Voorbeschouwing Quick Boys – DOTO (15:00 uur)

De blauwwitten krijgen de rode lantaarndrager op bezoek en zullen zich willen revancheren voor de meest recente resultaten
Nadat voor de eerste keer in de geschiedenis de Derby der Derby’s werd afgelast, richtte de blik van de blauwwitten zich aan het begin van deze week op DOTO. Wederom staat een belangrijke wedstrijd op het programma. In de strijd om plaatsing voor de Topklasse kan Quick Boys een overwinning meer dan goed gebruiken. De formatie van Jasper de Muijnck verloor de laatste twee competitieduels en werd bovendien uitgeschakeld in het districtsbekertoernooi. Quick Boys werd afgelopen weekeinde de kans ontnomen om revanche te nemen voor de teleurstellende resultaten. Niettemin is de vrije zaterdag benut door het organiseren van een onderling voetvolleytoernooi in Aalsmeer, hetgeen een positieve bijdrage heeft geleverd aan het groepsproces.
De Pernissers hebben ook dringend behoefte aan een driepunter. De blauwzwarten hebben dit seizoen namelijk nog niet gewonnen. Met name de productiviteit van de voorwaartsen van DOTO laat te wensen over. In de zoektocht naar een oplossing voor dit probleem is de club terechtgekomen bij Glenn Helder. Naar alle verwachtingen zal de inmiddels eenenveertigjarige ex-international tegen Quick Boys zijn competitiedebuut gaan maken.
Scheidsrechter C. Prooi is door de voetbalbond aangewezen om deze wedstrijd in goede banen te leiden. De inwoner van Hellevoetsluis fluit om 15:00 uur voor de aftrap van dit duel.

Algemeen
Door Ontwikkeling Tot Ontspanning is opgericht op 26 juli 1933 en telt ongeveer honderdtwintig leden. De blauwzwarten spelen hun thuiswedstrijd op sportpark “De Loswal” in Pernis. Ruim een maand geleden werd trainer Gijs Zwaan aan de kant gezet door de club. Technisch manager Nico Jalink (45) werd aangesteld als zijn vervanger.

Vorig seizoen
Met zesentwintig punten uit zesentwintig duels eindigde DOTO vorig seizoen op de elfde plaats in de Hoofdklasse A. De Pernissers boekten acht overwinningen, leden zestien nederlagen en speelden twee wedstrijden gelijk. Hoogtepunten van het seizoen waren de driepunters tegen Ter Leede (2-0 en 2-1), Quick Boys (3-2) en Noordwijk (3-1). Forse verliespartijen tegen Rijnsburgse Boys (0-5), ASWH (0-4) en Scheveningen (0-4) vormden de dieptepunten van het afgelopen voetbaljaar.

Mutaties
De technische commissie van DOTO slaagde erin een aantal gelouterde spelers naar “De Loswal” te lokken. Mike van Gool (Scheveningen), Alexander de Jong (ASWH), Louis van Kleef (ASWH), Raymon Kuipers (Noordwijk), Michael Scholten (Noordwijk) en Nilton Tavares Ramos (Excelsior Maassluis) zijn de voornaamste aanwinsten van de blauwzwarten. Verder zijn Stuart van Droten (FC Dordrecht), Wesley Lisboa (Deltasport) en Mounir El Ouazizi (Deltasport) nieuw bij de club. Onlangs werd ook Glenn Helder aan de selectie toegevoegd.
Hiertegenover stond het vertrek van Harvey Wijngaarde (Spijkenisse), Patrick End (TOGR), Ryan Santos St. Aubyn (Alexandria’66), Octavio Pires Fonseca (Leonidas), Javier Brouwer (Barendrecht, nu Torrevieja, Spanje), Bilal El Yacoubi (Ter Leede), Ruud Boessen (TOGR), Dominique van Duijn (Strijen), Dino Rodriques de Pina (RVVH), Sebastiaan Ivo (SCO’63) en Wessel de Jager (ASWH).

