Katwijkse ploegen delen de punten in rauwe derby

Twee duels in vier dagen, die Quick Boys in totaal twee punten hebben opgeleverd. Zoals zo vaak vertellen statistieken lang niet het hele verhaal. Voor de ploeg zal het voelen als revanche op zichzelf, na een bijzonder matige hervatting van de competitie. De blauw-witten hebben namelijk laten zien dat ze zich kunnen meten met de hoogst geklasseerde clubs. Niet toevallig gebeurde dat in beide wedstrijden met veel inzet en passie. Deze selectie beschikt zeker over voldoende voetbalkwaliteiten. Maar die komen altijd pas tot hun recht als die basisvoorwaarden op orde zijn.

Opvallend is het identieke scoreverloop. Zowel tegen AFC als tegen vv Katwijk werd een snelle tegengoal omgezet in een voorsprong en eindigde het uiteindelijk in 2-2. Wel zagen we een ander spelbeeld. In Amsterdam was Quick Boys voor rust duidelijk de betere, terwijl de 2e helft meer in balans was. Op Nieuw Zuid maakte de koploper het spel in het eerste bedrijf en toonde de thuisploeg zich de sterkste na de thee.

En het grootste verschil: de avondwedstrijd was dé dorpsderby! In Katwijk is dat geen gepolijst commercieel evenement, maar een rauw en puur voetbalgevecht met alles erop en eraan. Stevig spel en af en toe een opstootje tussen de lijnen. En een intense beleving er omheen, met volle tribunes en mooie sfeeracties. Het overgrote deel van de aanwezigen had er zin in, leefde mee met de eigen ploeg en deed alles om de spelers naar een mooi resultaat te stuwen. Helaas zijn er ook enkele figuren die niet komen voor het voetbal, maar uit zijn op rottigheid en confrontatie. Elk woord dat we aan hen verder nog vuilmaken is er één te veel.

De wedstrijd dan. Vanaf de aftrap wilde Quick Boys de tegenstander onder druk zetten en het vijandelijke doel zoeken. Het jonge talent Knijnenburg probeerde het na een paar minuten van afstand, waar doelman Krul het nog knap lastig mee had. De storm van de gastheren luwde al snel. Katwijk pakte het initiatief, zonder overigens erg gevaarlijk te worden. Maar toen zich een kans voordeed, was het ook meteen raak. Voor de blauw-witten extra zuur dat de 0-1 uitgerekend werd gemaakt door El Azzouti. De aanvaller had voor dit seizoen een mondeling akkoord met Quick Boys. Maar op een manier die zeker niet de schoonheidsprijs verdiende, kwam hij alsnog op de Krom te spelen.

Na de openingstreffer ging vv Katwijk op zoek naar een grotere voorsprong. Dat gebeurde meer op kracht dan met goed voetbal, maar Quick Boys wankelde wel in deze fase. Het lengtevoordeel van de oranjehemden zorgde onder andere bij corners regelmatig voor gevaar. De thuisploeg kwam er sporadisch uit. Runderkamp produceerde nog een schot en de onzekere goalie Krul ging bijna in de fout bij een hoge voorzet van Bosman.

Na rust werd al snel duidelijk dat Quick Boys de mouwen nog wat verder had opgestroopt. Het kreeg de overhand, maar hele grote kansen kwamen er niet. Nog net binnen het uur koos Grünholz voor een dubbele wissel. Die betaalde zich al binnen enkele minuten uit door invaller Levi van Duijn. Na een scherp genomen vrije trap wist hij de gelijkmaker binnen te tikken. Nu waren het de blauw-witten die voelden dat er meer in zat. El Kachati kreeg even later nog een levensgrote kans na een goede voorzet van Nwankwo, maar werkte de bal net naast.

Dat dode spelmomenten een grote rol speelden in deze wedstrijd, bleek maar weer eens rond de 80e minuut. Quick Boys kreeg een vrije schop op grote afstand van het doel. Runderkamp maakte zijn reputatie opnieuw waar: de kogel was de keeper van Katwijk te machtig. En een paar minuten later stond het alweer gelijk door Blokland, uit een hoekschop van de gasten.

Bijna volgde direct het antwoord, toen Maatsen de 2-3 op de schoen had maar het zijnet vond.

Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd leek de verder prima en bepaald niet kinderachtig fluitende Winkel de draad even kwijt te zijn. In een duel plantte Katwijk-aanvoerder Susan zijn elleboog in het gezicht van Staal. Misschien niet opzettelijk, maar in elk geval ging hij er roekeloos en echt veel te hard in. De centrale verdediger moest per brancard van het veld, naar later bleek met een dubbele kaakbreuk. De arbiter had deze overtreding volledig gemist. En kwalijker nog: terwijl de speler duidelijk gewond aan het hoofd roerloos op het veld lag, mocht de uitploeg gewoon nog enige tijd verdergaan met de aanval.

Mede door de blessurebehandeling bedroeg de extra tijd liefst tien minuten. Maar dat leverde meer opstootjes op dan gevaarlijke momenten voor het doel. Zo eindigde het treffen in 2-2. Het was een echte derby: geen geweldig voetbal maar wel intens, spannend en meeslepend van de eerste tot de laatste minuut.

Foto’s: Pro Shots

Opstelling en wissels Quick Boys: Paul van der Helm (k) ©, Ivailo Staal (88. Sem van Duijn), Fernando Lewis, Mohamad Mahmoed, Darren Maatsen, Jeffrey Ket, Nigel Ogidi-Nwanko, Youssef El Kachati (94. Ricky Van Haaren), Chima Bosman (55. Lorenzo van Kleef), Borg Knijnenburg (55. Levi van Duijn), Nick Runderkamp (88. Tommy Bekooij)

Opstelling en wissels Katwijk: Krul (k), Ravensbergen, Susan ©, Kok, Van der Meer, El Azzouti (75. Mengerink), Freriks (62. Botermans), Weistra (75. D. van Haaren), Van Mil (62. Suleiman), Blokland, Esseboom