Voorbeschouwing Quick Boys – Barendrecht (dinsdag, 20:00 uur)

De blauwwitten kunnen zich in de inhaalwedstrijd tegen Barendrecht revancheren
Na de onterechte nederlaag tegen Katwijk komt Quick Boys deze week twee keer in actie. Aanstaande zaterdag reizen de blauwwitten af naar Hendrik-Ido-Ambacht om te spelen tegen ASWH. Dinsdag is Barendrecht te gast op sportpark Nieuw Zuid. De roodwitten zijn nog altijd in de race om het kampioenschap. Afgelopen zaterdag was Barendrecht de enige ploeg uit de top drie die niet verloor.
Quick Boys verloor afgelopen zaterdag voor de derde keer op rij met 1-2. Wederom hadden de blauwwitten meer verdiend, maar het geluk was helaas niet aan de zijde van de equipe van trainer Jasper de Muijnck. Niettemin heeft Quick Boys de afgelopen weken aangetoond voor geen enkele ploeg onder te hoeven doen. Het duel met Barendrecht kan derhalve met vertrouwen tegemoet gezien worden.
Scheidsrechter R.J. Collé is door de voetbalbond voor dit duel aangesteld. De inwoner van Leerdam fluit om 20:00 uur voor de aftrap. 

Algemeen
De Barendrechtse Voetbal Vereniging Barendrecht is opgericht op 12 februari 1926. De roodwitten werken hun thuiswedstrijden af op sportpark “De Bongerd”. De club van voorzitter Martin Seltenrijch telt meer dan negentienhonderd leden en is op basis daarvan één van de grootste verenigingen uit het amateurvoetbal. Het grootste succes uit de clubgeschiedenis werd geboekt in het seizoen 1997-1998 toen Barendrecht de titel in de Hoofdklasse B opeiste. 

Vorig seizoen
Met negenenveertig punten uit zesentwintig duels eindigde Barendrecht vorig seizoen op de derde plaats in de Hoofdklasse A. De meest in het oog springende overwinningen werden geboekt tegen Heerjansdam (4-0), Quick Boys (6-0), FC Lisse (6-1). Daartegenover stonden ruime nederlagen tegen Noordwijk (1-4) en Scheveningen (1-4).
Niet alleen in de competitie waren de roodwitten succesvol. De ploeg van trainer Jack van den Berg (50) won de bekerfinale van district West II. In de eindstrijd werd zondaghoofdklasser Haaglandia verslagen (2-0). Op weg naar de landelijke finale versloeg Barendrecht achtereenvolgens Go-Ahead Kampen (6-0) en Harkemase Boys (5-1) met grote cijfers. Na de overwinning op LRC Leerdam (3-1) dankzij doelpunten van Jeroen van Wetten (2) en Alexander van Dommelen werd beslag gelegd op de felbegeerde KNVB-beker voor amateurs. 

Mutaties
De technische commissie slaagde erin het grootste gedeelte van de succesvolle selectie van vorig seizoen intact te houden en zelfs te versterken met enkele ervaren krachten. Zo kwamen Arjan Human en Ferry van Lare over van ASWH. Daarnaast zijn Miguel Lopes Silva (TOGR) en Mark Zegers (FC Omniworld) twee regelrechte versterkingen. Roelof Breukhoven (Sparta, ama.), Javier Brouwer (DOTO), Perry van Eijken (’s-Gravendeel) en Paul Norbuis (Excelsior) werden eveneens aan de selectie toegevoegd.
Na het winnen van de KNVB-beker voor amateurs werd afscheid genomen van Ramon Barendregt (SHO), Ronald Ermes (ASWH), Remco Koremans (Rijsoord), Elwin Spoel (Smitshoek), Mathijs Tabbers (University CSUB, VS) en Mark van Zanten (Lombardijen). Ook Jeroen van Wetten werd uitgezwaaid en besloot zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Na de teleurstellende seizoensstart is de spits echter verzocht om zich weer aan te sluiten bij de selectie. 

