Quick Boys laat wakker tegen Jong Volendam

Drie punten bijschrijven in het laatste duel voor een behoorlijk lange winterstop. Onder aan de streep is het vooral de prestatie die blijft hangen, en die een goed gevoel geeft. Maar zonder slag of stoot ging het allemaal niet, in een vrijwel leeg Kras-stadion.

We kennen allemaal scorebord-journalistiek. Maar zou er ook iets bestaan als ranglijst-journalistiek? Verwachtingen over een wedstrijd kun je baseren op wat je van beide teams weet. Maar wat ook altijd helpt, is een blik op de huidige stand. In dit geval uiteraard die van de Jack’s League.

Wie Quick Boys een beetje volgt, weet het eigenlijk zo ook wel. We scoren lastig, maar krijgen weinig tegen. Jong Volendam is zo’n beetje de tegenpool. Zij zitten in de allerhoogste regionen als het gaat om tegendoelpunten. Aan de andere kant zijn er heel weinig ploegen die meer goals maken. En afgelopen weekend werd vertrouwen getankt met een 4-0 overwinning op TEC.

Het spel van ‘het andere oranje’ voldeed volledig aan de verwachtingen. Vanaf de aftrap werd er vol overgave druk gezet en gezocht naar het vijandelijke doel. Hun kracht ligt voorin en het team van Grünholz had het er behoorlijk lastig mee, zeker in de beginfase. De verdediging oogde in die periode ook wat minder solide dan normaal.

De medaille had wel een keerzijde. Achterin hielden de wijdbroeken regelmatig een soort open huis. Terwijl hun defensie bepaald niet de sterkste linie is. Het vreemde was: Quick Boys leek in eerste instantie totaal geen idee te hebben wat er voorin allemaal te halen viel. Het wist de geboden ruimte nauwelijks te benutten. En bij de spaarzame aanvallen werden vaak verkeerde keuzes gemaakt. Of het liep spaak in de afwerking, zoals in de 12e minuut. Van den Ban kreeg een vrije doortocht maar kon keeper Vlak niet verschalken.

Milan de Haan wist namens de thuisploeg in de 23e minuut 1-0 te maken. Op dat moment geen verrassing, maar wel een wake up call voor de blauw-witten. Niet zo vroeg als het wekkertje afgelopen donderdag afging, maar beter laat dan nooit. De zaken werden energieker aangepakt. Ineens leken de spelers wél te beseffen op welke helft de sleutel tot de winst lag.

En acht minuten later was het nota bene een Volendammer die de gelijkmaker produceerde. Na fel doorjagen, kreeg Nwankwo de bal bij Bekooij. Hij bediende Runderkamp die keurig de korte hoek wist te vinden.

In het restant van de eerste helft werd het duel nóg meer open. Na heel slecht uitverdedigen bij Quick Boys had Van der Helm een prima redding in huis om een nieuwe achterstand af te wenden. Vlak daarna kreeg Bekooij een vrije schietkans, maar hij knalde op de vuisten van de keeper.

Na rust kregen de gasten veel meer vat op de wedstrijd. Jong Volendam kon nauwelijks nog gevaarlijk worden, terwijl de mogelijkheden aan Katwijkse kant steeds talrijker werden. Na een klein uur kwamen de oranjehemden ook nog eens met een man minder te spelen. Wouter ontving zijn tweede gele prent van de middag.

Quick Boys kreeg de ene opgelegde kans na de andere, maar de voorwaartsen konden het keer op keer niet afmaken. Met name Maatsen kende wat dat betreft een ongelukkige middag. Maar ook Van den Ban en invaller Comvalius kregen goede mogelijkheden. Het was dan ook een centrale verdediger die tussen de bedrijven door voor de 1-2 zorgde. De eveneens ingevallen Kamp begon op eigen helft aan een avontuur. Hij stoomde steeds verder op en wist na een een-tweetje met Maatsen beheerst af te ronden.

Even later leek de definitieve beslissing te vallen. Nwankwo kon op een paar meter van het doel vrij inschieten. De doelman was kansloos en Volendammer Eerdhuijzen kon de bal alleen nog keren met de arm, net voor of net achter de doellijn. Dat arbiter Vereijken een eerdere handsbal van dezelfde verdediger niet bestrafte met een penalty, viel nog enigszins te begrijpen. Maar deze was wel heel opzichtig.

Aan de andere kant was er in de allerlaatste seconde van de blessuretijd nog een oei-momentje. Heel Jong Volendam schreeuwde om een strafschop na een ingreep van Bosman. Maar het duel vond duidelijk plaats buiten de beruchte lijnen en bovendien vond de scheidsrechter het niks. Hij floot ook direct voor het einde.

Zo zagen we een bewogen week bekroond met een zeer welkome overwinning. Op social media werd het treffend omschreven: ‘Van donderdag om 5.00 uur op Nieuw Zuid, naar zaterdag de volle buit!’

Foto’s: Pro Shots

Opstelling en wissels Quick Boys: Paul van der Helm (k) ©, Ivailo Staal, Mohamad Mahmoed (67. Lorenzo van Kleef), Tommy Bekooij, Kevin van Kippersluis (67. Sylvano Comvalius), Mike van den Ban, Darren Maatsen, Jeffrey Ket (67. Jan-Willem Kamp), Nigel Ogidi Nwankwo, Chima Bosman, Nick Runderkamp

Opstelling Jong Volendam: Vlak, Douiri, Flint, Vertrouwd, Ould-Chikh, Wouter, Ben Sallam, Blommestijn, De Haan, El Kadiri, Eerdhuijzen