Update vanuit de jeugdopleiding

“Nu de zomervakanties beginnen, is het weer rustig op sportpark Nieuw Zuid. Even de batterij opladen voor het nieuwe seizoen. Natuurlijk was het afgelopen seizoen erg vreemd, en het is nog afwachten hoe het nieuwe seizoen zal zijn. Gelukkig ziet alles er momenteel hoopgevend uit en kijken we positief vooruit.

Vanuit de opleiding werd er de afgelopen maanden hard gewerkt om de nieuwe selectie samen te stellen. Spannende tijden voor spelers en hun ouders, maar zeker ook de trainers en technische staf. Maar hoe verloopt nou zoiets? Wat gebeurt er achter de schermen? Het effect van selecteren wordt ervaren, maar wat ligt daaraan ten grondslag? Ik neem u graag even mee in dit traject.

De voorbereiding op 2020-2021 begon na de winterstop. Dit traject wordt vanuit de coördinatie van de opleiding ingezet. Zo wordt er een start gemaakt met de nieuwe indelingen van JO19 t/m JO13-2. Voor de onderbouw zou dat later plaatsvinden. Er wordt gekeken naar de kwaliteiten, maar ook aantallen. Het zou ook anders gaan verlopen qua selectieteams. Er was vorig seizoen al een start gemaakt met de JO14 en nu werden ook de JO16 en JO18 daaraan toegevoegd vanuit de KNVB. Maar ook werd de O21/O23-competitie geïntroduceerd. Allemaal uitdagingen voor de indeling.

Dit alles hield dus in dat we vanaf de JO13 t/m JO19 per geboortejaar moesten indelen. Een jongere speler mag dan wel naar een hoger team, maar andersom is niet mogelijk. Waar we voorheen een speler in een tweede (selectie) team konden laten spelen, was dat nu niet meer mogelijk. Daardoor kwamen we niet altijd aan de aantallen. Zo hadden we opeens heel veel spelers voor de JO19 en te weinig voor de JO14.

Per leeftijdsgroep was er ruimte voor 16 spelers. En daar waar er teveel zijn, vallen spelers af en waar we tekort kwamen moesten we aanvullen. Dit proberen we altijd eerste intern. We hebben dan ook een aantal spelers uit de recreatieteams kunnen toevoegen aan de selecties. Ook gaf het kans om jongere spelers in een hoger team toe te voegen. Voor de JO16 moesten we ook buiten de vereniging kijken. Dat doen we regionaal en in overleg met de betreffende verenigingen. Deze puzzel kost tijd en energie. We zijn tevreden met het resultaat.

Dan O21/O23. De KNVB heeft voor deze klassen competities geïntroduceerd om het gat tussen de jeugd (JO19) en het eerste elftal te verkleinen Daar staan wij achter. Er is een piramide bedacht die begint bij O23-poules. Van hieruit kun je promoveren naar de O21-competities. Het is op die manier zelfs mogelijk om in te stromen in de tweede divisie als je in de hoogste poule promoveert. Dat is voor ons niet de doelstelling. In eerste instantie kwamen wij in aanmerking voor de hoogste O23-divisie. Aangezien er ruimte was in de O21-competitie, zijn we door de KNVB benaderd om hieraan deel te nemen. Dit zorgde voor wat organisatorische uitdagingen, maar die gaan wij nooit uit de weg. We zijn dan ook trots dat we (als enige in onze regio) deel mogen nemen in divisie 4 van O21.

Inmiddels zijn ook de indelingen bekend. We zien mooie competities op een niveau waar wij denken thuis te horen. De opzet van de competities is veranderd, maar hieronder een opsomming van de niveaus en aansprekende tegenstanders;

Onder 21 > Divisie 4 > o.a. Cambuur Leeuwarden, FC Eindhoven, MVV, Telstar
Onder 19 > Divisie 2 AM > o.a. Barendrecht, SC Feyenoord, Quick
Onder 18 > Divisie 5 > o.a. FC Lisse, Spartaan’20, Nieuwerkerk
Onder 17 > Divisie 4 > o.a. AFC’34, Be Quick 1887, ARC
Onder 16 > Divisie 4 > o.a. Almere City, Roda JC, FC Eindhoven
Onder 15 > Divisie 4 > o.a. AFC’34, Koninklijke HFC, Zeeburgia
Onder 14 > Divisie 1 AM > o.a. Quick, Westlandia, TOGB
Onder 13 > Divisie 1 AM > o.a. SC Feyenoord, Barendrecht, HBS

Dit is een greep uit de competities en tegenstanders: het wordt zeker de moeite waard om onze teams te zien spelen. Veelal zullen de wedstrijden op veld 2 worden afgewerkt. Uiteraard kunnen we de JO12 (die speelt als JO13-2) tot en met de JO8-3 niet vergeten. Ook onze jongste selecties zijn te bewonderen. Zo hebben we de elfjarigen spelen in de JO11-1 en -2. De tienjarigen delen wij in bij de JO11-3 en -4 zodat ze dan al acht tegen acht kunnen spelen. Onze acht- en negenjarigen spelen in de JO8-1/2/3 en JO9-1/2/3. Dit zijn al onze selectieteams op een rij.

Wat verder nog leuk is om te vermelden is dat onze O21 de thuiswedstrijden op veld 1 zal spelen bij uitwedstrijden van het eerste elftal. Voor de thuisblijvers een leuk alternatief om het vlaggenschip van de opleiding aan het werk te zien. Eerst is het tijd voor vakantie, al zijn de voorbereidingen in volle gang en kijken we al uit naar een nieuwe start!”

Jerry Ubink
Hoofd Opleidingen