Quick Boys laat zich verrassen in Assen

Na een 1-0 nederlaag bij ACV is voor de blauw-witten ook het laatste sprankje hoop vervlogen, om zich nog te kunnen mengen in de titelstrijd. Extra zonde gezien het puntverlies van de nummers 1 en 2.

Viel de ploeg van Thomas Duivenvoorden veel te verwijten? Ja en nee. De inzet was uitstekend en er werd zoals zo vaak dominant gespeeld, veelal op de helft van de tegenstander. De gasten kregen zelf veel mogelijkheden en hebben vrij weinig weggegeven. Aan de andere kant was de uitvoering bij vlagen heel matig. Veel slordige momenten en in het veld werden te vaak de verkeerde keuzes gemaakt.

Iets slimmer en geconcentreerder spel had kunnen zorgen voor nog meer en gevaarlijker kansen. Bovendien werd ACV in de kaart gespeeld, doordat teveel foutjes in de opbouw leidden tot dom balverlies. Dat paste precies in de tactiek van de thuisploeg: massaal terugtrekken, wachten op de momentjes en er dan razendsnel uitkomen.

Daarnaast gokten de Assenaren op de dode spelmomenten. Uiteindelijk lag een vrije trap dan ook aan de basis van de tegengoal, op slag van rust. Dat was een behoorlijke klap, na een eerste helft waarin Quick Boys in het veld de lakens uitdeelde.

Offerhaus opende met een knal van afstand die rakelings over ging. Vervolgens moest Van der Helm handelend optreden na een inzet van dichtbij. Zijn collega aan de overkant kon maar net met één hand een vrije trap van Reinders uit de kruising tikken.

Na een knappe uitbraak zette Sem van Duijn gevaarlijk voor, maar een verdediger voorkwam ternauwernood dat Blommestijn de bal kon binnenlopen. In de rebound schoot Nwankwo net over.

Owusu dook vervolgens eerst al gevaarlijk op bij de goal en mikte de bal even later vanaf randje strafschopgebied rakelings naast, buiten het bereik van de keeper.

Vlak voor het doel verlengde Junte liggend op het kunstgras een voorzet van Offerhaus. Hij raakte de bal niet helemaal vol waardoor deze net langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn rolde.

En toen viel dus de 1-0, tegen elke verhouding in. Eerst werd er na de vrije trap matig uitverdedigd, en vervolgens slecht gedekt zodat er liefst twee ACV’ers vrij voor de goal stonden. Van der Helm kon nog redden op de eerste inzet maar de rebound was een koud kunstje voor Zwikstra.

Na de thee ging Quick Boys nog nadrukkelijker op zoek naar een treffer. Broekhuizen lanceerde Blommestijn maar de spits had een ongelukkige middag.

Junte kopte over na een voorzet van Nwankwo. Daarna kon Blommestijn op aangeven van Junte richting het doel, maar werd in de mangel genomen en kreeg daarbij een flinke duw in de rug. Om onduidelijke redenen zag de scheidsrechter er geen penalty in.

De grootste kans van de tweede helft kwam nog vlak voor tijd. Na een corner werd de vrijstaande Nwankwo bereikt, bij de tweede paal. De linksback had de bal voor het inschieten, maar maaide er half overheen. Zo eindigde dit duel in een onverdiende nederlaag.

Los van het vertoonde spel moet tot slot helaas het fenomeen ‘strafschop’ worden benoemd. Ook in deze wedstrijd hoorde je de meegereisde supporters verzuchten: “Wat moet Quick Boys in vredesnaam doen om eens een penalty mee te krijgen?”

Natuurlijk: gekleurde bril en zo. Maar objectief bezien, valt op hoe weinig de bal in deze competitie op de stip belandt in het voordeel van de blauw-witten. Toch een ploeg die heel hoog scoort in alle statistieken over aanvallend voetbal.

Het aantal claims deze middag wegens hands door een ACV’er in het eigen strafschopgebied, was nog maar net op één hand te tellen. Waarvan zeker twee keer behoorlijk opzichtig.

En dan natuurlijk het genoemde moment met Blommestijn. Misschien gebrek aan slimheid, dat hij er alles aan deed om toch overeind te blijven en de kans te verzilveren. Aan de andere kant: een treurig gegeven dat scheidsrechters blijkbaar de neiging hebben om vooral de speler te belonen die zich in zo’n situatie maar laat vallen. Dit was het schoolvoorbeeld van een overtreding waar op het middenveld 100% voor wordt gefloten, al dan niet na toepassing van de voordeelregel.

Maar OK, uiteindelijk moet er vooral worden gekeken naar wat je zelf in de hand hebt: de eigen prestatie. Dan is de conclusie duidelijk. De uitvoering zal nog beter moeten, om het overwicht ook in dit soort wedstrijden om te zetten in klinkende punt. Verder valt op dat tegengoals dit seizoen te vaak vallen op cruciale momenten.

Het is tot nu toe een seizoen waarin we veel kunnen genieten van Quick Boys. Maar dit zijn zaken om aan te werken, als je de komende jaren echt wil meedoen aan de strijd bovenin.

Foto’s: Pro Shots

Scoreverloop:

1-0 45. Zwikstra

Opstelling Quick Boys:

1. (k) Paul van der Helm ©
2. Chima Bosman
7. Sem van Duijn
11. Ravelino Junte
14. Guus Offerhaus
15. Nigel Ogidi Nwankwo
18. Jesse Reinders
24. Jason Meerstadt
25. Tyrone Owusu
28. Nick Broekhuizen
29. Koen Blommestijn

Opstelling ACV:

(k) Nijland
Wielink
Prljic ©
Huser
Jasper
Zwikstra
Sopacua
Sillah
Bentum
Spijkerman
Bannani

Wisselspelers Quick Boys

21. (k) Timon Fikkert
4. Jan-Willem Kamp
6. Bram Franken
16. Leonard de Beste
22. Kees Zwanenburg
27. Matthijs Heeringa

Wissels Quick Boys (in):

67. 🟢 Leonard de Beste

80. 🟢 Bram Franken

84. 🟢 Jan-Willem Kamp

(uit):

🔴 Chima Bosman

🔴 Jason Meerstadt

🔴 Jesse Reinders