Uit de oude doos: Quick Boys – HSV Hoek (1-0)

In deze voetballoze periode duiken we terug in het verleden. Huisfotograaf Hans van Duijn volgt het eerste elftal al twintig jaar op de voet en zag in die tijd bijzondere wedstrijden voorbij komen. In de achtste editie van de serie ‘Uit de oude doos’: de officieuze opening van de nieuwe tribune in 2006.

Quick Boys – HSV Hoek (1-0)
Zaterdag 9 december 2006
Aantal toeschouwers: 2.000

Opstelling Quick Boys: Kromhout, Timmermans, Schoneveld, Mussche, Zebeda, Appelman, D. van der Plas, Pronk, J. van der Plas (’86 Kulk), Van Baaren (’81 Van Fruchten), Bak

Scoreverloop

’55. 1-0 (Bak)

Gele kaarten

Quick Boys: Schoneveld
HSV Hoek: Van Dender

Krantenkoppen

“Quick Boys krijgt vleugels na officieuze ingebruikname nieuwe tribune”
“Volle tribune ziet Quick Boys winst behalen”
“Vrolijke gezichten op Nieuw Zuid”
“Eindelijk weer!”
“Ontlading op Nieuw Zuid”

Wedstrijdverslag
Uit de eerste zes wedstrijden werden 16 punten behaald. Uit de laatste 6 wedstrijden waren dat slechts 2 punten waarbij ook nog eens de laatste drie thuiswedstrijden kansloos werden verloren. Met deze balans moesten de blauwwitten het opnemen tegen het Zeeuwse HSV Hoek. Het zal duidelijk zijn dat de negatieve serie van de laatste 6 wedstrijden een zware druk legde op de technische staf en selectie om de negatieve spiraal qua voetbal, en daarmee de resultaten, om te buigen. Een lastige klus voor zowel technische staf als de selectie.

Aanvoerder Michael Ros moest deze wedstrijd vanwege een schorsing aan zich voorbij laten gaan. Eef Schoneveld schoof om die reden naar de voor hem vertrouwde positie in het centrum van de verdediging. Marcel Pronk speelde links voor het centrale duo. Brian Mussche was gepositioneerd naast Schoneveld in het centrum. Peter Timmermans schoof aan de rechterkant een plaats terug naar de rechtsbackpositie in plaats van Glen van Dam, die zat op de bank na zijn schouderblessure. “Eigen kweek” Jaap van der Plas had opnieuw een basisplaats gekregen en vormde samen met Nick van Baaren en Maarten Bak de aanvalslinie. Al met al een team dat, ten opzichte van vorige wedstrijden, op een 4-tal plaatsen positioneel was gewijzigd.

Over publieke belangstelling heeft het eerste elftal nooit te klagen; ook op deze sombere late najaar-zaterdagmiddag zijn er toch weer zo’n 2000 bezoekers op Sportpark Nieuw Zuid. En nieuw wordt de accommodatie zeker met de fraaie tribune en clubruimten die meer en meer tot voltooiing komen. De tribune in aanbouw zou in de loop van de wedstrijd nog een ondersteunende rol spelen.

Even na 15.00 uur trapte HSV Hoek af en al snel wordt duidelijk dat de Zeeuwen de bovenliggende partij waren. Binnen 5 minuten moest de verdediging van Quick Boys al verschillende malen handelend optreden en dat zou gedurende de eerste helft meerdere malen het geval zijn. Met name aan de rechterkant werd de Zeeuwen veel ruimte geboden. Giovanni Zebeda had weinig grip op de behendige en snelle rechtsbuiten van HSV Hoek. De weinige keren dat Quick Boys in de buurt van de zestien van Hoek kwam, werd zonder overtuiging gevoetbald. Vrije trappen werden niet zuiver genomen en pas na ruim een kwartier zag de Hoekse keeper een eerste bal op zich af komen. Aan de andere kant van het veld was HSV Hoek regelmatig gevaarlijk in het strafschopgebied van Quick Boys waarbij de verdediging ten koste van de nodige corners de nul wist te houden. Na zo’n 20 minuten ontving Eef Schoneveld de enige gele kaart voor de blauwwitten. Ruim in de tweede helft was er nog een tweede gele kaart maar die was voor de Zeeuwen; een teken dat beide teams er een sportieve wedstrijd van maakten. Halverwege de eerste helft volgde een serie van drie hoekschoppen voor HSV Hoek gevolgd door verschillende doelgerichte acties; Quick Boys mocht van geluk spreken dat het vizier van de Zeeuws-Belgische combinatie niet op scherp stond waardoor doelpunten uitbleven. Dat geluk was er ook toen, na ruim 35 minuten Giovanni Zebeda te zacht op Peter Kromhout terugspeelde. De rechtsbuiten van Hoek profiteerde niet, hij plaatste de bal op de linkerpaal. Ook een scrimmage in het doelgebied, zo’n 5 minuten voor rust, leverde HSV Hoek niets op. Quick Boys kon geen enkel gevaar stichten; slechts driemaal hoefde doelman De Moor handelend op te treden. Voor de blauwwitte aanhang was het duidelijk; na de rust zou er heel wat moeten veranderen om een alsnog een goed resultaat te behalen. “We mogen blij zijn dat de rust ongeschonden is gehaald”, is de mening van velen.

