Voorbeschouwing Quick Boys – TOGR (15:00 uur)

De blauwwitten hopen de draad weer op te pakken tegen de hekkensluiter uit Rotterdam
De afgelopen weken hebben de winterse omstandigheden het competitieschema behoorlijk door elkaar gegooid. De weersvoorspellingen voor deze week zijn eveneens niet bijzonder goed. Niettemin bestaat de hoop dat de competitie komend weekeinde weer wordt hervat. Op sportpark Nieuw Zuid ontvangt Quick Boys hekkensluiter TOGR. De Rotterdammers presteren tot nu toe zeer teleurstellend. Slechts één keer wisten de groenhemden te winnen.
Een overwinning op TOGR is geboden om kans te blijven houden op plaatsing voor de Topklasse. Het is zaak dat de equipe van trainer Jasper de Muijnck het verlies bij RVVH en de matige resultaten in recente oefenpartijen snel van zich kan afspelen.
De heer R. Meilink is door de voetbalbond aangesteld als scheidsrechter. De inwoner van Enter fluit om 15:00 uur voor de aftrap van dit duel.

Algemeen
Tot Ons Genoegen Rotterdam is opgericht op 3 maart 1929. De groenhemden spelen hun thuiswedstrijden op sportpark De Lage Weide in Rotterdam. De club van voorzitter A.C. van der Poort telt ongeveer driehonderd leden. Grote successen heeft TOGR nooit gekend in de clubgeschiedenis. De Rotterdammers spelen dit seizoen voor de zesde keer op het allerhoogste amateurniveau.

Vorig seizoen
Nadat TOGR in het seizoen 2007-2008 uit de Hoofdklasse degradeerde, werden de Rotterdammers ingedeeld in de sterke Eerste Klasse B met ploegen als FC Rijnvogels, RVVH, SHO, Vitesse Delft en Voorschoten’97. Onder leiding van trainer René Blaauwkamp werd op knappe wijze beslag gelegd op de titel. Halverwege het seizoen durfden de groenhemden nog niet te dromen over promotie naar de Hoofdklasse, maar dankzij de ongeslagen reeks na de winterstop mochten de Rotterdammers de champagneflessen ontkurken. 

Mutaties
Na de promotie heeft de technische commissie zich ingespannen om de selectie te versterken. TOGR zag veel vaste basisspelers van het kampioensteam vertrekken. Lenine Cabral Semedo (gestopt), Carlitos Carvalho Rodriques (Neptunes), Antonio Garcia Mendes (Voorschoten’97), Robert de Heer (’s-Gravendeel), Christiaan Koremans (Rijsoord), Miguel Lopes Silva (Barendrecht), Osvaldo de Pina (Jodan Boys), Edivaldo Pinto (VVGZ), Mark Smeding (’s-Gravendeel), Jessy Soares (ASWH) en Nicky Wijsman (DSO) verlieten om uiteenlopende reden sportpark De Lage Weide. Hiertegenover stond een invasie aan nieuwe spelers. Patrick Alimasi (Nieuwenhoorn), Kennth Allen (Nootdorp), Ingmar Elias (Schoonhoven), Gregory Gyebi (Nootdorp), Linber van der Horst (Leonidas), Adil El Kasimi (DCV), Khalid El Khalifi (Sparta Rotterdam), Donovan Levestone (SHO), Cherwin Londt (Xerxes/DZB), Adair Lopes del Silva (JHR), Chilberto Mendes Rodriques (FC Maense), Gerory Noordzee (SHO), Bryan Pereira (Heerjansdam), Anthony Piqué (Sparta Rotterdam), Sergio Ramos Varela (JHR), Lito Rodriques de Pina (DOTO), Omari Rusland (Excelsior Maassluis), Djoemian Sarkan (DOTO) en Kenley Statia (Noordwijk) meldden zich voor de eerste training van de promovendus.
Bert Bartelings, de beoogde opvolger van oefenmeester Bert Blaauwkamp, overleed plotseling op achtenveertigjarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct. Bartelings zou een koppel gaan vormen met assistent-trainer Brian Cairo. Nadat laatstgenoemde als interim-trainer TOGR tijdens de competitiestart leidde, werd Fabian Veldwijk aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Eind januari zijn Veldwijk en TOGR uit elkaar gegaan. Cairo neemt momenteel de honneurs waar.

