Voorbeschouwing Quick Boys – Barendrecht (15:00 uur)

Zullen de blauwwitten zich ten koste van de topklasser plaatsen voor de derde ronde van het districtsbekertoernooi van West II?
In het kader van het districtsbekertoernooi van West II staat aanstaande zaterdag de wedstrijd tussen Quick Boys en Barendrecht op het programma. Op sportpark Nieuw Zuid strijden beide teams om een plaats in de derde ronde. De blauwwitten plaatste zich voor de knock-outfase door in de eerste ronde DHC (2-1), DSO (6-1) en FC Boshuizen (5-0) te verslaan. Topklasser Barendrecht hoefde in de poulefase niet in actie te komen en was derhalve automatisch geplaatst voor de tweede ronde.
De formatie van trainer Van Leeuwen probeert tegen Barendrecht de goede lijn van de laatste weken door te trekken, hoewel de competitie uiteraard de hoogste prioriteit heeft voor de blauwwitten. Datzelfde geldt ook voor de kampioen van de Hoofdklasse A van vorig seizoen, die het huidige voetbaljaar niet naar verwachting is begonnen.
Het bekerduel op Nieuw Zuid begint om 15:00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter I.G.M. Oostrom uit Oudewater. 

Algemeen
De Barendrechtse Voetbal Vereniging Barendrecht is opgericht op 12 februari 1926. De roodwitten werken hun thuiswedstrijden af op sportpark De Bongerd. De club van voorzitter Martin Seltenrijch telt meer dan negentienhonderd leden en is op basis daarvan één van de grootste verenigingen in het amateurvoetbal. De grootste successen uit de clubgeschiedenis werden geboekt in het seizoen 1997-1998 toen Barendrecht de titel in de Hoofdklasse B opeiste en in het afgelopen voetbaljaar toen Barendrecht het kampioenschap werd gevierd in de Hoofdklasse A.

Vorig seizoen
Met eenenzestig punten uit zesentwintig duels werd Barendrecht, zoals hiervoor genoemd, kampioen van de Hoofdklasse A. Het verschil met runner-up Capelle bedroeg liefst zeven punten. In de nacompetitie konden de roodwitten echter geen vuist maken tegen Excelsior ’31 en IJsselmeervogels. Laatstgenoemde club won uiteindelijk de zaterdagtitel. 

Mutaties
Met het aantrekken van Thijs Binnerts (Kozakken Boys), Mark van den Boogaart (Real Murcia, Spa.), Reinhard Breinburg (FC Dordrecht), Menno Kans (Roda Boys), Peter de Lange (Excelsior) en Ramon Salas (Excelsior Maassluis) hoopt de technische staf van Barendrecht dit seizoen hoge ogen te gaan gooien in de Topklasse. Hiertegenover stond het vertrek van Erwin Bravenboer (Smitshoek), Javier Brouwer (Excelsior Maassluis), Richard Lodder (Nootdorp), Miguel Lopes Silva (SHO), Xander van der Veeke (Nieuwerkerk) en Niels Versteege (Zwaluwen). 

Stand van zaken
Afgelopen zaterdag kwam Quick Boys een gelijkspel overeen met Young Boys. In Haarlem leken de blauwwitten de winst te gaan grijpen, maar in de vijfde (!) minuut van de blessuretijd kwam de thuisploeg alsnog langszij.
Gedurende het eerste gedeelte van deze topper was Young Boys de bovenliggende partij. Met vlotte combinaties zorgde de formatie van trainer Rinus Israel regelmatig voor gevaar voor het doel van Martijn de Zwart. Na veertien minuten spelen werd de aanvalsdrift van de thuisploeg beloond met de openingstreffer. Spits Tristan Buchinhoren rondde een voorzet van de rappe Nick Soolsma feilloos af: 1-0. Quick Boys kwam ook na dit doelpunt niet in haar spel. De organisatie van Young Boys stond als een huis en in de tegenstoot waren de gastheren een aantal keer dicht bij een tweede treffer. Met name Buchinhoren liet de mooiste kansen liggen en stuitte steeds weer op de uitstekend keepende De Zwart.
Na de doelwisseling waren de rollen omgedraaid. Quick Boys kwam als herboren uit de kleedkamer en trok het initiatief naar zich toe. De druk op het doel van Young Boys werd vergroot en het duurde niet lang voordat Chima Onyeike zijn ploeg koppend op gelijke hoogte wist te brengen: 1-1. De blauwwitten gingen vervolgens op jacht naar een voorsprong. Nadat Hendrik van Beelen enkele minuten eerder zijn kopbal gestopt zag worden door doelman Michel van Kampen, was de defensieve middenvelder na tweederde wedstrijd alsnog trefzeker met zijn hoofd: 1-2. Young Boys was rijp van de sloop, het wachten was op de genadeslag van de blauwwitten. De Haarlemmers waren geen schim meer van de ploeg die voor rust Quick Boys kansloos liet. Uit het niets kwam de thuisploeg diep in de extra tijd op gelijke hoogte. Revelino Denswil velde met een doeltreffende kopstoot het vonnis over de blauwwitten: 2-2. Op basis van de gehele wedstrijd was een puntendeling terecht, maar niettemin verlieten de massaal meegereisde supporters van Quick Boys teleurgesteld het veld na afloop van het laatste fluitsignaal.
Met veertien punten uit tien duels bezet Barendrecht momenteel de negende plaats op de ranglijst van de zaterdagtopklasse. Vooralsnog presteert de kampioen van vorig seizoen nog niet naar verwachting. De formatie van trainer Jack van den Berg won weliswaar van Hoek (2-1), Excelsior ’31 (2-0), Harkemase Boys (1-0) en Capelle (1-0), maar verloor van Spakenburg (1-4), Katwijk (1-2), SC Genemuiden (1-2) en Sparta Nijkerk (0-3). De roodwitten kwamen puntendelingen overeen met ARC (0-0) en CSV Apeldoorn (0-0). 