Ongelukkig verlies
Na afloop van de dorpsderby tegen Katwijk stond Quick Boys wederom met lege handen. Voor de derde achtereenvolgende keer verloren de blauwwitten met 1-2 en dankzij deze slechte serie zakten zij af naar de negende plaats op de ranglijst. De verschillen zijn echter klein, Quick Boys is daardoor nog altijd in de race om de plaatsing voor de Topklasse.
In de burenruzie kon trainer Jasper de Muijnck geen beroep doen op de geblesseerde Niels van Duijn en Jaap van der Plas. De geschorste Chima Onyeike bekeek het duel vanaf de tribune. Robert-Jan Ravensbergen was wel fit genoeg om aan het duel te beginnen.
Op het volgepakte sportpark De Krom kende de openingsfase van de wedstrijd nauwelijks hoogtepunten. Beide ploegen tastten elkaar af en de mogelijkheden waren op één hand te tellen. Rachid El Yaakoubi, de tussentijdse aanwinst van Katwijk, schoot naast en Bob Koning zag zijn slappe inzet eindigen in de handen van Martijn de Zwart. Aan de andere kant werd Michael van der Kruis in het strafschopgebied naar de grond getrokken, maar de goed leidende en jeugdige scheidsrechter A.W. Lindhout uit Warmond zag daar geen penalty in. Na ruim een kwartier spelen kwam Quick Boys op voorsprong. Maarten Bak mocht aanleggen voor een vrije trap. Iedereen rekende op een voorzet richting de tweede paal, maar de lepe linksbuiten verraste keeper Jim Nederhand met een droge schuiver in de korte hoek: 0-1.
Quick Boys had de wedstrijd onder controle en bevond zich na de openingstreffer meer op de helft van de tegenstander. De gelijkmaker kwam derhalve uit de lucht vallen. Een diepe crossbal bereikte de al dan niet in buitenspelpositie staande El Yaakoubi, waarna de rechtsbuiten alleen op De Zwart mocht afstevenen: 1-1.
Het restant van de eerste helft was weinig hoogstand. Beide partijen durfden geen risico’s te nemen, waardoor de rust met een gelijke stand werd gehaald.
Na de doelwisseling bleef Roel de Vries achter in de kleedkamer. De spits werd vervangen door Bennie van Fruchten. De behendige en balvaste Leidenaar zorgde voor meer dreiging in de voorhoede. Na knullig uitverdedigen aan de zijde van Katwijk kreeg Bak een grote kans om zijn ploeg weer aan de leiding te brengen. Zijn schot verdween echter over het doel van Nederhand. Niet veel later kwam Katwijk op gelukkige wijze wél op voorsprong. Een hoekschop van Blonk kon niet goed worden weggewerkt, waardoor de bal voor de voeten van Quincy van Ommeren kwam. Het zicht van De Zwart en de op de doellijn geposteerde Sven Onclin werd dusdanig belemmerd dat de inzet van Van Ommeren doel trof: 2-1.
Quick Boys moest op de jacht naar de gelijkmaker en bracht een extra aanvaller. Erik Homan kwam in het veld voor Van der Kruis. De buitenspeler zorgde met zijn scherpe voorzetten enkele malen voor veel gevaar. De druk op het doel van Katwijk werd nog groter op het moment dat Rydell Tuinfort na een schandalige overtreding op Ravensbergen met rood naar de kleedkamers werd gestuurd. De aanvoerder van Quick Boys was flink geraakt en verliet het veld per brancard. Peter Timmermans was zijn vervanger. Quick Boys leek langszij te komen toen Bak een voorzet van invaller Van Fruchten binnenkopte. Om onduidelijke redenen werd deze treffer geannuleerd. In de resterende minuten waren de blauwwitten nog een aantal malen dicht bij de gelijkmaker, maar Katwijk wist uiteindelijk met de grootste moeite overeind te blijven. 

Op schema
Barendrecht ligt op titelkoers. Met veertig punten uit zeventien duels bezet de ploeg van trainer Jack van den Berg momenteel de tweede plaats achter koploper Capelle. De roodwitten boekten overwinningen op Noordwijk (4-0), Quick Boys (2-0), TOGR (4-1 en 3-0), DOTO (4-0 en 5-0), Scheveningen (5-2), Capelle (3-1), Ter Leede (3-0), FC Lisse (4-1), Katwijk (3-1) en ARC (1-0). RVVH trakteerde Barendrecht aan het begin van het seizoen op de tot nu toe enige nederlaag (1-3). De punten werden gedeeld met FC Lisse (2-2), Katwijk (2-2), Noordwijk (1-1) én ASWH (1-1).
Afgelopen zaterdag was Barendrecht te gast in Hendrik-Ido-Ambacht. Thuisclub ASWH werd in aanloop naar dit seizoen gezien als een van de voornaamste titelkandidaten. De Ambachters beleven echter een kleurloos seizoen en dienen rekening te houden met het feit dat zij de Topklasse gaan mislopen. Niettemin kon ASWH veel tegenstand bieden aan Barenrecht.
Trainer Van den Berg van de bezoekers deed een beroep op de vertrouwde formatie, derhalve was in de basisopstelling onder andere geen plaats voor Xander van der Veeke en Arjan Human. Barendrecht kwam zeer vlot op voorsprong. Een verre inworp van Patrick Stolk bereikte Jeroen van Wetten. De spits kopte de bal vervolgens voorbij Jacob van den Belt: 0-1. De Ambachters kwamen echter snel sterk terug. De dekselse Henk Roeland trok de stand na een kwartier spelen weer gelijk: 1-1. De gasten lieten in het vervolg van de eerste helft enkele goede kansen onbenut, zo mikte Alexander van Dommelen op de binnenkant van de paal, waardoor tot aan de rust geen doelpunten meer vielen.
Na de doelwisseling leverden beide ploegen heel veel strijd, maar mooi voetbal werd niet getoond op sportpark Schildman. Trainer Van den Berg bracht extra aanvallers in, maar Barendrecht kon hier niet van profiteren. Hierdoor eindigde het duel met ASWH in een gelijkspel. Doordat de naaste concurrenten Capelle en Rijnsburgse Boys verloren, bleef de schade beperkt voor de roodwitten.
 