Fikse domper in Ridderkerk
De teleurstelling na afloop was groot. Drie weken geleden verloor Quick Boys tegen alle verhoudingen in van RVVH. In Ridderkerk hadden de blauwwitten het beste van het spel, creëerden de mooiste kansen, maar moesten na afloop lijdzaam toezien hoe Hercules de overwinning mocht vieren.
De technische staf van Quick Boys kon, naast de langdurig geblesseerde Glen van Dam, Thomas Dijk, Peter Messemaker en Jaap van der Plas, in deze wedstrijd geen beroep doen op de geschorste Dustin Huisman en Sven Onclin. Niels van Duijn bezette de rechtsachterpositie, terwijl Marco van der Plas als basisspeler zijn debuut maakte in het eerste elftal.
Beide teams tastten elkaar af in de beginfase. Een grote kans voor Derek van der Plas – de hangende rechtsbuiten schoof de bal naast – was het startsein voor een belegering van het doel van keeper Danny Spelde van de thuisploeg. Chima Onyeike schoot de bal in kansrijke positie snoeihard over, terwijl Maarten Bak zijn inzet op de paal zag belanden. Een kopbal van Onyeike trof wel doel, maar deze treffer werd, ten onrechte, afgekeurd vanwege buitenspel.
Na de doelwisseling veranderde het spelbeeld nauwelijks. Quick Boys was de bovenliggende partij en RVVH beperkte zich tot verdedigen. Ook na rust kregen de blauwwitten goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Hendrik van Beelen leek een voorzet van Bak binnen te koppen, maar zijn inzet verdween over het doel van Spelde. Even later probeerde Bak diezelfde keeper met een slim schot te verschalken, de bal eindigde echter in het zijnet.
Volgens een oude voetbalwet valt het doelpunt dan juist aan de andere kant. En zo geschiedde het. Benjamin Martha ging op avontuur en versloeg Martijn de Zwart in de verre hoek: 1-0. Nadat Bak de kans op de gelijkmaker onbenut liet, besliste Ronnie Nouwen, wederom op aangeven van Martha, de wedstrijd: 2-0. Doordat Chima Onyeike met een rode kaart van het veld werd gestuurd, kon na afloop gesproken worden van een dubbel verlies. 

Moeilijke uitgangspositie
Met slechts drie punten uit vijftien duels bezet TOGR momenteel de laatste plaats op de ranglijst. De Rotterdammers boekten tot dusver één overwinning. Op eigen veld werd FC Lisse met 3-2 verslagen. De overige duels met Rijnsburgse Boys (1-2 en 0-2), ARC (0-1), Ter Leede (0-2 en 1-5), RVVH (0-2 en 1-2), Quick Boys (2-4), Barendrecht (1-4), Scheveningen (0-1), Capelle (0-4), ASWH (0-2), Noordwijk (1-2) en DOTO (1-2) gingen verloren. In de negen uitbeurten kwamen de groenhemden slechts vier keer tot scoren. De club moet alle zeilen bijzetten om te kunnen voldoen aan de gestelde doelstelling: handhaving in de Hoofdklasse A.
Dat zal overigens moeten gebeuren zonder Fabian Veldwijk. Het vertrouwen in de trainer is eind vorige maand opgezegd en derhalve zal zijn assistent Brian Cairo naar alle waarschijnlijkheid het seizoen afmaken. Onder zijn leiding verloor TOGR afgelopen zaterdag nipt van RVVH. In eigen huis vochten de Rotterdammers voor elke meter gras, maar uiteindelijk trokken de Ridderkerkers aan het langste eind. Carlos Lopes had de thuisploeg na rust op voorsprong gezet, enkele minuten later bracht de naar Amerika vertrekkende Bruce Godvliet de bezoekers weer langszij. In de slotfase reageerde Benjamin Martha zeer alert op een slippertje van doelman Ruben Muskiet: 1-2. TOGR verdiende meer, maar kreeg derhalve een flinke kater te verwerken.

