Interview met Jaap van der Plas en Robbert Susan

Zaterdag 21 maart 2015. Dé dorpsderby tussen v.v. Katwijk en K.v.v. Quick Boys. Om 14:00 uur barst het spektakel los op sportpark De Krom. De stand op de ranglijst telt even niet, het gaat hier om de ‘strijd om Katwijk’. In aanloop naar deze wedstrijd sprak de webredactie afgelopen week met oer-Quick Boyzer Jaap van der Plas en met Katwijk-middenvelder Robbert Susan.

1 november
Eerder dit seizoen, op 1 november, eindigde de wedstrijd tussen Quick Boys en Katwijk op Sportpark Nieuw Zuid in een 1-2 overwinning voor de bezoekers uit Katwijk-Noord. Tijdens deze wedstrijd deed Jaap van der Plas echter niet mee. “Helaas brak ik aan het begin van het seizoen mijn pols, waardoor ik een groot deel van de voorbereiding en de eerste seizoenshelft heb gemist. Op zo’n moment weet je dat je weer achteraan in de rij moet aansluiten”. En zo beleefde Jaap de derby, voor het eerst sinds zijn jonge jaren, weer eens vanaf de tribune: “eigenlijk was het zoals alle andere derby’s. Ik heb er natuurlijk zelf ook een aantal gespeeld, al was de laatste alweer een jaar of vijf geleden. Het was wel leuk het weer eens vanaf de tribune me te maken, maar natuurlijk had ik veel liever zelf op het veld gestaan”.
Robbert Susan, met 11 competitiedoelpunten na Marciano Mengerink de meest scorende Katwijker, deed wel mee, en maakte de grootste derby van z’n carrière mee: “de laatste training merk je al dat het een andere wedstrijd is dan anders, met veel vuurwerk. Zo’n sfeer als op 1 november heb ik nog nooit eerder gemaakt.”

Bijna weg… of toch niet?!
Begin 2014 werd duidelijk dat Jaap van der Plas vanaf dit seizoen geen deel meer zou uitmaken van de A-selectie. Hij was al rond met Noordwijk, maar dit ging destijds toch niet door. “Puur op gevoel nam ik die beslissing. Ik zit hier al jaren bij Quick Boys, terwijl ik al rond was met Noordwijk, zei mijn gevoel het niet te doen. Net als spelers als Derek van der Plas wil ik bij Quick Boys blijven, en als het even wil ik hier ook mijn carrière afsluiten”. Een keus die goed uitpakte, daar hij zich uiteindelijk terug heeft geknokt in de selectie en in de basiself.
Ook voor Robbert Susan gold dat hij er bijna niet meer bij was geweest. Na een seizoen met weinig speeltijd bij Katwijk, stond hij in 2012 op het punt van vertrekken. “Ik zou destijds inderdaad vertrekken, mede door de weinige speeltijd die ik kreeg. Had zelfs al getekend bij FC Rijnvogels, maar Bruinink (de toenmalige trainer van Katwijk, red.) was zo gecharmeerd van me, dat ik toch bleef en de overgang annuleerde. Achteraf geen slechte keuze!”

Kampioenschap
“Met elk jaar 8 of 9 nieuwe basisspelers heb je een tijd nodig aan elkaar te wennen. Zeker met zoveel blessures als dit jaar, was de titel te hoog gegrepen”, zo kijkt Jaap van der Plas naar de ontwikkelingen in het huidige seizoen, een seizoen waarin Katwijk afstevent op het kampioenschap in de Hoofdklasse B. Susan: “ik kan natuurlijk niet bij Quick Boys in de keuken kijken, maar ik ben het er wel mee eens dat je niet ieder jaar zoveel nieuwe spelers moet halen. Natuurlijk moet je vernieuwen en verversen, maar niet zo grootschalig.” Jaap van der Plas neemt Katwijk in deze als voorbeeld: “bij Katwijk blijft de basis grotendeels intact, met elk jaar 2 of 3 basisspelers erbij om de boel scherp te houden. Ik denk dat dat mede het succes van hen verklaart in dit seizoen”.
Katwijk lijkt dus na één seizoen weer terug te keren op het hoogste amateurniveau, na vorig jaar gedegradeerd te zijn: “we zijn terecht gedegradeerd. Aan het einde van het seizoen sta je op de plek waar je hoort te staan”, aldus Susan, die verder weinig verschil ziet tussen de Hoofd- en Topklasse: “Natuurlijk is het niveau van sommige clubs hier in de Hoofdklasse wat lager. Maar ook tegen die ploegen komen we op achterstand en moeten we hard werken voor de overwinning. Ik denk daarom dat het verschil niet zo groot is als men denkt. Zeker een club of zes uit de Hoofdklasse B zou goed mee kunnen in de Topklasse”.

Aanstaande zaterdag
“Je merkt aan alles en iedereen dat de derby voor de deur staat”, zo kijkt Robbert Susan vooruit naar de derby van zaterdag. “Nu krijg je alweer berichten op Facebook, en ik word ook niet elke week uitgenodigd voor een interview”. Jaap van der Plas noemt de wedstrijd tegen Smitshoek, die 2 weken geleden in 2-2 eindigde, belangrijker: “Dat zijn typisch ploegen waartegen je punten moet pakken. Na vorige week hadden we zes punten vóór de nummer 3 kunnen staan. Winnen bij Katwijk is normaal gesproken minder een zekerheid dan een thuiswedstrijd tegen Smitshoek. Uiteraard betekent de wedstrijd bij Katwijk voor supporters wel heel veel, we zullen dan ook gewoon voor de drie punten gaan daar”.
Er wordt nog hard gewerkt aan de nieuwe tribune op sportpark De Krom, die aanstaande zaterdag officieel wordt geopend: “De nieuwe tribune is al gereed, maar alleen voor zitplaatsen. Misschien is het sponsorhome ook geopend, maar men is nog druk bezig”, aldus Susan over de huidige stand van zaken. Naar schatting zullen zo’n 5000 supporters aanwezig zijn bij de dorpsderby.

Kaarten kopen voor de derby? Dit kan alleen aanstaande donderdagavond nog in de voorverkoop!

Geef een antwoord