Voorbeschouwing Quick Boys – RVVH (15:00 uur)

Na de driepunter bij Ter Leede gaat Quick Boys op jacht naar de eerste thuisoverwinning
Quick Boys heeft zich goed hersteld van de pijnlijke thuisnederlaag tegen ARC. Op bezoek bij Ter Leede legden de blauwwitten een voortreffelijke eerste helft op de mat met een ruime 0-3 ruststand als gevolg. Na de doelwisseling kwamen de Sassenheimers terug tot 2-3, maar de equipe van trainer Jasper de Muijnck boekte toch de eerste overwinning van het seizoen. Aanstaande zaterdag is RVVH, met o.a. Benjamin Martha in de gelederen, te gast op sportpark “Nieuw Zuid”. De promovendus wist afgelopen speeldag vriend en vijand te verrassen door een van de voornaamste titelkandidaten Barendrecht in eigen huis te verslaan. De Ridderkerkers willen maar al te graag de stempel van reuzendoder krijgen opgedrukt. Quick Boys wil echter de aansluiting met de bovenste ploegen vinden en kan daarbij een overwinning op de nieuwkomer goed gebruiken. Scheidsrechter W. O’Niel is door de voetbalbond aangesteld als scheidsrechter van deze interessante ontmoeting. De inwoner van Amsterdam fluit om 15:00 uur voor de aftrap.  

Algemeen
Voetbalvereniging Excelsior werd opgericht op 10 augustus 1918. Na enige dagen werd de naam van de club veranderd in Hercules. In 1936 volgde een nieuwe naamswijziging. Sindsdien gaat de club door het leven als de Ridderkerkse Voetbal Vereniging Hercules. RVVH werkt haar thuiswedstrijden af op sportpark “Ridderkerk”. De club van hoofdsponsor Mario Papavoine telt ongeveer negenhonderd leden. Sinds dit seizoen is Dogan Corneille (35) de nieuwe trainer van Hercules. De ex-speler van o.a. IJsselmeervogels was vorig seizoen nog assistent-trainer van ASWH.

Vorig seizoen
Na het kampioenschap in de tweede klasse wist RVVH zich vorig seizoen zonder moeite te handhaven in de eerste klasse B. Onder leiding van trainer Cor Lems eindigden de Ridderkerkers op de zesde plaats. Doordat Hercules de eerste periodetitel in de wacht wist te slepen, mochten de blauwwitten zich opmaken voor de nacompetitie. RVVH rekende in de nasleep van de competitie af met XerxesDZB en SHO en drong derhalve door tot de finale waarin FC Rijnvogels de tegenstander was. Op sportpark “’t Slot” in Capelle leek de derde Katwijkse club lange tijd aanspraak te maken op promotie dankzij een benutte strafschop van Martin van Leeuwen. In blessuretijd zorgde Germain Akkermans voor de noodzakelijke verlenging. In die extra speeltijd schoot Giovanni Franken zijn ploeg op voorsprong. In de hectische slotfase kwamen beide ploegen niet meer tot scoren, zodat RVVH promotie naar de hoofdklasse wist af te dwingen. 

Mutaties
De technische commissie van RVVH heeft zich gedurende de zomerstop behoorlijk ingespannen om de selectie van de Ridderkerkers hoofdklasseklaar te maken. Benjamin Martha kwam over van Quick Boys en was de grootste aankoop van Hercules. Dani Monteiro, Ronnie Nouwen, Rudi Witvoet werden weggeplukt bij Excelsior Maassluis. Verder werden Ruben Barends (Feyenoord), Jerry de Jong (Vitesse Delft), Romario Kortzorg (RKC Waalwijk), Maxime van Kuilenburg (Rijsoord), Dino Rodriques de Pina (DOTO) en Leon Steketee (Excelsior Rotterdam) aangetrokken. Hiertegenover stond het vertrek van Iman Quliyev (Alblasserdam), Dave Schaeffer (Alblasserdam) en Lucien Seymour (gestopt). De selectie van de promovendus herbergt derhalve veel kwaliteit en lijkt op voorhand niet als zekere degradatiekandidaat te kunnen worden beschouwd.

Snel herstel
De teleurstelling na de wedstrijd tegen ARC was groot. Geen enkele supporter die Quick Boys een warm hart toedraagt, heeft rekening gehouden met een nederlaag tijdens de seizoensouverture. Na afloop van het tweede competitieduel met Ter Leede gaf trainer Jasper de Muijnck toe dat het team de druk om te presteren in Sassenheim voelde. Niettemin kenden de spelers eveneens revanchegevoelens. Op sportpark “De Roodemolen” kon de technische staf van Quick Boys weer een beroep doen op Marciano Kastoredjo, waardoor Robert-Jan Ravensbergen doorschoof naar het middenveld. Jan Schaap was het kind van de rekening. Nadat de thuisploeg de eerste speldenprikjes mocht uitdelen, grepen de bezoekers het initiatief. De excellerende Maarten Bak zag in de tiende minuut een treffer vanwege buitenspel worden afgekeurd en Chima Onyeike testte keeper Thomas Waasdorp uit. Na een kwart wedstrijd kwamen de blauwwitten alsnog op voorsprong. Jaap van der Plas legde de bal breed op Bak, die zich vervolgens tussen vier spelers wurmde en het gat achter Waasdorp wist te vinden: 0-1. Niet veel later werd de afstand tussen de twee ploegen vergroot. Chima Onyeike profiteerde van een glijpartij in de defensie van Ter Leede en kopte de voorzet van Hendrik van Beelen tegen de touwen: 0-2. Bij vlagen speelden de bezoekers oogstrelend voetbal en vermaakten zij het publiek met schitterende aanvallen. Op slag van rust werd de schade nog groter voor de thuisploeg. Op aangeven van Jaap van der Plas zag Robert-Jan Ravensbergen zijn kopbal in de kruising belanden, waardoor de blauwwitten met een zeer comfortabele 0-3 voorsprong konden gaan rusten. Het tweede bedrijf was amper twee minuten oud toen de geheel vrijstaande Jamal Ahaddouch de bal achter Martijn de Zwart wist te koppen. Enkele ogenblikken later kwam Ter Leede nog dichterbij. Een vrije trap van linksback Ryan Holman belandde via de vingertoppen van De Zwart in het doel: 2-3. Ter Leede rook bloed en ging op jacht naar de gelijkmaker. Quick Boys verloor de grip op de wedstrijd en probeerde erger te voorkomen. Niettemin bleven de blauwwitten gevaarlijk in de tegenaanval. Zo kreeg Derek van der Plas de bal van Bak op een presenteerblaadje, maar het speeltuig stuitte op voordat de invaller op doel wilde gaan schieten. Bak kreeg eveneens een goede kans op de wedstrijd te beslissen, de inwoner van Den Haag stuitte echter op Waasdorp. Daarnaast hadden de bezoekers een strafschop moeten krijgen, nadat diezelfde Bak binnen de lijnen gevloerd werd door zijn directe tegenstander. Scheidsrechter Van der Perk besloot de bal op de rand van het zestienmetergebied te leggen.
In de slotfase kwamen de blauwwitten nog enkele malen goed weg, maar uiteindelijk kon de eerste driepunter van het seizoen met de meegereisde supporters worden gevierd. 

Verrassend begin
RVVH heeft van zich doen spreken gedurende de competitiestart. Bij de seizoensopening tegen Ter Leede leverde het goede spel weliswaar geen punten op, maar afgelopen zaterdag werd Barendrecht naar een terechte nederlaag gespeeld. De conclusie na twee wedstrijden is dat Hercules in staat is om tegen iedere ploeg te verrassen en zeker niet als lelijk eendje moet worden beschouwd.
De eerste wedstrijd tegen de Sassenheimers maakte RVVH kennis met de harde wetten van het hoofdklassevoetbal. Op het allerhoogste amateurniveau gaat het voornamelijk om effectiviteit. De thuisploeg was de betere ploeg, creëerde de mooiste kansen, maar kon de vroeg opgelopen achterstand nooit meer goedmaken. In de openingsfase was Ter Leede-middenvelder Bilal El Yacoubi trefzeker, nadat de technicus door het hart van de defensie van de thuisploeg kon oprukken. Na een half uur spelen legde scheidsrechterij Van der Ketterij de bal op de stip. Rudy Witvoet begin een overtreding op Jordy van Wijk binnen de beruchte lijnen. Aanvalsleider Sergio Ommel ontfermde zich over deze elfmetertrap en liet keeper Danny Spelde kansloos: 0-2. Voor het rustsignaal kreeg RVVH enkele goede mogelijkheden om de aansluitingstreffer te produceren, maar kende desalniettemin geen succes.
Na de doelwisseling kreeg de thuisploeg vrij snel haar gewenste treffer. De opgekomen Dino Rodriques de Pina legde de bal terug op de geheel vrijstaande Ronnie Nouwen die vervolgens met zijn linkerbeen het net wist te vinden: 1-2.
Ter Leede wankelde en stond met de rug tegen de muur. Giovanni Franken, Benjamin Martha, Romario Kortzorg en wederom Nouwen waren dichtbij de gelijkmaker, maar Waasdorp wist zijn doel schoon te houden. RVVH kon na afloop van de wedstrijd met opgeheven hoofd het veld verlaten en keek terug op een goed debuut in de Hoofdklasse.
Afgelopen zaterdag was de promovendus te gast bij titelkandidaat Barendrecht. De ploeg die mee moet doen om de bovenste plaatsen tegen de ploeg die handhaving als doelstelling heeft. In de openingsfase was echter niets te merken van dit verschil. RVVH legde haar tegenstander de wil op en kwam al na vier minuten spelen aan de leiding. Ruben Barends stuurde Benjamin Martha aan de linkerkant weg. De snelle aanvaller dribbelde richting het doel van keeper Mark Zegers en schoot zijn ploeg met een droge knal op voorsprong. Gedurende het eerste deel van de wedstrijd was RVVH de bovenliggende partij en de rappe voorhoede van de bezoekers kreeg voldoende kansen om Barendrecht op een grotere achterstand te zetten. Tegen het eind van het eerste bedrijf leek de thuisploeg iets beter in de wedstrijd te komen, keeper Danny Spelde en zijn verdedigers hielden de Barendrechters echter van scoren af.
Na rust wisten de gastheren het optische veldoverzicht eveneens niet in doelpunten uit te drukken. Een kwartier voor tijd gooide RVVH de wedstrijd in het slot. Eerst wist Romario Kortzorg de voorsprong te vergroten naar 0-2. Een minuut later zorgde Benjamin Martha op subtiele wijze voor de beslissing.
In blessuretijd redde Alex van Dommelen de eer door vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal achter de kansloze Danny Spelde te schieten. Dat deze wedstrijd in een 1-3 overwinning eindigde voor RVVH was een regelrechte verrassing. Na afloop ontving de ploeg van trainer Dogan Corneille de welverdiende complimenten. 

Onderlinge resultaten
Quick Boys en RVVH speelden in het verleden zes keer eerder tegen elkaar. De Katwijkers wonnen vier duels, één confrontatie eindigde onbeslist, terwijl de Ridderkerkers één onderlinge wedstrijd in winst wisten om te zetten.
Op sportpark “Nieuw Zuid” liet Quick Boys nog nooit een punt liggen tegen RVVH. Zowel in het seizoen 1976-1977 (3-2) als in het seizoen 1977-1978 (3-2) als in het seizoen 1980-1981 (3-1) zegevierde de thuisploeg. Voor het eerst sinds achtentwintig jaar staan beide ploegen weer tegenover elkaar. 

Nieuws uit beide kampen
Was vorige week nog sprake van enige onzekerheid omtrent het meespelen van Marciano Kastoredjo, over de inzetbaarheid van de linksback lijkt na zijn optreden tegen Ter Leede geen twijfel meer te bestaan. Wel staat achter de naam van Robert-Jan Ravensbergen een vraagteken. De aanvoerder viel uit in het duel met de Sassenheimers en de vraag is in hoeverre Ravensbergen voldoende is hersteld van zijn kuitblessure. Trainer Jasper de Muijnck heeft in ieder geval niet de beschikking over de langdurig geblesseerde Glen van Dam en Peter Messemaker en de afwezige Michael van der Kruis.
Zijn collega Dogan Corneille kent weinig personele problemen en lijkt na de uitmuntende prestatie tegen Barendrecht een beroep te gaan doen op dezelfde, enigszins verrassende formatie. Danny Spelde verdedigt het doel van de Ridderkerkers, terwijl de kans aanwezig is dat de van origine aanvallend ingestelde en rappe Germain Akkermans de rechtsbackpositie in zal nemen. Bruce Godvliet en Dave de Vos vormen het centrale verdedigingsduo en linksback Dino Rodriques de Pina completeert de laatste linie. Op het middenveld moeten Ruben Barends, Yurtcan Kayis en Ronnie Nouwen de balans bewaken, ofschoon rechterflankspeler Dani Monteiro eveneens in de basisopstelling zou kunnen opduiken. Giovanni Franken heeft een vrije rol en mag doen en laten wat hij wil. Met deze vrijheid kan de stijlvolle aanvoerder overigens heel goed omgaan. Het gevaar van RVVH komt van oude bekende Benjamin Martha en Romario Kortzorg.
Quick Boys heeft zich herpakt na de uitglijder op eigen veld tegen ARC. De eerste helft tegen Ter Leede geeft de burger moed en dient als uitgangspunt gebruikt te worden in de voorbereiding op het duel met RVVH. De Ridderkerkers op hun beurt barsten van het zelfvertrouwen na de prachtige overwinning op titelkandidaat Barendrecht. De promovendus hebben in haar tweede achtereenvolgende uitbeurt wederom niets te verliezen en kunnen frank en vrij aan het duel op “Nieuw Zuid” beginnen. Quick Boys dient op haar hoede te zijn voor de snelle omschakeling van de komende tegenstander en weet daarbij als geen ander wat de kwaliteiten van Benjamin Martha zijn. 

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Martijn de Zwart; Sven Onclin, Niels van Duijn, Dustin Huisman, Marciano Kastoredjo; Hendrik van Beelen, Maarten Bak, Robert-Jan Ravensbergen (c); Jaap van der Plas, Chima Onyeike en Erik Homan. 

Vermoedelijke opstelling RVVH:
Danny Spelde; Germain Akkermans, Bruce Godvliet, Dave de Vos, Dino Rodriques de Pina; Ruben Barends, Yurtcan Kayis, Ronnie Nouwen; Giovanni Franken (c), Benjamin Martha en Romario Kortzorg. 

Overig programma Hoofdklasse A:
ASWH – DOTO
Capelle – Rijnsburgse Boys
FC Lisse – Katwijk
Noordwijk – Barendrecht
Scheveningen – ARC
TOGR – Ter Leede

Geef een antwoord