Onderlinge resultaten
In het verleden stonden TOGR en Quick Boys vijf keer eerder tegenover elkaar. Vier onderlinge wedstrijden werden gewonnen door de blauwwitten, de Rotterdammers zegevierden één keer.
Op sportpark Nieuw Zuid won Quick Boys de twee eerder gespeelde confrontaties. Zowel in het seizoen 2004-2005 als in het seizoen 2007-2008 wonnen de blauwwitten met 6-1.
De laatste editie vond plaats op 3 november 2007. De Rotterdammers waren destijds naar Nieuw Zuid afgereisd in de wetenschap dat zij tot dan toe de Bollenstreekclubs telkens goed partij hadden geboden. Quick Boys liet vanaf het beginsignaal duidelijk merken niets aan het toeval over te willen laten. Keeper Ruben Muskiet van TOGR moest na een kwartier voor de eerste keer vissen. Een strakke corner van Niels van Duijn kon bij de tweede paal worden ingekopt door Efraïm Schoneveld. Een minuut later kon wederom gejuicht worden door de trouwe aanhang. Na goed voorbereidend werk van Maarten Bak liet Jan Schaap in een één-tegen-één situatie Muskiet kansloos: 2-0. Diezelfde Schaap leek de wedstrijd reeds na een half uur spelen te beslissen. Met een van richting veranderd schot liet hij het net wederom bollen: 3-0.
Quick Boys startte eveneens furieus aan het tweede bedrijf. Eerst was het Derek van der Plas die het leder hoog tegen de touwen kon werken en de volgende aanval werd door Chima Onyeike eveneens tot doelpunt gepromoveerd: 5-0.
Hierna nam de ploeg van toenmalig trainer John Blok gas terug. De bezoekers uit Rotterdam kregen hierdoor de gelegenheid om op adem te komen. Veel gelegenheid om de achterstand te verkleinen kregen zij echter niet. Wel wist Onno Doeland, momenteel spelend voor DOTO, uit één van de spaarzame aanvallen van TOGR te scoren. Het slotakkoord kwam op naam van Maarten Bak, die in twee instanties de eindstand wist te bepalen op 6-1.

TOGR – Quick Boys 2-4
De heenwedstrijd van dit seizoen werd op overtuigende wijze gewonnen door Quick Boys. Onder moeilijke omstandigheden werd rode lantaarndrager TOGR eenvoudig aan de kant gezet. Jasper de Muijnck stuurde nagenoeg hetzelfde elftal het veld in die een week eerder op sportpark De Bongerd het onderspit tegen Barendrecht dolf. Alleen Martijn de Zwart keerde ten koste van Kees Guijt terug tussen de palen. Het vertrouwen van de trainer werd niet beschaamd, want na het laatste fluitsignaal van de uitstekend fluitende scheidsrechter M. van der Roest mochten de blauwwitten drie punten aan het totaal toevoegen.
De beginfase kon de toeschouwers nog niet bekoren. Goed voetbal was lastig op het met natte bladeren bedekt en klein speelveld. Fabian Veldwijk, die zijn debuut beleefde als trainer van TOGR, liet zijn ploeg weliswaar met drie spitsen aantreden, maar in de praktijk hielden de Rotterdammers nagenoeg alle spelers achter de bal. Quick Boys kreeg alle gelegenheid om op te bouwen, maar de blauwwitten hadden in het eerste kwartier moeite om de voorwaartsen te bereiken. Halverwege het eerste bedrijf kregen de bezoekers de eerste mogelijkheden. Nadat Quick Boys zonder resultaat een strafschop claimde na een vermeende handsbal van Uriel Trustfull, mocht Marciano Kastoredjo even later het doel van de thuisploeg onder vuur nemen. Uit de hoekschop die volgde, kopte Chima Onyeike op de deklat. De volgende kans werd wel verzilverd. De naar de linkerkant uitgeweken Jaap van der Plas vond met zijn voorzet Derek van der Plas. De sterk spelende middenvelder wist de bal op zeer fraaie wijze achter keeper Ruben Muskiet te werken: 0-1. De blauwwitten kregen vleugels na de openingstreffer en gingen op jacht naar een grote voorsprong. Een prachtige aanval over veel schijven resulteerde in een vrije doortocht voor Jaap van der Plas richting Muskiet. De aanvaller mikte de bal echter voorlangs het doel. Aan de andere kant wist Martijn de Zwart een inzet van Bryan Pereira tot corner te verwerken. De blauwwitten konden de hoekschop vervolgens niet goed wegwerken, waardoor Diego Watson met een schot via de binnenkanten van beide palen voor de gelijkmaker kon zorgen.
Quick Boys liet zich echter niet van de wijs brengen. Een fraaie, individuele actie van Jaap van der Plas werd besloten met een vlammend schot, maar Muskiet redde bekwaam. Diezelfde keeper moest enkele momenten later toch de gang naar het net maken, nadat Onyeike een voorzet van Kastoredjo kon binnenkoppen: 1-2. De volgende mogelijkheid was voor Erik Homan. De buitenspeler stuitte echter op Muskiet. Wederom een goede actie van Jaap van der Plas leidde de derde Katwijkse treffer in. Aan de linkerkant kapte de buitenspeler zijn directe tegenstander uit waarna een scherpe voorzet volgde. De verdedigers van TOGR wisten het gevaar in eerste instantie te herkennen, maar Maarten Bak pikte de afvallende bal op en bepaalde de ruststand op 1-3.
Ook na rust behield Quick Boys het initiatief. De thuisploeg kon weinig klaarspelen tegen de geconcentreerd spelende bezoekers. Het enige verwijt wat trainer De Muijnck zijn ploeg na afloop kon maken, was het feit dat de blauwwitten slordig omsprongen met de geboden kansen. Na voorbereidend werk van Homan leek Onyeike tot scoren te komen, maar de spits was na de thee niet succesvol. Na bijna twee jaar mocht de talentvolle Thomas Dijk weer zijn opwachting maken in het eerste elftal. De rappe linksbuiten verving de moegestreden Homan. De rentree van Dijk was echter van korte duur. Bij zijn eerste loopactie gleed de invaller uit en bleef hij onbeweeglijk op het gras liggen. Verzorger Hans Ultee constateerde al snel dat Dijk zijn kuitbeen had gebroken waarna een trieste aftocht volgde. Jan Schaap was zijn vervanger. De invaller zag hoe Derek van der Plas zijn tweede doelpunt van de middag scoorde door een vrije trap van Bak met gevoel te verlengen: 1-4.
Een vijfde treffer leek in de maak, maar zowel Schaap als Onyeike kon de voorzet van Sven Onclin niet binnenglijden. Aan de andere kant ging keeper De Zwart in de laatste minuut in de fout door invaller Ian Londt onderuit te halen binnen de beruchte lijnen, waarna scheidsrechter Van der Roest besloot de bal in de laatste minuut op de stip te leggen. Dario Lara Oyala nam zijn verantwoordelijkheid en benutte de elfmetertrap. 

