Zomerstop bij de jeugd

De schoolvakantie staat voor de deur en het voetbalseizoen zit er al een tijdje op en de nieuwe indeling voor seizoen 2024/2025 is inmiddels alweer gemaakt en gecommuniceerd. Een mooi moment om even terug, maar vooral vooruit te kijken.

Voorjaarscompetities 2023/2024

Sinds enige tijd heeft de KNVB ehet voetbalseizoen opgedeeld in een najaars- en voorjaarscompetitie. Dit geeft teams de kans om sneller te promoveren en zo te spelen op het niveau waar het team het beste tot zijn recht komt. Daarnaast heeft de KNVB ook besloten dat teams hun niveau meenemen naar de volgende competitie. Dit betekent dat de teams in de voorjaarsreeks spelen voor de competitie-indeling van de najaarsreeks van het nieuwe seizoen.

Ons doel is om spelers op te leiden tot A-selectie waardige spelers. Het niveau waarop de teams acteren is dan ook een middel om te ontwikkelen. Daarom zijn we zeer tevreden over de prestaties van de opleidingsteams dit seizoen. Uiteraard als uitblinker het kampioenschap van Onder 21. Daarnaast hebben de meeste teams zich weten te handhaven op hun niveau, en door de hernieuwde indeling hebben sommige teams ook weer een stap gemaakt.

  • JO18 – Kon op de laatste speeldag nog kampioen worden. Helaas werd er op de laatste speeldag verloren, waar bij winst (achteraf) bleek dat een kampioenschap behaald was.
  • JO17 – In de voorjaarsreeks liet het team zien gegroeid te zijn en eindigde keurig op de tweede plek.
  • JO16 – Was al kampioen geworden in het najaar en moest bij de eerste zes eindigen om een stapje te maken. En dat is gelukt, waardoor ze komend seizoen een treetje hoger mogen spelen.
  • JO15 – Waar in de najaar reeks het kampioenschap was behaald, bleek de promotie net even te hoog gegrepen. Het team wist de laatste wedstrijd knap te winnen, en leek een stapje omlaag te moeten doen. Toch mag het team in dezelfde competitie uitkomen.
  • JO14 – Speelde ook na het kampioenschap een stapje hoger en wist zich te handhaven.
  • JO13 – Had nog zicht om een stap te maken en werd knap derde. Hiermee is het team ook verzekerd van hetzelfde niveau komend seizoen.

Bij de jongere teams hebben we goede ontwikkelingen gezien in de groepen. De teams spelen op het hoogste regionale niveau en kunnen zich daar goed meten. Ook zien we de aanwas vanuit de Landenteams per jaar groeien, en ook zien we dat onze club aantrekkingskracht heeft in de regio (en daarbuiten). Dat is ook een positieve ontwikkeling. Wij zijn een Regionale Jeugdopleiding en willen de beste spelers uit de regio aan ons binden. Natuurlijk gaat onze voorkeur uit naar de spelers uit de gemeente Katwijk. Het is toch ultiem om jongens zoals Sem van Duijn en Levi van Duijn in het eerste te zien spelen. Dit maakt ook dat we soms goed moeten kijken naar ons selectiebeleid. Uiteraard hebben we daar goede afspraken over. Toch moeten we kritisch blijven en ervoor waken dat we geen doorvoerhaven zijn voor gelukszoekers.

Vooruitblik 2024/2025

De KNVB is continu in beweging en wij bewegen altijd mee. Soms pakt dat goed uit en soms lopen we tegen uitdagingen aan. De start van het O21-team enkele jaren geleden was een succes, omdat de stap van JO18 naar dit team voor veel spelers te groot bleek. De KNVB start daarom komende seizoen weer met landelijke JO19-competities en stopt tegelijkertijd met JO18-competities op dit niveau. Dit betekent dat wij de spelers vanuit de JO17-1 laten meespelen in een JO19-competitie. Dit doen we ook al voor de 12-jarigen in een 13-competitie, waar we goede ervaringen mee hebben. We hopen dat dit team ook op landelijk niveau komt te spelen.

Teams kunnen niet zonder (technische) staf. We zijn blij dat we voor komend seizoen veel trainers konden behouden en dat we ook talentvolle nieuwe trainers mochten aantrekken. Een andere positieve ontwikkeling is dat ook onze jeugdspelers meer en meer op het trainingsveld te zien zijn. Voor de nieuwe JO19-1 heeft Roy van Kesteren de stap gemaakt naar dit team. Hij heeft zijn VC3 behaald en heeft met de JO16-1 een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Hij pakt dit samen op met Kees Guijt, de huidige assistent van de JO18-1. Eelco Fielemon was de beoogde trainer, maar vanwege promotie op zijn werk heeft hij geen tijd meer om een rol als trainer op te pakken. Bij de JO19-2 neemt Sebastiaan Bloemendaal het roer over. Ook hij heeft zijn VC3 behaald en groeit mee met de JO17-1 groep.
Bij de JO17-1 zal Hans van Keeken als trainer voor de groep komen te staan. Hij komt over van ASC waar hij de JO17-1 onder zijn hoede had. Voor de JO16-1 staat komend seizoen Simon Olders voor de groep. Hij komt over van ARC JO15-1 en zal het team samen met Tim de Cler gaan oppakken. Bij de JO14-1 blijft Willem van den Oever aan het roer staan en bij de JO13-1 zal Rick Dijkhuizen komend seizoen voor de groep staan. Bij de JO13-2 zal Gert van Duijn, de huidige assistent bij JO15-1, als hoofdtrainer beginnen. Bij de onderbouw (vanaf de JO11) is het leuk om te vermelden dat we een aantal jeugdspelers als trainer op de groepen hebben aangesteld.

Naast de staf voor onze opleidingsteams hebben we ook een team coördinatoren om de trainers te ondersteunen in het trainen en coachen van de teams en individuele spelers. Wim van der Plas, Peter Kerkhof, Louise Sloos en Adrie Ros maken dit team compleet. Arjen van der Werf is nog steeds actief als trainer om de O13-spelersgroepen teamtactisch te helpen bij het 11-tegen-11-spel. Arwin Guijt is betrokken bij het schrijven van beleid en Willem Schonenberg helpt bij de fysieke ontwikkeling. Ook Sem van Duijn en Matthijs van der Plas zijn betrokken met hun voetbalschool, die steeds meer bekendheid krijgt. Ze helpen met workshops en scholingen voor onze trainers. De samenwerking met FMT draagt bij aan de ontwikkeling van de spelers. Nu de praktijk op de club aanwezig is, zijn de lijnen nog korter geworden.

En zo staan we alweer te trappelen om te beginnen aan het nieuwe seizoen. Maar voor nu: nog even vakantie vieren!