Voorbeschouwing Quick Boys – ASWH (15:00 uur)

De blauwwitten zoeken aansluiting met de bovenste plaatsen en dienen derhalve een goed resultaat te behalen tegen de andere kandidaat voor promotie naar de Topklasse
Na een korte periode van beker- en oefenwedstrijden met wisselend succes hervat Quick Boys aanstaande zaterdag de competitie met een thuiswedstrijd tegen ASWH. De belangen zijn groot bij dit duel tussen twee kandidaten voor promotie naar de Topklasse. Een overwinning op ASWH brengt Quick Boys naast de Ambachters. De ploeg van trainer Willem Leushuis (57) kwam afgelopen dinsdag nog in actie in het KNVB-bekertoernooi. Na een bezoek aan Helmond Sport kwam een einde aan het bekeravontuur van de withemden. De 5-0 nederlaag gaf de verhoudingen binnen de lijnen goed weer. De vraag is welke invloed de gedane inspanningen op het duel van aanstaande zaterdag zullen hebben. Zeker is dat Quick Boys alles uit de kast zal moeten halen om tot een goed resultaat te komen. De blauwwitten kunnen een overwinning goed gebruiken. De laatste twee competitieduels leverden slechts één punt op. Quick Boys en ASWH houden elkaar tot nu toe in evenwicht in onderlinge ontmoetingen. Scheidsrechter J.A.M. Stange moet het duel in goede banen zien te lijnen. De inwoner van Zevenbergen fluit om 15:00 uur voor de aftrap. 

Algemeen
Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht is opgericht op 1 augustus 1929 en viert dit jaar derhalve haar tachtigjarig bestaan. De club telt ongeveer negenhonderd leden en heeft sportpark “Schildman” als thuisbasis. In de seizoenen 2000-2001 en 2001-2002 werd ASWH kampioen van de Hoofdklasse A respectievelijk Hoofdklasse B. In het seizoen 2004-2005 boekten de Ambachters hun grootste successen: naast de afdelingstitel werden ook het zaterdagkampioenschap en het algehele amateurtitel in de wacht gesleept.

Vorig seizoen
Met zevenenveertig punten uit zesentwintig duel eindigde ASWH vorig seizoen op de vierde plaats in de Hoofdklasse A. Dertien wedstrijden werden in winst omgezet, vijf keer werd een nederlaag geleden, terwijl acht duels in een gelijkspel eindigden. De fraaie overwinning op landskampioen FC Lisse (3-1) en de ruime nederlaag tegen Ter Leede (2-5) waren de meest opvallende resultaten. 

Mutaties
ASWH roerde zich op de transfermarkt gedurende de overschrijvingsperiode. Sander Barragan (FC Dordrecht), Brian Brard (Vitesse), Jordey van Dam (NAC Breda), Ronald Ermes (Barendrecht), Wessel de Jager (DOTO), Giovanni Klaverweide (Papendrecht), Alex Munvaneza (FC Dordrecht), Ramon Ouwehand (FC Dordrecht), Gerson Rodriques (FC Den Bosch), Henk Roeland (Capelle), Jessey Soares (TOGR), Silvino Soares (KV Red Star Waasland) en Antoine Wellens (KFC Lille) werden aan de selectie van trainer Willem Leushuis toegevoegd. Een groot aantal ervaren krachten verliet om uiteenlopende redenen sportpark “Schildman”. Roel Gorré (Barendrecht), Arjan Human (Barendrecht), Alexander de Jong (DOTO), Louis van Kleef (DOTO), Dennis Knüppe (Leonidas), Ferry van Lare (Barendrecht), Sander Molenaar (Deltasport), Jeroen Rijsdijk (gestopt), Johan Sturrus (gestopt), Sjoerd van der Waal (Capelle) en Richard Yeboah (IFC) zijn dit seizoen niet meer in het shirt van ASWH te bewonderen.  

