JO9-5: Een goede buur i(n)s de basis

Wat doe je als team als je aan het einde van de voorjaarsvakantie een inhaalwedstrijd hebt. Als trainer hamer je dan op  oneliners als scherpte, focus en laten weten wie je bent en voor welke club je strijdt.

De inhaalwedstrijd van Quick Boys JO9-5 tegen RCL JO9-5 ging dan ook niet zomaar om de knikkers. De ongeslagen reeks van thuiswedstrijden over het seizoen 2023-2024 moest immers in stand worden gehouden en de uitwedstrijd en tevens één van de zeldzame nederlagen tegen ditzelfde RCL was ergens toch nog een plooi die gladgestreken moest worden.

Helaas waren we door de vakantieperiode niet geheel compleet en moesten we het deze dag zonder Gijs, Jukka en Bo stellen. Christian, Luuk, Khai, Tijs en Ryan waren gelukkig wel van de partij en Lucas, Levi en Abe waren bereid gevonden om de JO9-5 een wedstrijdje te helpen en zo konden we toch met een voltallig team het strijdtoneel betreden.
Je kan echter als trainer wel hameren op het belang van deze wedstrijd, de focus etc., maar als de trainer de wapenuitrusting (wedstrijdtas) vergeet mee te nemen naar Nieuw Zuid dan kunnen de jongens de clubkleuren niet verdedigen. Kortom: geen tas, de focus is zoek en de verloren tijd is niet in te halen. Wat is het dan fijn als je in tijden van tegenslag als trainer terug kan vallen op een goede buur. Een buurman die omkeert om de tas bij de trainer op te halen, zodat uiteindelijk de basis voor een gelukkig einde gelegd kan worden. Iets later dan gepland werd het blauw-wit om de schouders gehangen en werd de opstelling medegedeeld. Christian en Abe mochten beide een helftje het doel zien schoon te houden.  Ryan, Levi en Abe stonden roulerend in de verdediging, Luuk, Tijs en Lucas op het middenveld en Khai en Christian in de aanval.

Al snel na de aftrap opende zich een boeiend schouwspel. Het was duidelijk dat beide teams bij de sterkere in de poule behoorden. Het spel golfde, met kansen over en weer, op en neer. Het aftasten leek op een judogevecht en het was wachten op het moment wie zich uit de wurggreep wist los te wrikken en de eerste psychologisch tik uit zou gaan delen. Na een minuut of 7 kreeg Quick Boys een hoekschop en de sterk startende Ryan stak het hele veld over om deze te gaan nemen. Dit bleek een gouden zet want uit deze corner ontstond een grote kans voor Levi. Deze kreeg de half verwerkte bal voor zijn voeten en joeg deze onberispelijk in de korte hoek waardoor de 1-0 voorsprong voor het blauw wit van Quick Boys kon worden genoteerd.

Een aantal minuten later was het dezelfde Levi die van achteruit goed druk zette en zo de bal aan de linkerzijde van het veld kon ontfutselen. Met een crosspass wist hij vervolgens de vrijstaande Khai te bereiken en deze behield de rust en het overzicht om de volgende spreekwoordelijke tik op de kin te plaatsen, 2-0. RCL bleef echter dreigend en was duidelijk niet van plan om vroegtijdig met een witte vlag te gaan zwaaien. Het tweede kwart was het RCL die de druk opvoerde en door het hoge druk zetten viel de bal voor de voeten van de spits van RCL die vervolgens met een hard gedrukt schot, de goed keepende Christian, kansloos liet. Aan de blauw- witte zijde was het Lucas die een paar keer, na goed doorzetten, het vijandelijke doel onder vuur kon nemen. Het geluk was deze wedstrijd helaas niet aan hem besteed en door enkele goede reddingen kon de angel uit zijn schoten worden gehaald. Ook RCL kreeg meerdere kansen op de gelijkmaker en het dubbeltje kon dus beide kanten opvallen. Voor de blauw-witten was het fijn dat Tijs dit niet wenste af te wachten en door een goede individuele actie passeerde hij binnendoor zijn directe tegenstander en bracht zo zijn gouden rechter in stelling. Met Gakpo achtige trap joeg hij de bal hard en onhoudbaar in de korte hoek. Met 3-1 de rust in en dus enige marge.

Na de rust was het de beurt aan Abe om het doel te verdedigen en Christian mocht de aanval van Quick Boys versterken. Christian had duidelijk zin om de kou uit zijn lijf te rennen en op wilskracht hielp hij mee aan het verdelen van het aanvalsspel. Na de rust was het wederom Levi die na zijn wisselbeurtje aan de rechterkant opstoomde. Na balverlies bij de achterhoede van RCL gaf hij echter niet op en bleef hij de druk op RCL houden om gegenpressing uit te voeren. De druk resulteerde in balverlies voor RCL en Christian stond als spits op de juiste plek en promoveerde deze kans tot doelpunt, 4-1. Christian was vervolgens los en nam korte tijd later het doel van RCL nog twee maal onder vuur.
De eerste bal ging via de pantoffel een halve meter over het doel en de volgende bal spatte helaas uiteen op de lat. De pogingen van RCL deden hiervoor nauwelijks onder want ook zij joegen een bal tegen de kruising. Ondanks uitstekend keeperswerk van Abe was het laatste woord echter aan RCL. De 4-2 eindstand was echter in het voordeel van blauw-wit en zo bleven de drie punten ook weer “zoals gewoonlijk” op Nieuw Zuid, wat een onneembare vesting lijkt