Recap A-selectie

De Familiedagen zijn voorbij, het seizoen 2023-2024 is bij deze afgesloten. Tijd voor een recap van dit bewogen jaar van de A-selectie van K.v.v. Quick Boys.

Er vonden afgelopen seizoen nogal wat mutaties plaats op het personele vlak. Allereerst de staf, wat in vergelijking met vorig seizoen zes nieuwe gezichten kende. Thomas Duivenvoorden, Reinier Haasnoot, Delano á Cohen, Gianni Kamperveen, Arnoud Royon en Christian Balkenende voegden zich samen met de bestaande stafleden Peter van Duijn, Dick van Rijn, Dirk de Reus, Stefan van Rijn en Jan Cees van Duijn.

Bij de spelersgroep werden er maar liefst dertien nieuwe namen gepresenteerd. Leonard de Beste, Jordi Blom, Nick Broekhuizen, Timon Fikkert, Jerrel Hak, Kyvon Leidsman, Jason Meerstadt, Guus Offerhaus, Bram Oskam, Jesse Reinders, Marcus Scholten, Mees van Tol en Kees Zwanenburg kwamen de lege plekken opvullen. Om verschillende redenen keerden drie van deze spelers, te weten Blom, Hak en Leidsman, sportpark Nieuw Zuid snel weer de rug toe. Daarnaast vertrokken er nog twee spelers in de eerste maanden van het seizoen (Aleksandar Bjelica en Nick Runderkamp).

Na Jong Sparta Rotterdam en Jong Almere City FC heeft Quick Boys de jongste selectie in de Tweede Divisie met een gemiddelde leeftijd van 23,8 jaar oud (lees: jong).

Het verwachtingspatroon intern: “Bouwen aan een nieuw en herkenbaar Quick Boys met als doelstelling dit seizoen te zaaien om in de jaren erna te kunnen oogsten.”

Na het sluiten van de transfermarkt konden ook de externe “experts” hun voorspellingen gaan maken. Het verwachtingspatroon:

Voorspellingen Tweede Divisie: “Katwijk grote favoriet voor titel, HHC Hardenberg en Rijnsburgse Boys volgen op afstand. Andere genoemde namen zijn Spakenburg, AFC en De Treffers.

Ondanks uitgesproken ambities staat ADO’20 op 1 om te degraderen. Nieuwkomer ACV volgt, net als Kozakken Boys.”

Quick Boys kende een stroeve voorbereiding. Er werd gewonnen van Unitas en Eemdijk. Verloren van De Graafschap, Jong Feyenoord, FC Rijnvogels en Achilles Veen. De generale repetitie tegen Excelsior Rotterdam eindigde in een gelijkspel.

In de openingswedstrijd van de competitie verraste Quick Boys vriend en vijand door titelkandidaat De Treffers op eigen terrein met 1-3 te verslaan. Een maand later volgde een zware week met drie wedstrijden. Quick Boys mocht op bezoek bij AFC (0-3), een paar dagen later bij ADO ‘20 voor de voorronde van het landelijke bekertoernooi (0-1) en als toetje de thuiswedstrijd tegen VV Katwijk (2-0).

In de eerste ronde van het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB beker kwam NAC Breda op bezoek op sportpark Nieuw Zuid. Het werd een fantastische avond waarin de Boys met 1-0 voor de eerste stunt zorgden in het bekertoernooi.

In de laatste maand voor de winterstop werd er gewonnen van Kozakken Boys, Jong Sparta Rotterdam, GVVV en ADO ‘20 en eindigde de topper tegen Spakenburg in een gelijkspel. Een paar dagen voor het kerstreces kwam De Graafschap op bezoek voor de tweede ronde van de TOTO KNVB beker. In wederom een fantastische ambiance werd er opnieuw gewonnen van een profclub zodat ook bekerstunt nummer twee een feit was.

Na de winterstop mocht Quick Boys op bezoek in Alkmaar waar AZ de volgende tegenstander werd voor de TOTO KNVB Beker. Deze avond zal iedereen met een blauw-wit hart niet snel vergeten. Na een 2-2 eindstand en 3-3 na verlenging moesten penalty’s beslissen wie er door mocht gaan naar de volgende ronde. Helaas hield het sprookje hier op, maar namen we met opgeheven hoofd en trots afscheid van het bekertoernooi.