Zonder winst
Na tien wedstrijden bezet DOTO momenteel de laatste plaats in de Hoofdklasse A. De rode lantaarndrager sprokkelde tot nu toe slechts twee punten bijeen. Het gebrek aan scorend vermogen breekt de ploeg van trainer Nico Jalink op. DOTO wist toe nu toe slechts achtmaal het net te vinden. De Pernissers hebben ruim vierenhalf uur niet meer gescoord.
In de openingsronde kwam DOTO op bezoek bij Scheveningen tweemaal op voorsprong, maar de doelpuntenmakers Onno Doeland en Mike van Gool (ex-Quick Boys) konden niet voorkomen dat hun ploeg slechts een punt overhield aan de openingswedstrijd (3-3). In het eerste thuisduel van het seizoen maakte DOTO kennis met de goede vorm van Capelle: 2-4. Louis van Kleef en Doeland waren trefzeker namens de gastheren. Na afloop van de uitwedstrijd tegen ASWH keerden de Pernissers eveneens met lege handen huiswaarts. Nilton Tavares Ramos scoorde de eretreffer (1-3). Een week later kaapte FC Lisse drie punten weg in Pernis. Een eigen doelpunt van Michael Scholten was doorslaggevend (0-1). In en tegen Noordwijk ging DOTO wederom kopje onder. Kerem Yilmaz scoorde weliswaar de gelijkmaker, maar de middenvelder kon niet voorkomen dat de Pernissers opnieuw verloren (1-3). Twee opeenvolgende thuiswedstrijden leverden eveneens geen enkel punt op. Eerst was Katwijk met 1-4 te sterk op sportpark “De Loswal” (doelpunt: Doeland). Barendrecht liet in de volgende wedstrijd zelfs geen tegentreffer van DOTO toe (0-4). Op bezoek bij regerend kampioen Rijnsburgse Boys werden de blauwzwarten na rust helemaal zoek gespeeld. De teller bleef steken op vijf tegentreffers en zelf wisten de bezoekers het net niet te vinden. Ook in het thuisduel met ARC kwam DOTO niet tot scoren. Omdat de Alphenaren eveneens het doel niet troffen, bleef de brilstand op het scorebord gehandhaafd.
In de laatste competitiewedstrijd reisde DOTO vol vertrouwen af naar Sassenheim. Ter Leede moest immers aantreden zonder Sergio Ommel, de topscorer van de Hoofdklasse A van vorig seizoen. De hoop op een goed resultaat werd echter vroeg in de wedstrijd weggenomen. Jordy van Wijk bracht de thuisploeg al na drie minuten spelen aan de leiding. Nadat Onno Doeland namens de bezoekers de lat had getroffen, wist Pim Spaargaren de voorsprong te vergroten. Na rust tekende diezelfde Spaargaren voor de 3-0, waarna de wedstrijd als een nachtkaars uitging.
Twee weken geleden was DOTO in het kader van de derde ronde van het districtsbekertoernooi te gast bij Capelle. Op sportpark “’t Slot” maakte Glenn Helder zijn debuut in het shirt van DOTO. De ex-prof van onder andere Arsenal en Benfica kon vanwege een gebrek aan ritme nog weinig indruk maken. In de slotfase van de eerste helft bracht Kristian Adelmund de gastheren op voorsprong. De score werd verdubbeld in de tachtigste minuut. Verdediger Dick Tol leek Capelle in veilige haven te brengen, maar Onno Doeland zorgde met zijn aansluitingstreffer voor een spannende slotfase. De Pernissers waren met een inzet op de paal nog dicht bij de gelijkmaker, maar uiteindelijk moesten zij afscheid nemen van het bekertoernooi.

