeerd en gaat zelf op zoek naar het vijandelijke doel. Na vijf minuten spelen geeft Maarten Bak zijn tegenstander Jeroen Buys het nakijken en weet een prima voorzet te produceren. Peter Timmermans is net te laat om deze kans te verzilveren.

In dezelfde minuut komt Quick Boys al vroeg op voorsprong in de wedstrijd. Weer weet Maarten Bak zijn tegenstander te verschalken, zijn voorzet belandt op de arm van Peter Ederveen waardoor Derek van der Plas niet in balbezit kan komen. Scheidsrechter Ifrandi stelt een handsbal vast in het strafschopgebied, waar maar een straf op staat, de strafschop. Maarten Bak komt oog in oog te staan met doelman Martijn Middelbeek die geen antwoord heeft op de slim ingeschoten bal, waardoor Quick Boys al vroeg de voorsprong in de wedstrijd neemt.

Deze vroege achterstand kan vv Katwijk niet imponeren, al snel hervindt men zich na deze teleurstelling en gaat aan het werk om de achterstand weg te werken. Door snel te combineren weet men regelmatig de weg naar het doel van de tegenstander te vinden. In de dertiende minuut lijkt vv Katwijk gelijk te maken. Weer krijgt Sander Molenaar een niet te missen kans, maar de paal voorkomt de gelijkmaker.

Toch blijven de oranjehemden druk zetten en blijven gevaarlijk. Verdediger Eef Schoneveld loopt, onnodig, al snel tegen een gele kaart op en kan zich de rest van de wedstrijd nog maar weinig permitteren. Halverwege de wedstrijd lijkt vv Katwijk de stand gelijk te trekken. In dit geval is Peter Kromhout de sta in de weg. Hij weet het strak ingeschoten schot van Wouter Verhey knap uit het doel te werken. Amper bekomen van de schrik bezwijkt Quick Boys toch nog onder de druk. Waar doelman Peter Kromhout juist tevoren knap een doelpunt heeft voorkomen weet hij zich nu geen raad met een ingeschoten bal van topscoorder Sander Molenaar, die reageerde op een slecht weggewerkt schot op doel van Erwin Verkuylen.

In deze fase van de wedstrijd heeft vv Katwijk het initiatief naar zich toegetrokken. Men combineert er lustig op los. Hun diepspelende spitsen weten regelmatig de Quick Boys verdediging in verlegenheid te brengen, tot scoren weet men echter niet te komen. Voor wat betreft Quick Boys weet verdediger Glen van Dam nog wel een bal op de paal te laten belanden, daar blijft het bij voor wat betreft de kansen in de eerste helft. De oude kwaal lijkt weer naar boven te komen. Het middenveld wordt te veel overgeslagen, waardoor te vaak de lange bal wordt gespeeld die te gemakkelijk verdedigd kan worden door de verdediging van de oranjehemden, die direct hun middenveld aan het werk kunnen zetten om aan een nieuwe aanval te gaan bouwen. Vooralsnog wist men de score in de eerste helft niet meer te wijzigen waardoor men met een 1 – 1 ruststand aan de thee kon.

Na de rust kwamen de teams in een ongewijzigde samenstelling het veld op. Het spelbeeld van de eerste helft lijkt zich te herhalen, weer was het vv Katwijk dat de gevaarlijkste indruk maakte. Dat leidde in de 52e minuut tot een op dat moment verdiende voorsprong. De fel jagende Erwin Verkuylen, aangespeeld door Sander Molenaar, weet door de Quick Boys verdediging heen te gaan en laat Peter Kromhout voor de tweede keer deze middag de bal uit het net halen.

Na deze achterstand hangt Quick Boys als een murw geslagen bokser in de touwen, de tegenstander lijkt alle troeven in handen te hebben de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. De blauwwitte verdediging staat onder zware druk en heeft geen oplossingen om het spervuur van aanvallen te verminderen. Twee minuten na de achterstand weet vv Katwijk de score nog verder op te hogen en weer staat Erwin Verkuylen, in deze fase van de wedstrijd een ware plaaggeest voor de defensie van de blauwwitten, aan de basis van dit doelpunt. Hij geeft een niet te missen voorzet aan Marcel Vondeling, die zijn ploeg op een 3 – 1 voorsprong zet. Ook bij dit doelpunt lijkt de Quick Boys verdediging niet geheel vrijuit te gaan.