Voor de rust werd er tijdens een regenbui door de supporters nog hunkerend gekeken naar de tribune in aanbouw. Na de rust namen velen bezit van de “staanplaatsen”, in de zekerheid dat het, ondanks de nog niet dichtgemaakte kap, daar beter toeven is tijdens het dreigende regenbuien. “Is dit wat het team heeft gemist”, de steun en aanwezigheid van de aanhang op de westkant van Nieuw Zuid? Aan de noordwestzijde de luidruchtige en o zo belangrijke groep supporters die zorgdroegen voor sfeer en positieve beleving. Quick Boys pakte dit goed op. Direct na de aftrap werd er veel meer dan in de eerste helft gewerkt en met inzet gevoetbald. Niet dat dit beter voetbal opleverde, maar het resultaat was wel dat HSV Hoek veel minder aan de bal kwam in vergelijking met de eerste helft. De Zeeuwen werden na rust vrijwel niet meer gevaarlijk; een ommekeer in de wedstrijd die op basis van hard werken door de blauwwitten was afgedwongen. De beide vleugelspitsen Van der Plas en Bak wisten nu wel hun tegenstanders te passeren terwijl het middenveld veel minder ruimte weggaf. Het gevolg hiervan is dat de verdediging van Quick Boys meer het overzicht kon houden en de weinige aanvallen van HSV Hoek moeiteloos kon neutraliseren. Na ruim 10 minuten spelen was een scrimmage in het doelgebied van HSV Hoek waarbij Brian Mussche de bal op de lat deed belanden. De terugkomende bal werd door Maarten Bak in het doel gewerkt; 1-0 voor Quick Boys, ontlading op het veld en op de tribune! In de hierop volgende minuten volgde nog een goede kans voor Bak waarbij de bal over werd geschoten. De mooiste kans was halverwege de tweede helft. De doorgebroken Derek van der Plas probeerde de bal over de keeper te spelen, waarbij hij de links naast hem opduikende Jaap van der Plas over het hoofd zag. HSV Hoek probeerde met enkele wissels het spel weer naar zich toe te trekken; echter zonder resultaat. Nick van Baaren werd gewisseld voor Benny van Fruchten terwijl de weer herstelde Daniël Kulk de plaats innam van Jaap van der Plas. Weer wist Quick Boys een kans te creëren middels een goede aanval over rechts; het rechterbeen van Maarten Bak bleek helaas zwakker dan de doeltreffende linkspoot van Bak. Kreeg HSV Hoek voor de rust nog een flink aantal corners te nemen; na de rust was dit niet meer het geval of het moest de laatste corner zijn, ruim een minuut voor het eindsignaal.
Zonder veel tijd bij te trekken (en dat is ook niet nodig vanwege het feit dat beide teams zonder “gezocht” oponthoud bleven voetballen) floot arbiter Van Gijzen af. Drie heel belangrijke punten waren binnen. Drie punten, niet behaald op basis van goed voetbal, maar wel behaald op basis van werklust en inzet in de tweede helft. Daar waar het voetballend niet lukt, zijn dit de elementen die belangrijk zijn. Hard werken en inzet tonen levert dan het resultaat. Of zou ook de volle nieuwe “staantribune” een factor zijn die medebepalend is voor dit resultaat? Supporters die hun club, zelfs tot na de wedstrijd, met gezang blijven ondersteunen; daarvoor moet je toch wel als team met de volle 100% inzet een wedstrijd winnend kunnen afsluiten.

Volgende week de laatste wedstrijd voor de lange winterstop, opnieuw een Zeeuwse tegenstander en wel SSV’65 uit Goes. Als in deze wedstrijd de inzet van de tweede helft gepaard gaat met meer (combinatie)voetbal, dan kan deze wedstrijd zondermeer met vertrouwen tegemoet worden gezien.