Terugval
Quick Boys maakt een moeilijke periode door. Enkele weken geleden bedroeg de achterstand op de bezetter van de tweede plaats slechts één punt, na twee nederlagen op rij hebben de blauwwitten echter voorlopig in de wachtkamer plaatsgenomen. Quick Boys werd eveneens uitgeschakeld in de derde ronde van het districtsbekertoernooi van West II. Niettemin konden de meegereisde supporters moed putten uit het goede spel van de blauwwitten in deze wedstrijd.
Doordat de Derby tegen Katwijk werd afgelast, kwam Quick Boys afgelopen zaterdag niet in actie. Zonder de zieke Jasper de Muijnck moest Quick Boys inmiddels drie weken geleden aantreden in het jubileumduel tegen Noordwijk. Op de duizendste speeldag van het allerhoogste amateurniveau troffen de twee oerclubs elkaar. Nadat de voorwedstrijd tussen Oud-Quick Boys en Oud-Noordwijk in een 1-2 overwinning was geëindigd voor de bezoekers, nam het huidige eerste elftal van de roodwitten al in de eerste minuut de leiding. Op subtiele wijze rondde Joost Leonard na voorbereidend werk van Stefano Concalves af: 0-1. De blauwwitten doolden rond en wisten op geen enkele wijze de supporters hoop te bieden op een goed resultaat. Met windkracht zeven in de rug mocht Bram Meurs ongestoord aanleggen voor een afstandschot. Zijn pegel verdween snoeihard tegen de touwen: 0-2. Het werd nog erger voor een ieder die Quick Boys een warm hart toedraagt. Wederom kon Leonard juichend weglopen, dit keer nadat hij zijn kopbal achter keeper Martijn de Zwart zag belanden.
Met Sander van der Horst in plaats van Sven Onclin en Jaap van der Plas voor de lichtgekwetste Hendrik van Beelen begon Quick Boys voortvarend aan het tweede deel van deze tragedie. Na drie minuten tekende Niels van Duijn voor de aansluitingstreffer en bracht hoop terug in de harten van de trouwe aanhang. Derek van der Plas was niet veel later dicht bij een tweede blauw-witte treffer, maar zijn inzet belandde net naast het doel van keeper Michel van Kasteren. Het verzet leek gebroken toen Mitchel Beijersbergen uit een hoekschop mocht raakkoppen: 1-4. Invaller Dick van der Toorn schoot een door Dustin Huisman teruggekopte bal binnen, maar dichterbij kwam Quick Boys uiteindelijk niet. Deze nederlaag leverde een flinke kater op voor alles en iedereen die zich verbonden voelt aan de club.
Twee weken geleden werd Quick Boys uitgeschakeld in het districtsbekertoernooi. In Gouda won Jodan Boys na strafschoppen van de gehavende blauwwitten. Zonder Glen van Dam, Thomas Dijk, Marciano Kastoredjo, Sven Onclin, Chima Onyeike, Peter Messemaker, Robert-Jan Ravensbergen en Dick van der Toorn kwamen de bezoekers wel na twee minuten spelen op voorsprong. Hendrik van Beelen liet keeper Marvin Straver van Jodan Boys kansloos: 0-1. De gelijkmaker volgde echter binnen enkele minuten. Kees Graafland profiteerde van onachtzaamheid in de Katwijkse verdediging. Op slag van rust zette Leroy Brank de thuisploeg tegen de verhouding in zelfs op voorsprong, nadat Quick Boys enkele volwaardige kansen onbenut liet. Bovendien zag scheidsrechter M.A. Geuze niet dat bij een 1-1 stand de bal een halve meter de doellijn was gepasseerd, waardoor de bezoekers ten onrechte een treffer werden ontnomen. 
Snel na rust werd de wederom sterk spelende Van Beelen binnen de beruchte lijnen naar de grond gewerkt waardoor Maarten Bak voor de eerste keer sinds tien maanden weer eens in een officiële wedstrijd mocht aanleggen vanaf elf meter: 2-2. In het resterende deel van de wedstrijd golfde het spel op en neer. Quick Boys kreeg voldoende mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen, maar uiteindelijk moest de strafschoppenserie voor een beslissing zorgen. In een bloedstollende penaltyreeks misten Niels van Duijn en Sander van der Horst vanaf de stip, waardoor Jodan Boys zich uiteindelijk plaatste voor de volgende ronde (8-7). Niettemin konden de blauwwitten terugzien op een goede wedstrijd.  