Het initiatief in de wedstrijd ligt nu geheel bij vv Katwijk. De pupillen van trainer Richard Grootscholten laten zich bij deze voorsprong terugzakken, zodat Quick Boys de wedstrijd moet maken, door de extra ruimte die vv Katwijk op die manier krijgen zal men de wedstrijd gemakkelijk kunnen uitcounteren.

Toch komt er weer een sprankje hoop op bij Quick Boys wanneer Eer Schoneveld een door hem ingeschoten bal van de lijn gered ziet worden, er lijkt toch nog enige hoop aanwezig om de wedstrijd met een beter resultaat af te sluiten. Met nog een half uur te spelen brengt trainer John Blok veranderingen aan in zijn team. De moegestreden Jan Schaap ruimt het veld voor spits Sergio Ommel, de spits die wegens zijn geringe productie zoveel kritiek te verwerken had gekregen en sinds een aantal wedstrijden op de bank zat. De wissel van een middenvelder voor een aanvaller moest de druk op het doel van de tegenstander vergroten. Ook verdedigers Raymond Flaton verliet het veld, zijn stek werd ingenomen door de jonge Giovanni Zebeda.

De aanvallende intenties werden in de 68e minuut beloond door een doelpunt van Sergio Ommel. Met een hard en zuiver schot geeft hij doelman Martijn Middelbeek het nakijken en brengt met zijn eerste doelpunt in de competitie zijn team weer terug in de wedstrijd. Het beeld in de wedstrijd lijkt nu te kantelen. Waar vv Katwijk in eerste instantie heer en meester leek, was het nu Quick Boys dat de lakens uitdeelde en op zoek ging naar de gelijkmaker. Mede door de wissel van Erwin Verkuylen was het aantal aanvallende acties van vv Katwijk gedaald, bovendien was het venijn uit de aanvallen verdwenen.

Quick Boys rook haar kansen en bleef jagen op het doelpunt dat in de 79e minuut alsnog viel. In een mêlee van spelers weet Brian Mussche het gaatje te vinden dat nodig is om de bal over de doellijn te werken, nadat uit een corner de vv Katwijk verdediging niet in staat was de bal weg te werken.

Nu waren de bordjes in de wedstrijd echt verhangen. Nu was het Quick Boys dat het tempo in de wedstrijd bepaalde. Toch lijkt ook trainer John Blok tevreden met deze stand. Aan het einde van de wedstrijd wordt aanvaller Bennie van Fruchten, die hoewel niet gescoord toch een goede wedstrijd speelde, gewisseld voor middenvelder Ricardo Appelman. Toch trok Quick Boys aan het einde van de wedstrijd aan het langste einde toen Sergio Ommel in de 90e minuut zijn tweede doelpunt van de wedstrijd scoorde en zijn team op een 3 – 4 voorsprong brengt. Weer een massa oranjehemden in de doelmond die niet in staat zijn de bal weg te werken waardoor alsnog een doelpunt kon vallen.

Quick Boys heeft in deze derby karakter getoond door ondanks een waarschijnlijk onoverbrugbare achterstand alsnog terug te komen en de wedstrijd winnend af te sluiten. De lijn die sinds de gewonnen thuiswedstrijd tegen DOTO werd ingezet bleef in tact. Door hard werken heeft men laten zien dat er inmiddels een team staat dat nog maar weinig tegenstanders hoeft te vrezen. Waar enkele weken geleden naar beneden gekeken moest worden wordt thans een plek ingenomen in de middenmoot en is er een achterstand op de koploper van zes punten. In het huidige seizoen zijn er in de Hoofdklasse A nog maar weinig onderlinge verschillen. Met een wedstrijdinstelling als getoond in deze wedstrijd staan er wellicht nog mooie dingen in het verschiet.