Jan Zoutman: "Ik denk dat we er goed voorstaan"

Een maand geleden begon Quick Boys aan de voorbereiding op het seizoen 2016-2017. Inmiddels zijn er vijf oefenduels achter de rug, en wordt morgen tegen Kozakken Boys voor de laatste keer geoefend in deze voorbereiding. Volgende week start Quick Boys de competitie met een uitwedstrijd bij FC Lisse. De Webredactie sprak met trainer Jan Zoutman over de eerste maand van het nieuwe seizoen.

Quick Boys 1 is inmiddels een maand in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Hoe staat het ervoor?
“Je wilt in de voorbereiding dat spelers fit worden en fit blijven. Op Max van Steen na, die door een val afgelopen zaterdag tegen Westlandia een schouderblessure heeft opgelopen, lukt dat prima. Het belangrijkste in de voorbereiding voor mij is dat de teamcommunicatie beter wordt. Ook daar zie ik absoluut progressie in. Hoewel iedereen zich richt op de eerste competitiewedstrijd, zal dat echt nog niet zaligmakend zijn. Het is een proces waar we mee bezig zijn, waarbij je zoekt naar de goede balans in het team. Daarnaast is het natuurlijk nog aftasten hoe de nieuwe spelers zich verhouden. Dat betreft de jongens van buitenaf, maar ook overgekomen A-junioren of jongens die er een tijdje uit zijn geweest. Op dit moment heb ik wel het idee dat er meer concurrentie is, zeker op een aantal posities. Ook denk ik dat we in de breedte wat sterker zijn geworden, dus ik denk dat we er in deze fase goed voorstaan.”

Heb je richting de eerste competitiewedstrijd bij FC Lisse al een vast elftal in gedachte? Of is dat nog puzzelen?
“Je hebt natuurlijk wel een idee, maar wat je zegt: het is een puzzel. Het gaat niet om de eerste 500 stukjes, het gaat om de laatste paar stukjes. We zullen net als vorig seizoen ergens vandaan gaan beginnen en kijken of dat werkt. Maar ja, in deze fase heb ik wel een groot deel van het elftal in het hoofd dat zou kunnen gaan beginnen tegen FC Lisse.”

Is het elftal wat tijdens de Open Dag speelde tegen Westlandia (5-1 winst) daarvoor de basis?
“Ja, ik denk inderdaad dat een groot gedeelte daarvan de basis zou kunnen zijn.”

Na de 5-1 winst tegen Westlandia, werd afgelopen dinsdag met 5-1 verloren bij Ter Leede. Ben je daarvan geschrokken?
“Het was dinsdag een ander team, met jongens die tijdens de Open Dag op de bank hebben gezeten of in Quick Boys 2 hebben gespeeld. Tegen Ter Leede waren we een uur lang de bovenliggende partij, en kregen we meer kansen dan de tegenstander. Alleen: in het voetbal gaat het er uiteindelijk om wie de meeste kansen benut. Met name na de wissels van de iets meer ervaren spelers, ging er veel mis. Dat was wel een tegenvaller. Maar nogmaals, het was een ander team dan zaterdag, omdat we veel spelers aan het werk willen zien. Deze jongens hebben het een ruim uur prima gedaan, alleen het laatste gedeelte was slecht. Daar hebben we het ook over gehad. Maar geschrokken? Nee, dat valt best mee.”

Nieuwkomers als Jason Oost en Mohamad Mahmoed deden afgelopen dinsdag wel mee. Hoe vond je dat zij het deden?
“In de eerste plaats denk ik dat ze allebei beter kunnen. Jason heeft een deel van de voorbereiding gemist. Hij heeft voor zichzelf getraind en is wel redelijk fit, maar het kan absoluut nog beter. Dat zeg je met name in de eerste helft op momenten dat hij kansrijk was. Voor Mohamad geldt hetzelfde. Hij is redelijk fit, maar wedstrijdfitheid is een ander verhaal dan individueel trainen of trainen in de sportschool. Daarom laten we hem stapje voor stapje meer minuten maken. Aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat we dit seizoen van beiden nog veel plezier gaan hebben. Van beiden zie je dat het geschoolde voetballers zijn, met een goede opleiding. Als het gaat om de speelwijze en teamcommunicatie, dan pikken ze dit snel op. Ik ben ervan overtuigd dat ze beiden het niveau hebben wat Quick Boys 1 van hen vraagt.”

Het kwam net al even ter sprake: Max van Steen viel vorige week geblesseerd uit. Is het een ernstige blessure?
“Het valt mee. Er zit wel een beschadiging in zijn schouder, wat 1 of 2 weken geduld vraagt om weer voluit te kunnen voetballen. De wedstrijd morgen tegen Kozakken Boys doet hij zeker niet mee, en volgende week bij FC Lisse komt waarschijnlijk ook net even te vroeg.”

Is Jason Oost, ondanks dat hij een deel van de voorbereiding heeft gemist, er klaar voor de spitspositie in te vullen bij FC Lisse?
“Hij gaat in ieder geval morgen spelen tegen Kozakken Boys. Dat is een mooie test. Technisch en tactisch hoeven we Jason niet zoveel meer uit te leggen. Het is puur een kwestie van wedstrijdritme opdoen. We zullen morgen kijken hoelang ‘ie het vol houdt. Hij is zeker serieus in beeld om tegen FC Lisse te gaan spelen.”

De afgelopen maand zijn zoals gezegd Mahmoed en Oost erbij gekomen, en Kuipers is teruggekeerd. Is de selectie daarmee compleet?
“In principe wel, maar natuurlijk kijken we nog naar buitenkansjes. Met name voor de spitspositie of naar een middenvelder die voor de goal komt en scoort, hoewel onze middenvelders afgelopen zaterdag gelukkig ook doelpunten hebben gemaakt. Achterin staan we er redelijk voor, al zouden we er misschien nog een linksbenige verdediger bij kunnen hebben. Maar de rest is prima bezet. Op het middenveld zijn alle posities goed bezet en de buitenspelers ook. Er zijn dus enkele plekken waar we misschien nog wat zouden kunnen doen, maar dan moet het kwalitatief goed zijn.”

Een extra speler erbij is dus geen ‘must’?
“Klopt. Als je verdedigend links kijkt, hebben we bij de potentials ook een paar talentvolle spelers lopen. Die staan er nu nog niet helemaal, maar kunnen over een paar maanden misschien wel speeltijd krijgen. Daar hebben we ook vorig seizoen voorbeelden van gezien. Wat goed is, komt vaak snel. Voor de spitspositie kunnen we het intern iets minder makkelijk invullen, met misschien nog één kandidaat bij de potentials. We houden onze ogen en oren open, maar een speler erbij is absoluut geen must.”

Dan nog even de blessures binnen de selectie. Hoe gaat het met aanvoerder Delano a Cohen?
“Met Delano gaat het redelijk goed. Door de bacterie die hij heeft gehad en alles wat daarbij komt, is zijn hele lichaam, maar vooral de spieren die hij nodig heeft, verzwakt. Maar Delano werkt er hard voor, en ik weet zeker dat hij er zo snel mogelijk weer bijkomt.”

En tot slot: hoe is het met Yuri Guijt?
“Yuri is heel goed op weg. De planning is dat hij in december weer zijn eerste wedstrijdminuten gaat maken. Daar gaat natuurlijk nog wel een heel traject aan vooraf. Zijn trainingsminuten worden opgebouwd, eerst individueel en later stapje voor stapje steeds wat meer met de groep. Dat proces zit er voor Yuri langzaam maar zeker aan te komen.”

Kan hij daarmee dit seizoen nog van waarde zijn?
“Ja, absoluut. Yuri zal echt nog wel de rest van het seizoen nodig hebben om wedstrijdfit te worden na zijn zware blessure. Maar dat betekent niet dat hij geen minuten kan maken. Ook in tien minuten of een kwartier kan hij veel waarde hebben. Afgelopen seizoen zagen we dat met Philippe den Hartog. Die speelde niet veel in de basis, maar heeft zeker zijn waarde gehad door onder meer wedstrijden open te breken. Dat zou met Yuri ook kunnen.”

Geef een antwoord