Column Lennard van Duijn: Tejan

“Eens in de zoveel jaar komt er op Nieuw Zuid een speler voorbij waar het publiek voor op de banken gaat. Het zijn van die publiekslievelingen die in de harten van de fans gesloten zijn, een sportpark doen opveren en luidkeels bezongen worden. We kennen er allemaal wel een aantal. Van de jaren die ik heb meegemaakt, komen bijvoorbeeld Bak, Van Beelen, Van der Gun, Flaton, Opoku, Teijsse, ‘Japie’ van Duijn, ‘Reda’ Kharchouch in me op. Ach, het zijn er veel geweest die voorbij kwamen gedurende de jaren. Soms komen ze ook terug. En op socials gaf dat afgelopen zaterdag duidelijk enige troost tegenover de ingevoerde avondklok. Velen waren zichtbaar blij dat Kay Tejan terugkeert. Ook ik. De voetballende kwaliteiten van Tejan mogen namelijk gerust beschouwd worden als kwaliteiten waar je voor naar het sportpark komt.

Het moet een van de eerste wedstrijden geweest zijn die ik van Tejan gezien heb. Je kent dit soort wedstrijden wel; het is een zomerse dinsdagavond, uit bij een ploeg in de regio, op een sportpark waar men zorgeloos met een flesje Spa blauw staat af te koelen. Het is de voorbereiding van het seizoen, het publiek kan ontspannen en de spelers mogen het laten zien. Op deze bewuste avond zei degene naast me: ‘’die jongen kan voetballen. Dat zie je gelijk.’’ Dat liet hij dat seizoen overigens niet één, maar twee keer zien op de Boekhorst, de thuishaven van VVSB.

In het succesvolle seizoen waarin Quick Boys eindelijk promotie naar het hoogste niveau bewerkstelligde, was Tejan een onmisbare pion in de selectie van Erik Assink. Hoewel het over de laatste tien jaar een van de meest succesvolle aanvallers van het vlaggenschip is geweest, was er ook kritiek. Kritiek zoals je zo vaak wel ziet bij (amateur)voetbal, maar in het bijzonder bij Quick Boys (ik schaar mezelf hier ook onder). Als je met een geweldige goal de held bent in Groningen, kan je op Nieuw Zuid de schlemiel zijn doordat je een cruciale bal niet afspeelt (en aan de andere kant een verdwaalde corner erin vliegt). Uiteindelijk boterde het even een periode niet tussen Tejan en Quick Boys. Maar Tejan herpakte zich wel. En hoe…

Ik denk soms wel eens dat het desbetreffende succesvolle seizoen 2018/2019 uit drie delen bestaat. De sterke opening, de lange overwinningsreeks (met Noordwijk thuis als hoogtepunt) en de wederopstanding in de nacompetitie. In alle drie de delen speelde Tejan een hoofdrol. In het bijzonder de goals tegen DVS ’33, Jong Groningen en Harkemase Boys aan het begin van het seizoen. Maar ik herinner mijzelf bijvoorbeeld ook het moment dat het publiek van Quick Boys Tejan weer letterlijk in de armen sloot, thuis tegen Noordwijk. Die sprint vanaf rechts en de bal in de verre hoek. Het moment dat Nieuw Zuid ontplofte. Dat een groot deel van de goals in de nacompetitie op de naam van Tejan kwam te staan, verraste daarom ook niemand.

Een snelle aanvaller met een goed schot, fysiek sterk en vaak scorend. Hét ideale type aanvaller om in je selectie te hebben. Het was jammer toen hij weg ging naar Kozakken Boys, maar ook weer mooi dat hij uiteindelijk terugkomt.

Ik ga niet weer vooruitkijken op het volgende seizoen. Het is een toekomstbeeld wat met de maand zo ongeveer wel wijzigt. Wanneer wij weer eens een bal gaan raken in naar amateurvoetbal mijmerend Nederland, weet immers haast niemand. Een ding weet ik wel: met de aanwezigheid van Tejan, zie ik er nog meer naar uit dan ik al deed. Want dat Tejan Nieuw Zuid nog een keer zal laten ontploffen, daar twijfel ik geen moment aan.”