Op koers
Met dertien punten uit zeven duels bezet ASWH momenteel vijfde plaats op de ranglijst. De Ambachters liggen derhalve op koers voor promotie naar de Topklasse. De withemden begonnen het seizoen met een thuisoverwinning op Noordwijk (3-2) dankzij treffers van Joshua Brard, Joeri Petrov en Henk Roeland (strafschop). Op bezoek bij Katwijk zegevierde ASWH opnieuw. Een legendarisch eigen doelpunt van Quincy van Ommeren brachten de bezoekers aan de leiding, terwijl Roeland vlak voor tijd de wedstrijd op slot gooide (0-2). De derde competitiewedstrijd leverde wederom drie punten op. DOTO was het volgende slachtoffer van de equipe van Leushuis (3-1). De producties kwam op naam van Roeland en Silvino Soares (2). Bij Rijnsburgse Boys liepen de withemden tegen de eerste nederlaag van het seizoen op (2-3). ARC sleepte een punt uit het vuur op sportpark “Schildman” nadat de thuisploeg in de persoon van Brard op voorsprong was gekomen. ASWH liep een week later tegen een flinke nederlaag op. In Sassenheim was Ter Leede met 5-1 te sterk voor de Ambachters, nadat Brard al vroeg de bezoekers aan de leiding had gebracht.
Twee weken geleden kregen de withemden de mogelijkheid om zich te revancheren voor de forse verliespartij tegen Ter Leede. In het thuisduel met RVVH begon ASWH sterk aan de wedstrijd. Vanaf het beginsignaal trokken de gastheren het initiatief naar zich toe. De aanvalsdrift van de thuisploeg werd in de achtste minuut beloond met een eerste treffer. Na voorbereidend werk van Giovanni Klaverweide kon Bryan Brard zijn ploeg aan de leiding brengen: 1-0. Enige tijd later maakte Henk Roeland zijn naam als doelpuntenmaker waar door de 2-0 achter RVVH-keeper Maurice Lagendijk te trappen. De gehavende bezoekers – Hercules kon onder andere geen beroep doen op de geschorste Benjamin Martha – konden geen vuist maken tegen de geconcentreerd spelende Ambachters.
Ook na de doelwisseling bleef ASWH de lakens uitdelen. De bezoekers kregen nauwelijks een poot aan de grond. Een kwartier voor het laatste fluitsignaal besliste Roeland de wedstrijd door zijn tweede en ASWH’s derde treffer te scoren. In de slotfase bepaalde invaller Ramon Ouwehand de eindstand: 4-0.
Met veel invallers kende ASWH in de tweede ronde van het districtsbekertoernooi van Zuid I de nodige moeite met zaterdageersteklasser Heerjansdam. Op sportpark “De Molenwei” moest de strafschoppenserie beslissing brengen in het bekerduel. De Ambachters faalden niet vanaf de stip, terwijl de thuisploeg geen elfmetertrap wisten binnen te schieten.
Afgelopen dinsdag trad ASWH wél aan in een sterke basisopstelling. Inzet van het KNVB-bekerduel met Helmond Sport was een plaats in de achtste finales. De amateurs konden echter niet voor een verrassing zorgen en werden met een 5-0 nederlaag naar huis gestuurd.
Binnen een minuut keek ASWH al tegen een achterstand aan. Johan Voskamp bracht de Brabantse profclub met een rake kopbal op voorsprong. Na deze teleurstelling kregen de Ambachters een goede kans om op gelijke hoogte te komen, maar Joeri Petrov mikte op de paal. Aan de andere kant waren de Helmonders een stuk effectiever. De Braziliaan Bruno Andrade verdubbelde de voorsprong na een kwart wedstrijd spelen. Nog voor rust bracht Marc Höcher de stand op 3-0. Giovanni Klaverweide stond op dat moment al niet meer op het veld. De middenvelder kreeg na een charge op Rob van der Sluijs van Helmond Sport de rode kaart voorgehouden door scheidsrechter Serdar Gözübüyük.
Na rust besliste aanvaller Voskamp de wedstrijd met zijn tweede treffer van de avond. In de slotfase was Mike Mampuya ook nog trefzeker, waarna ASWH na het laatste fluitsignaal van de leidsman afdroop richting de kleedkamers. 