Onderlinge resultaten
In het verleden stonden Quick Boys en Barendrecht achtentwintig keer eerder tegenover elkaar. Twaalf competitieduels werden gewonnen door de blauwwitten, terwijl de Katwijkers in tien wedstrijden het onderspit dolven. Zes onderlinge partijen eindigden onbeslist.
Vorig seizoen kreeg Quick Boys in het thuisduel met Barendrecht de kans om zich te revancheren voor de zure nederlaag tegen Katwijk, een paar dagen daarvoor. Trainer Jasper de Muijnck kon geen beroep doen op de geblesseerde Glen van Dam, Niels van Duijn, Jaap van der Plas en Robert-Jan Ravensbergen. Chima Onyeike zat nog een wedstrijd schorsing uit.
De Barendrechters toonden aan dat zij niet voor niets strijden om het kampioenschap. Het elftal van trainer Jack van den Berg combineerde zeer gemakkelijk gedurende de eerste helft op sportpark Nieuw Zuid. De thuisploeg moest zich beperken tot het verdedigen en kreeg weinig ruimte om te bouwen aan een aanval. Toch moesten de bezoekers tot vijf minuten voor rust wachten op de openingstreffer. Matthijs Tabbers sneed door de defensie van de blauwwitten heen en zag zijn inzet via de binnenkant van de paal tot doelpunt gepromoveerd worden: 0-1.
Na de doelwisseling gaf Quick Boys veel meer tegenstand. Onder luide aanmoedigingen van de trouwe aanhang gingen de blauwwitten op jacht naar de gelijkmaker. Echte grote mogelijkheden kreeg de thuisploeg niet. Met iets meer geluk had de ploeg van De Muijnck wel degelijk een punt uit het spreekwoordelijke vuur kunnen slepen. Helaas bleef Quick Boys na het laatste fluitsignaal wederom met lege handen achter.

Opvallende feiten
De huidige klassering van Barendrecht is opvallend daar de kampioen van de Hoofdklasse A van vorig seizoen vooralsnog geen rol van betekenis kan spelen in de zaterdagtopklasse. Daarnaast valt op dat de formatie van Jack van den Berg in tien gespeelde wedstrijd slechts negen keer tot scoren kwam. Alleen hekkensluiter Hoek scoorde minder. Daarentegen is het aantal tegengoals vrij beperkt. 

Het scoutingrapport
Trainer Jack van den Berg beschikt over een kwalitatief zeer sterke spelersgroep. Veel van zijn pupillen hebben betaald voetbalervaring. Daarnaast is het elftal niet snel uit balans indien een aantal blessuregevallen zich voordoet. De gebroeders Alex en Michael van Dommelen zijn belangrijke pionnen binnen de formatie van de Barendrechters. Mark Zegers keepte ooit voor Jong Oranje. Voor hem staat doorgaans het hechte verdedigingsduo Patrick Stolk en Reinhard Breinburg. Op het middenveld staat onder andere Ferry van Lare geposteerd. Voorin zorgt Arjan Human voor de nodige gevaar. Van den Berg heeft verder nog de keuze om bijvoorbeeld Jeroen van Wetten binnen de lijnen te brengen. 

Kijkje in eigen keuken
Dustin Huisman ontbrak in het duel met Young Boys vanwege een gekwetste knie. De vraag is in hoeverre de verdediger inzetbaar is voor de bekerwedstrijd tegen Barendrecht. Sven Onclin (voetblessure) en Dick van der Toorn (knieblessure) zullen in ieder geval ontbreken. Verder is Thomas Dijk nog niet inzetbaar. 

Rondje langs de velden
In de tweede ronde van het districtsbekertoernooi van West II is Noordwijk gekoppeld aan SC Feyenoord. Excelsior Maassluis speelt tegen XerxesDZB, de verrassende runner-up in de Hoofdklasse B. Scheveningen ontvangt GSC ESDO. Verder komen Voorschoten ’97 (Forum Sport-uit) en Vitesse Delft (DCV-uit) nog in actie. Dinsdag speelt Ter Leede de uitwedstrijd tegen Alphense Boys. 

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Martijn de Zwart; Gino Lauwers, Niels van Duijn (c), Marco van der Plas, Marciano Kastoredjo; Hendrik van Beelen, Maarten Bak, Michael van der Heijden; Jaap van Duijn, Chima Onyeike en Patrick Duarte.

Vermoedelijke opstelling Barendrecht:
Mark Zegers; David Almeida, Patrick Stolk, Reinhard Breinburg, Marco de Borst; Mark van den Boogaard, Alex van Dommelen (c), Ferry van Lare; Peter de Lange, Michael van Dommelen en Arjan Human.

Geef een antwoord