Nieuws uit beide kampen
Naast het ontbreken van de langdurig afwezige Glen van Dam, Thomas Dijk, Peter Messemaker en Jaap van der Plas kan trainer Jasper de Muijnck aanstaande zaterdag ook geen beroep doen op Kees Guijt en Chima Onyeike. Reservekeeper Guijt is herstellende van een wondroosinfectie, terwijl aanvaller Onyeike als gevolg van zijn rode kaart tegen RVVH voor liefst vijf competitiewedstrijden is geschorst door de tuchtcommissie van de voetbalbond. Hiertegenover staat de terugkeer van Sven Onclin en Dustin Huisman. Het tweetal moest de meest recente competitiewedstrijd vanwege een schorsing vanaf de tribune bekijken.
Interim-trainer Brian Cairo beschikt over een selectie die heel veel individuele kwaliteiten herbergt. Feit is echter dat TOGR nog geen sterk collectief is gebleken. De vele mutaties tijdens de zomerstop zijn hier met name debet aan. Ruben Muskiet, die de club na jaren trouwe dienst aan het einde van dit seizoen gaat verlaten, is een opvallende verschijning tussen de palen. Verdediger Uriel Trustfull heeft meer dan honderd wedstrijden in het betaalde voetbal gespeeld. Middenvelder Diego Watson is de clubtopscorer van TOGR. De Rotterdammers beschikken daarnaast over een aantal technisch zeer vaardige spelers. Bovendien zijn de aanvallers van TOGR behoorlijk snel.
De opdracht is helder: Quick Boys moet winnen om aansluiting te houden met de ploegen die eveneens strijden om promotie naar de Topklasse. De manier waarop dat gebeurt, is niet belangrijk. Alleen de volle winst telt.

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Martijn de Zwart; Niels van Duijn, Michael van der Kruis, Dustin Huisman, Marciano Kastoredjo; Sander van der Horst, Maarten Bak, Robert-Jan Ravensbergen (c); Derek van der Plas, Roel de Vries en Hendrik van Beelen.
Vermoedelijke opstelling TOGR:
Ruben Muskiet (c); Gregory Gyebi, Uriel Trustfull, Carlos Lopes, Jeffrey de Koning; Patrick Alimasi, Sam de Meester, Darion Lara Olaya, Diego Watson, Djoemian Sarkam; Gilberto Medes Rodriques.

Overig programma Hoofdklasse A:
ARC – ASWH
Barendrecht – Katwijk
DOTO – Noordwijk
Rijnsburgse Boys – FC Lisse
RVVH – Scheveningen
Ter Leede – Capelle

Geef een antwoord