In de wachtkamer
Na twee competitiewedstrijden zonder overwinning is Quick Boys afgezakt naar de zevende plaats op de ranglijst. Nadat op de valreep werd gelijkgespeeld tegen Scheveningen, waren de blauwwitten twee weken geleden te gast bij Capelle. De koploper was nog zonder puntverlies. Een gehavend Quick Boys moest aantreden zonder de geschorste Sven Onclin, de zieke Dustin Huisman en de geblesseerde Glen van Dam, Peter Messemaker en Chima Onyeike. Wel zat nieuwkomer Michael van der Kruis voor de eerste keer op de bank, maar de verdediger miste wedstrijdritme om in actie te kunnen komen. Quick Boys begon fel aan de wedstrijd en jaagde Capelle vanaf het eerste fluitsignaal op. Maarten Bak, Bennie van Fruchten en Derek van der Plas waren dichtbij de openingstreffer. Toch moesten de bezoekers lijdzaam toezien hoe Bob Vermunt, de zoon van Capelle-trainer René Vermunt, na een half uur de score opende op aangegeven van Sjoerd van der Waal. De blauwwitten raakten geenszins in de war en kwam snel langszij. Vijf minuten later kopte aanvoerder Robert-Jan Ravensbergen op fraaie wijze uit een hoekschop raak: 1-1. In deze fase van de wedstrijd was Quick Boys de bovenliggende partij. Capelle mocht van geluk spreken dat zij ongeschonden de rust haalde.
Na de thee was de eerste kans ook voor Quick Boys. Roel de Vries draaide knap weg bij zijn directe tegenstander en besloot vervolgens op het doel te vuren. Zijn schot miste echter kracht en precisie. Vanaf dat moment begon de zeer zwakke scheidsrechter R.H.J. van de Waerdt een stempel op de wedstrijd te drukken. Nadat de inwoner van Veenendaal voor rust enkele dubieuze beslissingen had genomen, strooide Van de Waerdt na de doelwisseling met strafschoppen alsof het een lieve lust was. Een op het oog zeer onschuldige verdedigende actie van Niels van Duijn op Laurens Visser werd bestraft met een elfmetertrap. Gertjan Rothman wist zich wel raad met dit geschenk: 2-1. Weer leek Quick Boys binnen afzienbare tijd op gelijke hoogte te komen. Roel de Vries kwam in kansrijke positie in balbezit, maar in plaats van dat de inwoner van Middenmeer op doel schoot, legde hij de bal opzij in de richting van een medespeler. Helaas ging de kans op de gelijkmaker hiermee verloren.
De show van Van de Waerdt kreeg een passend vervolg. Een duikeling van Rothman tussen Marciano Kastoredjo en Ravensbergen werd beloond met een strafschop. Wederom nam Rothman plaats achter de bal, maar dit keer wist Martijn de Zwart de inzet te stoppen. In de rebound wist Marwin Richard alsnog te scoren: 3-1. Amper vijf minuten later legde de leidsman de bal voor de derde keer op de stip. Wederom kreeg Capelle de penalty toegewezen. In de ogen van Van de Waerdt maakte Niels van Duijn een bewuste handsbal, dit terwijl de speler van Quick Boys de armen langs zijn lichaam hield en de bal niet kon ontwijken. Laurens Visser schoot de pingel onberispelijk achter De Zwart en bepaalde daarmee de eindstand op: 4-1.
De afgelopen week stond in het teken van het spelen van beker- en oefenwedstrijden. Vorige week dinsdag speelde Quick Boys een vriendschappelijke wedstrijd tegen TONEGIDO. Een treffer van Derek van der Plas was niet voldoende voor de overwinning (1-1). Afgelopen zaterdag speelden de blauwwitten een wedstrijd in het kader van het districtsbekertoernooi van West II. Zaterdagderdeklasser W.D.S. uit Driebruggen werd op eenvoudige wijze aan de kant geschoven. Voor rust waren Hendrik van Beelen en Derek van der Plas (2) trefzeker, terwijl na de thee invaller Dick van der Toorn (2), wederom Van Beelen en Marciano Kastoredjo het net wisten te vinden. Tot slot kwam Quick Boys afgelopen dinsdag in actie in een oefenduel met Young Boys. Deze wedstrijd werd gewonnen door de gasten uit Haarlem (0-3). 

Onderlinge resultaten
In het verleden stonden ASWH en Quick Boys twaalf keer eerder tegenover elkaar. De balans is in evenwicht: vier wedstrijden werden gewonnen door de withemden, eveneens vier onderlinge duels werden in winst omgezet door Quick Boys en vier confrontaties eindigden onbeslist. Op sportpark “Nieuw Zuid” won ASWH twee keer, Quick Boys boekte twee thuisoverwinningen, terwijl twee duels geen winnaar opleverden.
Vorig seizoen waren de Ambachters succesvol op sportpark “Nieuw Zuid”. De teleurstelling na afloop van de wedstrijd tussen Quick Boys en ASWH was groot bij de blauw-witte aanhang. Bij de thuisploeg overheerste het gevoel dat een onnodige nederlaag was geleden. Ondanks het feit dat de blauwwitten het grootste gedeelte van de wedstrijd domineerden, lagen persoonlijke fouten ten grondslag aan de schlemielige nederlaag.
Zonder de aan zijn hamstring geblesseerde Robert-Jan Ravensbergen maar met de teruggekeerde Hendrik van Beelen in de basis begon Quick Boys furieus aan de wedstrijd. De thuisploeg had slechts twee minuten nodig om de score te openen. Benjamin Martha werd de diepte ingestuurd en legde de bal terug op de instormende Derek van der Plas. De kilometervreter knalde het leder achter keeper Jacob van den Belt tegen de touwen: 1-0. Lang konden de gastheren niet genieten van de voorsprong. Peter Kromhout verkeek zich op een vrije trap van Jan-Willem Schep met de gelijkmaker als gevolg. Laconiek uitverdedigen leidde de 1-2 in. Ex-prof Youri Petrov profiteerde van de onnauwkeurigheid in de Katwijkse defensie.
Na een half uur spelen trok Quick Boys de stand weer gelijk. Een vrije trap van Maarten Bak belandde op het hoofd van Hendrik van Beelen die met zijn kopbal Van den Belt voor de tweede maal kansloos liet: 2-2. Het doelpuntenfestijn voor rust was nog niet afgelopen. Sjoerd van der Waal kreeg in het strafschopgebied van de blauwwitten alle tijd en ruimte om de bal aan te nemen en vervolgens achter Kromhout te werken: 2-3.
Werd de eerste helft gekenmerkt door de vele treffers, na rust werd niet meer gescoord. Dat gegevens maakte het tweede bedrijf niet minder interessant. Quick Boys ging op jacht naar de gelijkmaker en kreeg daarvoor enkele goede mogelijkheden. De beste kans was voor Chima Onyeike. De inzet van de sterke spits stuiterde via Van den Belt en de onderkant van de lat het speelveld weer in.
De gasten uit Hendrik-Ido-Ambacht droegen niet bij aan de amusementswaarde van de wedstrijd en grepen, tot grote ergernis van de ploeg van trainer De Muijnck en de Katwijkse aanhang, iedere mogelijkheid aan om het spel te vertragen. Op de inzet van de blauwwitten viel weinig aan te merken en daarom was het voor hen extra sneu dat zij na afloop met lege handen stonden.

