Uit de oude doos: Quick Boys – Scheveningen (2-0)

In deze voetballoze periode duiken we terug in het verleden. Huisfotograaf Hans van Duijn volgt het eerste elftal al twintig jaar op de voet en zag in die tijd bijzondere wedstrijden voorbij komen. In de zevende editie van de serie ‘Uit de oude doos’ een bijzondere laatste speelronde van het seizoen 2010-2011…

Quick Boys – Scheveningen (2-0)
Zaterdag 14 mei 2011
Aantal toeschouwers: 2.300

Opstelling Quick Boys: De Zwart, Faber, N. van Duijn, Huisman (’34 Hillbrandt), Kastoredjo, D. van der Plas (’58 Bak), Duarte (’78 J. van Duijn), Van Beelen, Onyeike, Van der Heijden, J. van der Plas

Krantenkoppen

“Boem, een explosie alsof de titel binnen is”
“Quick Boys nog steeds in race voor het kampioenschap”
“Nieuw Zuid ontploft na laatste fluitsignaal in Maassluis”
“Herkansing Quick Boys na bizarre ontknoping”
“Spannende apotheose wacht voor hoofdklassers”

Wedstrijdverslag

Winst was hoe dan ook noodzakelijk in de wedstrijd tegen Scheveningen. Die winst werd eenvoudig behaald, tegenstander Scheveningen maakte zich niet te druk. Daarna was het lang wachten op het resultaat van vv Noordwijk, dat inmiddels tegen een achterstand aankeek. De slotminuten brachten geen uitkomst voor vv Noordwijk dat de wedstrijd uiteindelijk met 2 – 0 verloor. Zowel Quick Boys als vv Noordwijk behaalden aan het einde van de competitie evenveel punten zodat een beslissingswedstrijd uitsluitsel moet geven wie zich kampioen seizoen 2010-2011 mag noemen.
Na het afscheid van de vertrekkende spelers en trainer Wilfred van Leeuwen kon de wedstrijd onder leiding van arbiter Van de Roest beginnen.  Al snel gaf Sjaak Polak voor Scheveningen zijn visitekaartje af door een vrije schop van ver buiten het strafschopgebied op de deklat te mikken.
Quick Boys kon vooralsnog geen vuist maken tegen Scheveningen dat zich beperkte tot massaal verdedigen. Spits Marcel de Bruijn stond op een eiland, attent op de counter moest de actie van zijn kant komen
Toch kwam Quick Boys binnen 10 minuten spelen, hoewel het tot dusverre op aanvallend gebied nog maar heel weinig had laten zien, op voorsprong.  Binnen de beruchte lijnen werd een overtreding begaan op Patrick Duarte die resulteerde in een strafschop voor Quick Boys.  Aanvoerder Niels van Duijn bleef koelbloedig en benutte de penalty.  De achterstand inspireerde Scheveningen niet de defensieve tactiek te wijzigen. De ploeg bleef volharden in het verdedigende concept waarbij men onmachtig bleef de tegenstander maar enigszins in gevaar te brengen.
Ook Quick Boys liet maar weinig zien. Pas na 20 minuten spelen wist Jaap van der Plas, nadat hij Marcel Pronk het nakijken had gegeven, vanaf rechts een voorzet te plaatsen op Chima Onyeike die zijn doelpoging zag mislukken.
Het tempo lag laag, de wedstrijd had veel weg een zomeravondwedstrijd. Beide teams wisten geen kansen te creëren.  Na een ruim een half uur spelen moest Dustin Huisman noodgedwongen zijn stek afstaan aan Frank Hillebrandt.  Met nog tien minuten te spelen voor rust werd Scheveningen eindelijk gevaarlijk bij een actie van Marcel de Bruijn, uitblinker van de kant van Scheveningen. Deze wist Marciano Kastoredjo te passeren om vervolgens op doel uit te halen. Zijn doelpoging ging voorlangs.
Vijf minuten voor de rust leek Quick Boys eindelijk in staat de voorsprong verder op te hogen. De vrijstaande Hendrik van Beelen werd bereikt door Michael van der Heijden. Ten koste van een hoekschop zag Van Beelen zijn inzet alsnog naast het doel verdwijnen.  Uit die hoekschop kopte Patrick Duarte de bal net naast het doel.
Na de rust leek Scheveningen haar defensieve stellingen eindelijk te hebben verlaten en leek daar al snel succes mee te hebben. Marcel de Bruijn had een knappe actie gemaakt waaruit hij de volledig vrijstaande Samir El Mousssaoui wist te bereiken die de gelijkmaker voor het intikken had. Toch was dat intikkertje aan El Moussaoui niet besteed waardoor Scheveningen tegen een achterstand bleef aankijken.
Kort daarop was Quick Boys dicht bij een verdubbeling van de voorsprong. Vanaf eigen helft plaatste Niels van Duijn een lob op doel die door doelman Beeldsnijder naar net over de deklat kon worden getikt.  Ook Derek van der Plas was in deze fase van de wedstrijd na te zijn aangespeeld door Michael van der Heijden, dicht bij een verdubbeling van de voorsprong. Oog in oog met doelman Beeldsnijder wist Van der Plas zich geen raad met deze opgelegde kans waardoor de blauwwitten nog steeds genoegen moesten nemen met de magere 1 – 0 voorsprong.
Scheveningen sloeg aan het wisselen, eerst Hans van Duijvenbode voor Ferry van der Plas, later Jeffrey Ros voor Samir El Moussaoui, en wekte de indruk eindelijk iets aan de achterstand te gaan doen.  Echt gevaarlijk wilden de Scheveningen nog steeds niets worden.
Halverwege de tweede helft werd Maarten Bak, in het veld gekomen voor Derek van der Plas, aangespeeld door Michael van der Heijden. Bak had pech in de afwerking van zijn doelpoging, de doelpaal bracht uitkomst voor Scheveningen.
Met nog een kwartier te spelen bracht Jaap van der Plas zijn team eindelijk in veilige haven. Na een knappe actie op links waagde hij een doelpoging die via doelman Beeldsnijder in doel belandde.  Na die achterstand geloofde Scheveningen het verder wel en drong niet meer aan. Quick Boys kwam niet meer in gevaar en kon de wedstrijd met een 2 – 0 overwinning afsluiten.
Toen begon het lange wachten op het resultaat van de wedstrijd van concurrent vv Noordwijk dat inmiddels bij Excelsior Maassluis tegen een achterstand aankeek. Waar vv Noordwijk eerder in het seizoen in de slotfase van de wedstrijd de punten alsnog veilig kon stellen bleef men nu met lege handen achter in Maassluis waardoor het resultaat van een beslissingswedstrijd tussen de kemphanen Quick Boys en vv Noordwijk alsnog uitsluitsel moet geven wie zich de kampioen van de Hoofdklasse van het huidige seizoen mag noemen.