Onderlinge resultaten
In het verleden stonden Quick Boys en Barendrecht zevenentwintig keer eerder tegenover elkaar. Twaalf duels werden gewonnen door de blauwwitten, terwijl de Katwijkers in negen wedstrijden het onderspit dolven. Zes onderlinge partijen eindigden onbeslist.
Vorig seizoen won Quick Boys op eigen veld van Barendrecht. Destijds kon trainer Jasper de Muijnck niet beschikken over de geschorste Benjamin Martha en de geblesseerde Hendrik van Beelen en Jaap van der Plas. Jan Schaap startte voor de honderdste keer in de basisopstelling en werd voorafgaand van de wedstrijd in het zonnetje gezet door voorzitter Huug van Duijn. Met gevarieerde aanvallen van de blauw-witte formatie werd het publiek bij vlagen goed vermaakt. Met name Chima Onyeike en Maarten Bak verschenen vaak in kansrijke positie. Halverwege het eerste bedrijf opende laatstgenoemde de score, nadat de verdediging van Barendrecht de fout inging. Edwin van Zwieteren was kansloos op de inzet van de linksbuiten: 1-0.
Beide ploegen troffen nadien de paal. Eerst kopte Michael van Dommelen op het aluminium naast Peter Kromhout, even later mikte Onyeike eveneens op de paal. Ook een poging vanuit een moeilijke hoek van Bak leverde gevaar op.
Na de doelwisseling bracht trainer Jack van den Berg aanvaller Mark van Zanten binnen de lijnen. Deze wissel leverde direct resultaat op toen de invaller een door scheidsrechter M.G.L. Sinke toegekende vrije trap feilloos binnenschoot: 1-1. De blauwwitten waren geenszins aangeslagen en gingen op jacht naar een nieuwe voorsprong. Kansen stapelden zich op voor de thuisploeg. Met name Onyeike en Bak waren dicht bij een treffer. Linksback Marcel Pronk wist Van Zwieteren wel te passeren, nadat hij middels een één-tweetje met Bak weer in balbezit was gekomen.
De thuisploeg kwam gedurende het restant van de wedstrijd niet meer in gevaar. De score had echter nog veel hoger kunnen uitvallen wanneer de voorwaartsen hun vizier op scherp hadden staan. Desalniettemin was de opluchting groot bij de blauwwitten na afloop.