Onderlinge resultaten
In het verleden stonden Quick Boys en DOTO tien keer tegenover elkaar. Zes onderlinge wedstrijden werden gewonnen door de blauwwitten, de Pernissers zegevierden twee keer, terwijl twee duels geen winnaar opleverden. Op sportpark “Nieuw Zuid” werd DOTO driemaal verslagen, de blauwzwarten wonnen één duel en eveneens één onderling treffen in Katwijk eindigde onbeslist.
Vorig seizoen liep Quick Boys tegen een zeperd op. In de vierde wedstrijd na de winterstop werd de ongeslagen status in het nieuwe jaar van Quick Boys op schlemielige wijze doorbroken. In het thuisduel met DOTO kwamen de blauwwitten weliswaar op voorsprong, maar bleven zij na negentig minuten spelen uiteindelijk met lege handen achter.
Na de drie achtereenvolgende overwinningen op Excelsior Maassluis, Noordwijk en Katwijk moest Quick Boys tegen de Pernissers aantreden zonder de geblesseerde Jaap van der Plas en de geschorste Benjamin Martha. Niettemin begon de formatie van De Muijnck voortvarend aan de wedstrijd. Met name de ijverige Chima Onyeike was een ware plaag voor de tegenstander. Na een kwartier spelen namen de gastheren de leiding. Een voorzet van Marciano Kastoredjo belandde op het hoofd van Onyeike. Jaco de Ligt had het nakijken op de inzet van de kopsterke aanvaller: 1-0.
Het eerste half uur was Quick Boys heer en meester en een tweede treffer hing in de lucht. Niettemin kregen de Katwijkers op ongelukkige wijze een tegentreffer te verwerken. Omsingeld door drie blauwwitten slaagde Onno Doeland erin de bal terug te leggen op Paul Hoekstra die vervolgens de hoek voor het uitzoeken had: 1-1. Niet veel later kwamen de gasten zelfs op voorsprong. Mark van der Plas probeerde de bal weg te werken, maar trof daarbij het been van Bilal El-Yacoubi. Het speeltuig rolde vervolgens langs Peter Kromhout in het doel: 1-2.
Na de thee ging Quick Boys meteen op jacht naar de gelijkmaker. Die volgde binnen vijf minuten, nadat Onyeike knap wegdraaide bij zijn directe tegenstander en vervolgens keeper De Ligt uit een moeilijke hoek wist te passeren. Dit doelpunt gaf de burger moed en de thuisploeg wilde meer. Achterin werd daardoor meer ruimte weggegeven. Een van de tegenaanvallen werd Quick Boys fataal. Onno Doeland werd in de diepte aangespeeld, bedacht zich geen moment en joeg de bal tegen de touwen: 2-3.
In de slotfase zetten de blauwwitten nog een keer alles op alles. Voldoende kansen werden gecreëerd, maar helaas moesten de Katwijkers toezien hoe DOTO na afloop het feestje mocht gaan vieren. 

Nieuws uit beide kampen
Trainer Jasper de Muijnck, inmiddels weer volledig hersteld van een acute alvleesklierontsteking, kan weer een beroep doen op Chima Onyeike. De fysiek sterke spits was enige tijd uitgeschakeld vanwege een kuitspierblessure. Martijn de Zwart is hersteld van de griep en verdedigt wederom het doel van de blauwwitten. Glen van Dam (knie), Thomas Dijk (enkel), Peter Messemaker (knie) en Jaap van der Plas (knie) zitten nog altijd in de ziekenboeg.
Nico Jalink kent weinig personele problemen. De trainer hoopt een beroep te kunnen doen op Glenn Helder. De ex-international heeft onlangs zijn debuut namens DOTO in het districtsbekertoernooi gemaakt en staat nu op het punt zijn eerste minuten namens de club uit Pernis te spelen in de competitie. Raymon Kuipers, vorig seizoen nog keeper van Noordwijk, zal het doel verdedigen. In de laatste linie staat Driss El Akchaoui, broer van NEC-linksback Youssef, opgesteld. Samen met de fanatieke Michael Scholten vormt de aanvoerder het centrale verdedigingsduo. Alexander de Jong, twee seizoenen geleden nog actief voor IJsselmeervogels, speelt op het middenveld. Voorin vormen hoogstwaarschijnlijk Onno Doeland en Mike van Gool het aanvalskoppel.
Quick Boys had gehoopt vorige week revanche op zichzelf te kunnen nemen door een goed resultaat te boeken in de meest beladen wedstrijd van het seizoen. Helaas gooide het weer roet in het spreekwoordelijke eten. Een week later krijgen de blauwwitten een nieuwe kans. De Katwijkers staan dit keer tegenover een elftal dat zich eveneens in zwaar weer begeeft. Om uiteenlopende redenen is dit duel voor beide teams van groot belang. De supporters van de blauwwitte formatie hopen de viering van Sinterklaas te mogen beginnen met het uitpakken van een cadeau in de vorm van drie punten.

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Martijn de Zwart; Niels van Duijn, Michael van der Kruis, Dustin Huisman, Marciano Kastoredjo; Sander van der Horst, Hendrik van Beelen, Robert-Jan Ravensbergen (c); Derek van der Plas, Chima Onyeike en Maarten Bak.

Vermoedelijke opstelling DOTO:
Raymon Kuipers; Robert Stols, Driss El Akchaoui (c), Michael Scholten, Boudy Hoogendoorn; Rob Prins, Paul Hoekstra, Alexander de Jong, Glenn Helder; Onno Doeland en Mike van Gool.

Overig programma Hoofdklasse A:
ASWH – Barendrecht
Capelle – FC Lisse
RVVH – Rijnsburgse Boys
Scehveningen – Noordwijk
Ter Leede – ARC
TOGR – Katwijk

Geef een antwoord