De Promotie: Joey Ravensbergen

Het is deze week precies een jaar geleden dat Quick Boys thuis de finale van de nacompetitiewedstrijd tegen VVSB speelde. Op het spel stond een plek in de Tweede Divisie van het seizoen 2019-2020. Zoals iedereen met een blauw-wit hart inmiddels weet, pakte die wedstrijd memorabel uit voor Quick Boys. Eindelijk werd promotie en daarmee een terugkeer naar het hoogste amateurniveau bewerkstelligd. In het kader van deze wedstrijd blikken we middels het drieluik ‘De Promotie’ terug met drie sleutelspelers, waarbij vandaag de beurt is aan Joey Ravensbergen.

‘’Het was een lang en spannend seizoen. We konden het niet bekronen met een kampioenschap, dat werd slechts een paar wedstrijden voor het einde duidelijk. Het is zonde dat we in bepaalde wedstrijden belangrijke punten lieten liggen. Uiteindelijk bleek Noordwijk dan ook stabieler en zijn zij daarmee de terechte kampioen geworden.’’

Op sommige momenten was het in het voetbalseizoen 2018-2019 rumoerig bij Quick Boys. Toch kende de club een zeer sterke reeks in de eerste seizoenshelft en wist het, ver in de tweede seizoenshelft, Noordwijk thuis te verslaan (2-0). Het bleek aan het eind echter niet genoeg voor een kampioenschap en daarmee directe promotie. ‘’Soms waren we een heel goed team en soms weer helemaal niet. Toch hebben we het met z’n allen zodanig opgepakt dat we, uiteindelijk op de laatste speeldag, die plek voor de nacompetitie bemachtigden.’’ De linksback kijkt dan ook terug op een slot dat vertrouwen gaf voor de nacompetitie.

‘’Wedstrijden in de nacompetitie zijn finales op zich. Het stukje beleving moet je voor jezelf creëren om er met volle focus in te kunnen gaan. Dit soort wedstrijden kan je niet benaderen als elke andere. Hier moet je jezelf volledig voor kunnen opladen.’’ Ravensbergen weet met zijn ervaring in nacompetities waar hij over praat. De nacompetitie van het seizoen 2018-2019 werd al weer zijn derde nacompetitie. In het seizoen 2013-2014 strandde Quick Boys thuis tegen Ajax Amateurs, waar Dennis Kaars toentertijd nog actief was. Kaars zou in de toekomst nog een andere belangrijke wedstrijd gaan spelen op Nieuw Zuid… Het seizoen 2014-2015 speelde Quick Boys gelijk tegen RVVH, waarna het uit won bij Spijkenisse. Helaas ging RVVH uiteindelijk op doelsaldo door, waardoor Ravensbergen voor de tweede maal strandde in de nacompetitie. Driemaal werd voor hem wat dat betreft scheepsrecht.

In 2019 was het dus anders dan voorgaande jaren: Quick Boys was er heel dicht bij. De laatste keer dat de club er zo dichtbij was, dateerde van het seizoen 2010-2011. Menig fan zal met veel pijnlijke herinneringen terugdenken aan die goal van Mertens, ‘waar toch echt hands aan vooraf ging’. Of die ‘teen’ van Van Beelen, die hij net aan te kort kwam. De nacompetities, die in de loop der jaren volgden, kwamen niet zo dicht in de buurt. Dit jaar werd het eindelijk weer heel spannend. ‘’Toch hadden wij na O.S.S.’20 het gevoel dat het wel goed ging komen. We zaten toen lekker in de wedstrijden en waren de bovenliggende partij. We leefden dan ook met vertrouwen toe naar de uitwedstrijd bij VVSB. Natuurlijk hoop je niet tegen een achterstand aan te lopen, maar zelfs toen we die kregen, wisten we dat zonder paniek te herstellen. We waren de bovenliggende partij en gingen geen gekke dingen doen. Achteraf, als je 1-0 achter komt, is het fijn dat je niet hebt verloren. De tweede helft heb je wel zo’n gevoel dat je de kansen had moeten benutten. Uiteindelijk ga je dan toch met een gelijkspel naar de beslissende wedstrijd.’’ Werd het VVSB, dat in de Tweede Divisie kon blijven? Of werd het Quick Boys, na zo veel jaren?

Laatstgenoemde vraag zal door vele hoofden gespookt hebben aan de zuidelijke kant van het dorp, misschien ook wel een beetje aan de noordelijke. Heimwee naar de derby der derby’s is immers een van de weinige dingen die de rivalen gemeen hebben. Een ding is echter zeker: de spanning zat er behoorlijk in bij de blauw-witten, zo merkte ook Ravensbergen. ‘’Ik hou er wel van. Het is heerlijk om te zien als mensen knettergek worden wanneer je scoort. Daar ben ik mijzelf heel bewust van. Ze proberen je doordeweeks mentaal klaar te maken voor zo’n wedstrijd. Als team kan je net altijd wat meer geven als er tweeduizend man staan te springen.’’

Ravensbergen wordt in die zin dan ook vaak klaargestoomd door alles en iedereen er omheen. Toch houdt hij altijd wel het hoofd koel. ‘’Ik was heel relaxed in de ochtend van die dag dat we thuis tegen VVSB speelden. Eigenlijk heb ik bijna nooit écht spanning. Natuurlijk heb je gezonde spanning voor zulke wedstrijden, die iedereen wel moet hebben, voor de club en voor jezelf, maar ik heb vooral heel veel zin. Met zulke wedstrijden, vol belading, net als derby’s tegen Katwijk, wil je gewoon gaan voetballen. Ik raak er nooit door van het pad af.’’

Zo liep Ravensbergen op zaterdag 8 juni 2019 het veld op, vol energie om de belangrijkste wedstrijd uit zijn Quick Boys-tijd te voetballen. Later deze week blikken we terug op de wedstrijd zelf, met een andere hoofdrolspeler, die al zijn kampioenschappen haast in het niet vindt vallen met zijn ‘moment of fame’ op Nieuw Zuid.

Zo zag de heenwedstrijd tussen VVSB en Quick Boys er op woensdag 5 juni uit: