Quick Boys maakt het zichzelf moeilijk tegen RVVH

Quick Boys – RVVH 4 – 3
De eerste winst op Nieuw Zuid in het huidige seizoen is een feit. Een vroege voorsprong van de tegenstander werd al snel teniet gedaan door de blauwwitten die met de rust een riante 4 – 1 voorsprong hadden bereikt. Na in het begin van de tweede helft ook nog eens de nodige kansen te hebben gecreëerd was het plotseling gedaan met de thuisploeg die moest toezien dat de gasten nog twee keer tot scoren kwamen.

Beide teams hadden hun vorige wedstrijd in winst omgezet. Quick Boys behaalde bij Ter Leede een zwaarbevochten 2 – 3 overwinning terwijl promovendus RVVH een knappe 1 – 3 overwinning behaalde bij het ambitieuze Barendrecht.

Jasper de Muijnck kende naast een aantal al langdurig geblesseerden weinig personele problemen en liet het elftal dat vorige week in de wei kwam tegen Ter Leede in takt. College Danny Corneille moest op het laatste moment nog wijzigingen in zijn elftal aanbrengen. Vaste doelman Danny Spelde bleef aan de kant voor Maurice Lagendijk, terwijl vlak voor de wedstrijd nog steeds niet bekend was of Giovanni Franken wel speelklaar was. Niet dus, een gevoelige aderlating voor de Ridderkerkers. Léon Steketee kreeg op het laatste moment een basisplaats toebedeeld. Hij zou in het centrum van de verdediging gaan spelen, waardoor Corneille zijn tactiek moest wijzigen.

RVVH kwam tegen de verhouding in al na acht minuten in de wedstrijd tot scoren. Dustin Huisman speelde de bal ongelukkig in de voeten van oude bekende Benjamin Martha die volop profiteerde van het slippertje van Huisman en de bal panklaar kon voorzetten op Romario Kortzorg die geen moeite had dit cadeautje ter verzilveren.

Quick Boys wist de teleurstelling van de snelle, onterechte achterstand snel weg te werken. Erik Homan maakte een actie op de linkerflank en wist de bal de bal in de doelmond op Hendrik van Beelen te passen. Van Beelen wist tussen een aantal verdedigers met een fraaie kopbal de bal onhoudbaar voor doelman Maurice Lagendijk in het doel te plaatsen, waardoor de stand weer gelijk was.

Ondertussen heerste Quick Boys in het veld, tegenstander RVVH moest zich beperken tot verdedigen, de bal werd regelmatig naar voren gepompt waarmee de snelle spitsen Kortzorg en Martha bereikt moesten worden. Die twee zouden voor de actie moeten zorgen, acties die maar zelden zichtbaar waren. Ondanks het verdedigende concept van RVVH wist Quick Boys door effectief gebruik te maken van de flanken het veld groot te houden, zodat de defensie van RVVH regelmatig de handen vol had aan de blauwwitte aanvallers.

Halverwege de eerste helft leek Quick Boys op voorsprong te komen. Weer lag een actie van Erik Homan aan de basis van die kans. Homan werkte uit een vrije schop de bal voorlangs het doel, de medespeler om de bal het doel in te werken ontbrak. Toch zou de voorsprong van de thuisploeg niet meer lang op zich laten wachten.

Met nog ruim een kwartier te spelen keek RVVH binnen een minuut tegen een 3 – 1 achterstand aan. De 2 – 1 kwam van de voeten van Maarten Bak die met een soloactie, die onderweg nog dreigde te mislukken toen Bak de bal even niet goed voor de voeten kreeg. Bak herpakte zich, maakte zijn actie af en werkte de bal hard in de touwen. Amper van de schrik bekomen moest RVVH toezien dat dezelfde Bak zijn tweede goal in de wedstrijd scoorde. Hij rondde een aanval af die vanaf de rechterflank was opgezet door Jaap van der Plas die een pass plaatste op Chima Onyeike die vervolgens Bak wist te bereiken met alle gevolgen van dien voor de Ridderkerkers.

Kort hierop eindelijk weer een kans voor RVVH. Doelman Martijn de Zwart greep mis bij een hoekschop van RVVH, de bal kwam in de voeten van Léon Steketee die de bal huizenhoog overschoot. Met nog maar een paar minuten te spelen tot de rust zou de schade voor RVVH nog verder oplopen toen Chima Onyeike zich met een knappe draaibeweging van zijn verdediger wist te ontdoen en de bal snoeihard, onhoudbaar voor doelman Lagendijk in de touwen kon jagen. Inmiddels stond er een voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord van 4 – 1. Een stand die in de extra tijd van de eerste helft nog verder opgehoogd had kunnen worden hadden de blauwwitten minder laconiek met weer een kans hadden omgegaan.

Na rust kwam Quick Boys in een ongewijzigde samenstelling terug in het veld. Bij RVVH was Léon Steketee in de kleedkamer achtergebleven. Dani Monteiro was zijn vervanger. Het spelbeeld uit de eerste helft was ongewijzigd gebleven. Quick Boys heerste in de wedstrijd. De RVVH-defensie had geen antwoord op het eenrichtingsverkeer van Katwijkse kant. De thuisploeg wist meerdere kansen te creëren maar door slordigheid of pech in de afwerking werd de voorsprong niet verder vergroot.

Toch was RVVH na ruim tien minuten spelen bij een van de spaarzame acties op offensief gebied van de tweede helft dicht bij een doelpunt. Romario Kortzorg bracht Ronnie Nouwen in stelling, Nouwen schoot naast. Juist in die fase begon Quick Boys te verslappen, de scherpte die het de tegenstander zo moeilijk had gemaakt ebde weg, er vielen regelmatiger slordigheden in het spel vast te stellen waardoor de tegenstander de gelegenheid werd geboden zich terug te knokken in de wedstrijd.

Halverwege de tweede helft wist Benjamin Martha op voorgeven Romario Kortzorg de achterstand te verkleinen naar 4 – 2. Kort hierna plaatste De Muijnck zijn eerste wissel. Hendrik van Beelen werd naar de kant gehaald voor Derek van der Plas. De verkleining van de achterstand had de gasten de drive gegeven om te strijden voor een beter resultaat in deze wedstrijd. Quick Boys verslapte, speelde minder geconcentreerd en wist de wedstrijd niet langer meer naar de eigen hand te zetten. Het power-voetbal uit de eerste helft en het begin van de tweede helft was niet langer meer zichtbaar. Daarbij werd Jasper de Muijnck ook nog eens geconfronteerd met een niet meer fitte Erik Homan die hij naar de kant moest halen voor Bennie van Fruchten.

Met nog tien minuten te spelen leek Quick Boys weer tot scoren te komen. Robert –Jan Ravensbergen wist Derek van der Plas te bereiken die de bal in de voeten speelde van Chima Onyeike die moest toezien hoe zijn schot werd geblokt. RVVH leek in deze fase nog verder in de problemen te komen toen Dave de Vos na een charge op Bennie van Fruchten een rode kaart voorgeschoteld kreeg van arbiter O’Niel. Dat de Ridderkerkers met tien man de wedstrijd moesten vervolgen deerde hen totaal niet. Vijf minuten voor tijd ontsnapte Quick Boys toen Yurtcan Kayis een vlammend schot van zijn voeten op de deklat zag belanden. Nog was het met de dadendrang van de gasten niet afgelopen. Aan het slot van de reguliere speeltijd wist Benjamin Martha uit een onmogelijke hoek de bal heel erg knap toch nog het doel in te werken. De riante 4 – 1 voorsprong van Quick Boys was inmiddels verschrompeld tot een magere 4 – 3 voorsprong. In de door de arbiter ruim bemeten extra tijd leek uitblinker Romario Kortzorg zelfs nog de 4 – 4 op het scorebord te kunnen laten aantekenen, Kortzorg had de pech dat zijn doelpoging maar net het doel niet inging waardoor Quick Boys de wedstrijd met een 4 – 3 overwinning kon afsluiten.

Net als in de voorgaande wedstrijd tegen Ter Leede is Quick Boys na een riante voorsprong alsnog later in de wedstrijd onnodig in problemen gekomen en kon met kunst- en vliegwerk de wedstrijd alsnog winnend worden afgesloten. De ploeg heeft in beide wedstrijden getoond de tegenstander de wil op te leggen en te kunnen scoren. Men zal eraan moeten werken om dat niveau langer in de wedstrijd te kunnen laten zien. De kwaliteit is aanwezig maar zal efficiënter gebruikt moeten worden om ook tegen hoger ingeschatte tegenstanders, zoals Barendrecht dat in de komende wedstrijd bestreden zal moeten worden, tot een aansprekend resultaat te kunnen komen.

Opstelling Quick Boys: De Zwart, Onclin, Van Duijn, Huisman, Kastaredjo, Ravensbergen © (Schaap),  Van Beelen (Derek van der Plas), Jaap van der Plas, Homan (Van Fruchten), Bak, Onyeike