Bij de start van de tweede seizoenshelft stond Quick Boys tweede op de ranglijst achter Spakenburg. Koen Blommestijn kwam de selectie versterken, terwijl Danny van den Meiracker om privé-redenen helaas afscheid moest nemen. Er werden zeven wedstrijden gewonnen, zes wedstrijden gelijkgespeeld en vier wedstrijden verloren in het restant van het seizoen waardoor Spakenburg zich tot kampioen mocht kronen en Quick Boys op een verdienstelijke derde plaats eindigde. Dankzij deze prestatie nam Quick Boys een periodetitel over van Spakenburg, zodat deelname aan het landelijke bekertoernooi voor volgend seizoen werd veiliggesteld.

We mogen terugkijken op een fraai seizoen waarin we verschillende hoogtepunten hebben mogen meemaken. De derde plaats op de eindranglijst in de competitie is de beste prestatie op het hoogste amateurniveau in zestien jaar (in de toenmalige Hoofdklasse A eindigde Quick Boys in het seizoen 2007-2008 eveneens op de derde plaats). Ook werd met 62 punten het hoogste puntenaantal op het hoogste amateurniveau in de competitie behaald sinds de invoering van de Topklasse in het seizoen 2010-2011.

Daarnaast zal menig Quick Boys-supporter trots zijn op de dubbele derbyzege op VV Katwijk en dat de blauw-witten voor het eerst sinds het seizoen 2008-2009 boven de aartsrivaal eindigde in competitieverband.

De achtste finales van de TOTO KNVB Beker bereiken is dan wel niet de beste prestatie ooit voor Quick Boys, maar door dit te behalen door NAC Breda en De Graafschap te verslaan (zonder een tegendoelpunt te hoeven incasseren), is het wel voor het eerst dat in één seizoen twee profclubs worden verslagen met uiteindelijk uitschakeling door AZ (de nummer 4 van de Eredivisie) na strafschoppen.

Hoofdtrainer Thomas Duivenvoorden, uitgeroepen tot trainer van het jaar in het district West II, liet maar liefst zeven (!) spelers uit de eigen jeugdopleiding debuteren in competitieverband. Leonard de Beste, Hadi Erol, Matthijs Heeringa, Bart Kuijt, Kai Oudshoorn, Mees van Tol en Juda van Velzen mochten minuten maken in het eerste elftal. Daarnaast hebben drie spelers uit de eigen jeugdopleiding (Leonard de Beste, Levi van Duijn en Sem van Duijn) met gezamenlijk 4.888 speelminuten in competitieverband een grote bijdrage gehad aan de geleverde prestaties.

De positieve prestaties van afgelopen seizoen hebben helaas ook keerzijde. Met Koen Blommestijn (FC Volendam), Sem van Duijn (AZ), Guus Offerhaus (Telstar) en Tyrone Owusu (Telstar) vertrekken vier spelers naar het betaald voetbal. Dit is verreweg het hoogste aantal spelers dat ooit in één seizoen van een amateurclub naar het betaalde voetbal vertrekt. Hoe trots we ook op deze prestatie mogen zijn, het invullen van deze lege plekken is een fraaie uitdaging voor de Technische Commissie. ​​Daarnaast verlaten ook Timon Fikkert, Bram Franken en Kees Zwanenburg Nieuw Zuid. Op het moment van schrijven zijn er zeven nieuwe spelers aangetrokken. Luuk Admiraal, Toer Bouwman, Lukas Hamann, Lars Jansen, Neville Ogidi Nwankwo, Luka Prljic en Milan Zonneveld zullen de selectie aanvullen.

Met het vertrek van een aantal vaste waarden in het elftal zal de doelstelling om afgelopen seizoen te zaaien om in de jaren erna te kunnen oogsten realistisch gezien iets bijgesteld moeten worden. Wanneer we naar de concurrentie kijken en de selecties metaforisch als een huis beschouwen zal Spakenburg de komende zomer alleen een schilder inhuren, De Treffers een aanbouw plaatsen en wij wederom flink moeten verbouwen. Maar met een sterk fundament en een hoop nieuwe talenten kijken we toch weer vol vertrouwen naar het nieuwe seizoen.