Met een twee plek in de divisie 2 op zak moesten de boys van de JO14-1 afgelopen zaterdag nog eenmaal aantreden. Op Sportpark de Krom was de JO14-1 van onze Noorderburen de tegenstander, een echte derby dus. De teams komen elkaar door het niveauverschil in de competitie eigenlijk nooit meer tegen, maar de beker leverde toch de echte derby op.

Waar de blauwwitten in de competitie de meerdere moesten erkennen in De Spartaan, wisten het team uit Noord tweemaal beslag te leggen op de eerste plek in de Hoofdklasse, met een promotie naar de divisie 3 tot gevolg. In ieder geval een tegenstander dus om niet zomaar te onderschatten, zeker in de wetenschap het cliché “dat een derby altijd op zichzelf staat” niet voor niets ontstaan is.

Op een koud, maar zonnig Sportpark De Krom mochten de mannen om 12:00 aantreden op het hoofdveld. Met een halfvolle tribune, supporters langs het veld en vuurwerk bij de opkomst kon je zeker spreken van een echte derby sfeer. Tel daarbij op dat de blauwwitten eigenlijk alleen maar iets hadden te verliezen en de basis voor een goede dosis spanning was gelegd.

Quick Boys start de wedstrijd goed en de eerste minuten zijn het de blauwwitten die op zoek gaan naar de openingstreffer. Toch is het juist de thuisploeg die in de eerste goed uitgevoerde counter weet te scoren. De rechtsbuiten gaat goed door naar de achterlijn en weet uit een onmogelijke hoek keeper Niels de Haas te verrassen. Vanaf dat moment krijgen de bezoekers het ook moeilijker en het fysieke opportunistische spel van de thuisploeg zorgt ervoor dat Quick Boys niet aan voetballen toekomt.

Zo gaat het spel op en neer, waarbij de Oranjehemden het gevaarlijkste van het spel hebben en de thuisploeg krijg in die eerste helft dan ook diverse kansen. Gelukkig is de scherpte in de afronding er niet. Halverwege de eerste helft valt dan toch de gelijkmaker als Stijn de Bruin de bal achterin wegwerkt en deze bij Tony Tanago krijgt. De buitenspeler gaat door over links en geeft uitstekende voorzet op Cas Kraaijenoord die goed naar binnen gekomen is. De rappe buitenspeler neemt aan, controleert en schiet hard in de dak van het doel.

In het vervolg van de eerste helft is het toch weer Katwijk dat sterker is. Eerst met een grote kans vanaf rechts, gestopt door keeper Niels de Haas, waarbij het schot uit de rebound op de paal komt en vervolgens wordt weggewerkt door Tom Burgering. Vlak daarna weer een goede counter van de thuisploeg, met weer een karakteristieke lange bal. Ook nu weer redt keeper Niels. Toch laten ook de blauwwitten zich gelden, met deze keer een aanval over rechts. Weer is Tony Tanago de aangever, maar deze keer komt Cas Kraaijenoord net te kort. Zo houden de ploegen elkaar in een spannende, maar alle behalve hoogstaande wedstrijd in evenwicht. Met nog twee minuten tot de rust is het dan toch de thuisploeg die weet te profiteren van een foutje in de defensie en de 2-1 ruststand op het bord zet. Zo gaan de blauwwitten met een achterstand de rust in en moeten de boys toch echt hun eigen spelletjes gaan vinden in deze storm die Katwijk heet.

Ook in de tweede helft is het de thuisploeg die meerdere keren gevaarlijk wordt, maar zien we ook een Quick Boys dat beter weet te combineren. Zo houden de ploegen elkaar qua veldspel in evenwicht, maar is daar nog steeds die voorsprong voor de thuisploeg. Een voorsprong die ook echt met man en macht verdedigd wordt. De kracht en inzet waarmee de oranjehemden spelen, soms op en over het randje dwingt respect af. Toch is het Quick Boys dat is die fase iets beter begint te combineren, maar het is nog niet genoeg. Dan ben je afhankelijk van de onverwachte grillen en individuele klasse van een aantal spelers. Tony Tanago is zo’n grillige speler en leidt de gelijkmaker in met een onmogelijke hoge bal naar voren. Deze komt wonderwel bij Cas Kraaijenoord terecht, die controleert, overzicht houdt en perfect teruglegt op Levi Ouwehand. De kleine aanvaller controleert en, draait en schiet tot vreugde van alle blauwwitten binnen en buiten het veld snoeihard binnen.

Beide ploegen gaan op zoek naar de winnende en eerst is Katwijk gevaarlijk uit een corner. Keeper Niels de Haas komt, maar krijgt een zet. De bal wordt in het lege doel geschoten, maar Tony Tanago redt op de doellijn. Het slotstuk is voor de blauwwitten, met een uitstekende counter, waarbij keeper Niels De Haas opent, deze opgepakt wordt door Ilyes Selmi en vervolgens doorgegeven wordt aan Tony Tanago, die Cas Kraaijenoord ‘wegsteekt’. Deze gaat goed door, maar vind een de Katwijk goalie op zijn weg die een uitstekende redding in huis heeft.

Penalty’s moeten de beslissing brengen

Zo gaan de ploegen richting de penalty’s die beslissing moeten brengen. Ook de penalty serie is zinderend. In de eerste drie strafschoppen maken beide ploegen geen fout. Bij een 4-3 stand voor Katwijk, wordt aan Quick Boys zijde helaas de eerste penalty gemist. Keeper Niels de Haas, die er al een paar keer goed bij zat, pakt echter daarna de mogelijk winnende penalty van de thuisploeg en houdt Quick Boys in de race. Zo gaan de ploegen door en als Katwijk de negende(!) strafschop neemt, is het weer keeper Niels die de bal stopt.

Zo ligt de verantwoordelijkheid en druk op de schouders van aanvoerder Job van Duijvenvoorde die zijn strafschop ook onberispelijk binnen schiet.

Zo komt er met een 8-7 overwinning in de strafschoppenserie een einde aan een zinderende bekeerderby. Een wedstrijd overigens die ongetwijfeld mede ingegeven door de nodige derby spanning geen hoogstaande wedstrijd werd. Toch werd het publiek getrakteerd op een waar spektakel dat tot de laatste strafschop spannend bleef. Ondanks de winst voor Quick Boys, mag de sterke lichting die Katwijk in de JO14 heeft, toch op een prima wedstrijd terugkijken en daar doet het schandalige gedrag van de Katwijk coach na de wedstrijd niets aan af.