Nieuws uit beide kampen
Trainer Jasper de Muijnck kent de nodige personele problemen. Zoals bekend zijn Glen van Dam en Peter Messemaker langdurig uitgeschakeld. Vorige week werd bekend dat ook Jaap van der Plas binnenkort een operatie moet ondergaan aan zijn enkel. Chima Onyeike ontbreekt eveneens in het duel met ASWH vanwege een kuitblessure. Mogelijk zal De Muijnck wel een beroep doen op nieuwkomer Michael van der Kruis. De voorstopper heeft de afgelopen weken ritme opgedaan in de beker- en oefenwedstrijden tegen TONEGIDO, W.D.S. en Young Boys.
Collega-trainer Willem Leushuis kan weer een beroep doen op Bryan Brard. De aanvaller was geschorst voor het duel met Helmond Sport. Eerste keeper Ronald Ermes zal hoogstwaarschijnlijk nog niet fit genoeg zijn om aan het duel met Quick Boys te beginnen. Daarnaast is Giovanni Klaverweide geschorst vanwege de rode kaart die de middenvelder afgelopen dinsdag opliep.
Niettemin heeft de technische staf de beschikking over een zeer goede en uitgebalanceerde selectie. ASWH wordt niet voor niets getipt als een van de voornaamste kanshebbers op plaatsing voor de Topklasse. Jacob van den Belt, een goede bekende van De Muijnck, zal het doel verdedigen. Achterin vormen Leon van Dalen en Antoine Wellens het centrale verdedigingsduo, terwijl Damiën Vereecken en Ivar Eltenberg de backposities innemen. Op het middenveld staan Stefan van Dam, Joshua Brard en Sander Barragan geposteerd, terwijl Silvino Soares “hangend” aan de linkerkant zijn kunsten zal vertonen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen Henk Roeland en Joeri Petrov het spitsenkoppel gaan vormen.
Quick Boys kan een overwinning meer dan goed gebruiken. De vorige twee competitieduels leverde slechts één punt op, hierdoor heeft de concurrentie een gat van vier punten kunnen slaan. Een driepunter is nodig om de afstand tot de ploegen die strijden om promotie naar de Topklasse niet te groot te laten worden. De spelers staan er niet alleen voor. Zij kunnen rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de twaalfde man die zich ook tegen ASWH zal roeren. 

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Martijn de Zwart; Sven Onclin, Michael van der Kruis, Dustin Huisman, Marciano Kastoredjo; Niels van Duijn, Robert-Jan Ravensbergen (c); Derek van der Plas, Maarten Bak, Hendrik van Beelen; Bennie van Fruchten. 

Vermoedelijke opstelling ASWH:
Jacob van den Belt; Damiën Vereecken, Leon van Dalen (c), Antoine Wellens, Ivar Eltenberg; Stefan van Dam, Joshua Brard, Sander Barragan, Silvino Soares; Henk Roeland en Joeri Petrov. 

Overig programma Hoofdklasse A:
ARC – Katwijk
Barendrecht – Scheveningen
Rijnsburgse Boys – DOTO
RVVH – FC Lisse
Ter Leede – Noordwijk
TOGR – Capelle

Geef een antwoord