Reinier Haasnoot treedt in de voetsporen van zijn vader

Het zal even wennen worden voor hem. Na bijna twintig jaar wordt sportpark Nieuw Zuid zijn nieuwe voetbalomgeving. Reinier Haasnoot volgt trainer Thomas Duivenvoorden en maakt met ingang van het seizoen 2023-2024 als video-analist én assistent-trainer de overstap van zaterdagderdedivisionist FC Rijnvogels naar Quick Boys. Bij de blauw-witten zal Reinier Haasnoot nauw gaan samenwerken met de huidige data-analist Dick van Rijn.

De 25-jarige Haasnoot, geboren en getogen in Katwijk aan Zee, is zijn hele voetballeven verbonden aan de fusieclub op De Kooltuin. Als F-pupil begonnen om vervolgens de gehele jeugdopleiding te doorlopen. Na een zware blessure – een gescheurde voorste kruisband en schade aan de meniscus – moest Haasnoot uiteindelijk besluiten om zijn actieve carrière vroegtijdig te beëindigen. Hij rolde het trainersvak in en kreeg diverse jeugdselectieteams onder zijn hoede.

,,Ik werk met heel veel plezier bij FC Rijnvogels en heb in die jaren een groot sociaal netwerk opgebouwd. Het is een lastige keuze geweest om de club aan het einde van het seizoen de rug toe te keren, maar ik wil deze kans met beide handen aangrijpen,” vertelt Haasnoot die op De Kooltuin de vrije hand heeft gekregen om zijn werkzaamheden in te richten. ,,Ik ben met niks begonnen. In de afgelopen jaren heeft de video-analyse bij FC Rijnvogels een enorme vlucht genomen. Met Thomas heb ik bovendien een heel goede klik. Zowel op sociaal vlak als op voetbaltechnisch gebied. Hij heeft een geheel eigen visie. Zijn elftal gaat uit van de eigen kracht en moet minder afhankelijk zijn van de tegenstander. Ik weet daarom heel goed wat hij wil zien en haak daarop in met mijn analyses met de hulpmiddelen die ik tot mijn beschikking heb.”

Een data- of video-analist: ook in het huidige amateurvoetbal zijn zulke functies niet meer weg te denken. Het visualiseren met behulp van beelden helpt bij de overdracht van de speelwijze bij de spelers. Zowel op individuele basis als in teamverband. ,,Het ontwikkelen van het team op het gebied van speelwijze is belangrijk. Vanuit onze eigen wedstrijdbeelden laten we de zogenaamde hoofdmomenten zien. Wat doen we goed en wat kan er nog beter? In sommige gevallen tonen we eveneens analyses van bijvoorbeeld Manchester City of Liverpool. Uiteraard kunnen we daar ook van leren.”

Bij de blauw-witten gaat Haasnoot onderdeel vormen van de technische staf en wordt hij naast Delano a Cohen de tweede assistent-trainer. ,,Delano heeft als speler van Quick Boys de nodige ervaring opgedaan. Hij weet als geen ander wat er nodig is om te slagen op Nieuw Zuid. Je moet keihard werken en elkaars kwaliteiten zien te benutten. Heel veel energie in de wedstrijd stoppen en passie tonen. Je kunt een wedstrijd verliezen, zolang je er maar alles aan gedaan hebt. Op mijn manier kan ik een steentje bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen van de club. Ik denk dat we als staf complementair zijn aan elkaar.”

In huize Haasnoot is de cirkel weer rond. Vader Kees maakte in de jaren negentig van de vorige eeuw de nodige successen mee als eerste elftalspeler van de blauw-witten. Als verdediger won hij destijds twee afdelingstitels, twee zaterdagkampioenschappen en één algeheel kampioenschap. ,,Natuurlijk heeft hij de verhalen en de foto’s met mij gedeeld. Ik ben erg trots op hem en het geeft mij een heel speciaal gevoel dat ik de omgekeerde weg mag bewandelen. Na zijn vertrek bij Quick Boys is hij namelijk bij KRV beland, de club die uiteindelijk met MVKV fuseerde tot FC Rijnvogels. Uiteindelijk heeft mijn vader gekozen voor zijn andere passie. Bij muziekvereniging Door Vriendschap Sterk (DVS) loopt hij al heel wat jaartjes rond. Maar hij heeft nog altijd een blauw-wit hart en komt dan ook regelmatig op Nieuw Zuid. En dat zal de komende jaren niet minder worden,” besluit Haasnoot die in het dagelijks leven werkzaam is bij de Koninklijke Marechaussee.”

Langs deze weg wordt Reinier Haasnoot alvast van harte welkom geheten op Nieuw Zuid en wenst de clubleiding hem veel succes en plezier toe in de uitoefening van zijn functie bij de blauw-witten.