Barendrecht – Quick Boys 2-0
De heenwedstrijd leverde een nederlaag op voor de blauwwitten. Op bezoek bij Barendrecht sloeg de thuisploeg direct na rust toe. De blauwwitten kwamen de klap niet meer te boven en verlieten met lege handen sportpark De Bongerd.
Trainer Jasper de Muijnck kon in het duel met de roodwitten niet beschikken over Martijn de Zwart. De zus van de keeper trouwde op die dag en De Zwart was vanzelfsprekend te gast op het huwelijksfeest. Reservedoelman Kees Guijt nam de plaats onder de lat in. Ook Hendrik van Beelen ontbrak in Barendrecht. De middenvelder liep op de laatste training een liesblessure op en moest het duel met de titelkandidaat aan zich voorbij laten gaan. Zodoende maakte Derek van der Plas zijn opwachting in de basiself.
De bezoekers begonnen nerveus aan de wedstrijd. Waarschijnlijk gingen de gedachten van de spelers uit naar het duel van vorig seizoen. Destijds kregen de blauwwitten voetballes en dropen zij af na een 6-0 nederlaag. In de openingsfase zocht Quick Boys derhalve naar de juiste balans en liet het initiatief aan de tegenstander. Halverwege het eerste bedrijf kropen de blauwwitten meer uit hun schulp. Dit leverde direct een gevaarlijk moment op voor het doel van Mark Zegers, keeper van Barendrecht. Nadat de ijverige Derek van der Plas de bal op het middenveld had onderschept en zich prima had vrijgespeeld, werd het spel via Maarten Bak verplaatst naar de rechterkant. De opstomende Sven Onclin bezorgde de bal vervolgens bij de bij de tweede paal geheel vrijstaande Chima Onyeike. Op korte afstand van het doel kopte de niet geheel fitte aanvaller maar net naast. Deze kans vormde het startsein voor een omsingeling van het doel van de gastheren. Quick Boys zette Barendrecht vast om eigen helft, de thuisploeg had moeite om het hoofd boven water te houden. Erik Homan slalomde als een volleerd skiër door de defensie van de Barendrechters, maar de buitenspeler zag zijn schot uiteindelijk in het zijnet belanden. Uit een voorzet van Marciano Kastoredjo kopte Onyeike wederom voorlangs. Ook een handvol corners leverde niet het gewenste rendement op. Barendrecht kon, behoudens een schot van Michael van Dommelen, verder niet gevaarlijk worden voor rust.
Na de doelpuntloze eerste helft opende Barendrecht na de thee vlot de score. Een combinatie door het hart van de blauw-witte defensie bracht Alexander van Dommelen in balbezit. Oog-in-oog met keeper Guijt faalde de jongste voetbalbroer niet: 1-0. Quick Boys kwam deze klap nooit meer te boven. Tien minuten na de openingstreffer verdubbelde Michael van Dommelen de voorsprong. De aanvaller pikte een te korte terugspeelbal van Kastoredjo op en schoot het speeltuig met de buitenkant van de voet tegen de touwen: 2-0.
Trainer Jasper de Muijnck greep in en haalde Jaap van der Plas naar de kant. Met Roel de Vries werd een tweede centrumspits ingebracht. Veel rendement leverde deze wissel niet op. Barendrecht kende weinig moeite om de voorsprong te behouden. Maarten Bak was een tweetal keren dicht bij de aansluitingstreffer, maar zijn schot respectievelijk kopbal troffen geen doel.  

Nieuws uit beide kampen
In het duel met Barendrecht kan trainer Jasper de Muijnck geen beroep doen op Chima Onyeike. De spits zit de laatste wedstrijd van zijn schorsing uit en zal tegen ASWH weer van de partij zijn. Niels van Duijn en Robert-Jan Ravensbergen kampen met blessures en zijn derhalve eveneens niet inzetbaar. Laatstgenoemde is herstellende van de schandalige aanslag die Rydell Tuinfort van Katwijk op zijn enkels pleegde. Daarnaast is onduidelijk in hoeverre de technische staf van Quick Boys een beroep kan doen op een aantal spelers dat een schorsing tegemoet kan zien na ontvangst van fatale gele kaarten in voorgaande wedstrijden.
Trainer Jack van den Berg mist Perry van Eijken. De middenvelder heeft onlangs zijn hamstring ingescheurd en zal enige tijd aan de kant staan. Verder kent de technische staf van Barendrecht nauwelijks personele problemen.
Mark Zegers zal het doel van Barendrecht verdedigen. In de laatste linie staan Stanley Husen, Richard Lodder, Patrick Stolk en Marco de Borst geposteerd. Mathijs Tabbers, Ferry van Lare, Alexander van Dommelen en Jermaine Sandvliet vormen de middenlinie. Michael van Dommelen vormt naar alle waarschijnlijkheid met Jeroen van Wetten het aanvalskoppel.
Zowel Quick Boys als Barendrecht kan een overwinning meer dan goed gebruiken. De blauwwitten zoeken aansluiting met de ploegen die strijden om een plaats in de Topklasse, terwijl de roodwitten strijden om het kampioenschap. De Katwijkers genieten het thuisvoordeel en zullen ongetwijfeld weer op de steun van de twaalfde man kunnen rekenen. De spelers kunnen de steun van de supporters wederom zeer goed gebruiken. Het moet gaan stormen op sportpark Nieuw Zuid, zodat de kans op een positief resultaat vergroot zal worden. 

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Martijn de Zwart; Eef Schoneveld, Michael van der Kruis, Marco van der Plas, Marciano Kastoredjo; Peter Timmermans, Hendrik van Beelen (c), Sander van der Horst; Derek van der Plas, Bennie van Fruchten en Erik Homan. 

Vermoedelijke opstelling Barendrecht:
Mark Zegers; Stanley Husen, Richard Lodder (c), Patrick Stolk, Marco de Borst; Mathijs Tabbers, Ferry van Lare, Alexander van Dommelen, Jermaine Sandvliet; Michael van Dommelen en Jeroen van Wetten.

Overig inhaalprogramma Hoofdklasse A:
Katwijk – Ter Leede
FC Lisse – DOTO

Geef een antwoord