Voorbeschouwing Noordwijk – Quick Boys (14:30 uur) – Bekijk ook de speciale trailer

Behoudt Quick Boys de ongeslagen status in de topper tegen Noordwijk dat eveneens nog niet verloren heeft?
In het amateurvoetbal wordt gesproken over derby’s, derby’s der derby’s en moeder der derby’s. Aanstaande zaterdag staat de oerderby op het programma. Noordwijk en Quick Boys spelen dan tegen elkaar. Deze grootmachten troffen elkaar liefst zeventig (!) eerder in competitieverband sinds de huidige opzet van het amateurvoetbal. Geen enkele derby kan daar aan tippen. Doordat beide ploegen tot nu toe naar behoren presteren, krijgt dit duel extra lading. Noordwijk is lijstaanvoerder in de Hoofdklasse A, Quick Boys is de naaste achtervolger. Om de druk op de koploper op te voeren, dienen de blauwwitten een overwinning te boeken op de Noordwijkers. Gezien de resultaten van de afgelopen weken reist de formatie van trainer Wilfred van Leeuwen vol vertrouwen af naar Noordwijk. Bovendien kan de technische staf van Quick Boys in aanloop naar deze topper over een nagenoeg fitte selectie beschikken.
Scheidsrechter C.A.N. Bax is aangesteld om deze topper in goede banen te leiden. De inwoner van Zwijndrecht fluit om 14:30 uur voor de aftrap. 

Bekijk naast de videovoorbeschouwing (icoontje linksboven) ook de speciale trailer gemaakt door QuickBoys.TV.

Algemeen
Voetbalvereniging Noordwijk is opgericht op 4 maart 1933. De thuiswedstrijden worden afgewerkt op sportpark Duinwetering. De club van voorzitter Henk Hoogervorst telt ongeveer negenhonderd leden. In 1973 en 1980 schreven de withemden historie door zowel het zaterdagkampioenschap als het algemeen amateurkampioenschap in de wacht te slepen. In het seizoen 1998-1999 behaalde Noordwijk voor de laatste keer de titel in de Hoofdklasse A. De laatste jaren presteren de roodwitten minder goed. Trainer Robbert de Ruiter (43) is bezig aan zijn tweede seizoen aan De Duinwetering.

Vorig seizoen
Met achtendertig punten uit zesentwintig duels eindigde Noordwijk vorig seizoen op de zevende plaats op de ranglijst. Daarmee behaalden de roodwitten één punt te weinig om in aanmerking te komen voor het spelen van play-offwedstrijden. Niettemin kon de equipe van De Ruiter terugkijken op een degelijk seizoen en maakte Noordwijk een goede ontwikkeling door. 

Mutaties
Nadat halverwege het vorige seizoen Marcel Akerboom van het failliete HFC Haarlem aan de selectie werd toegevoegd, versterkte Noordwijk zich gedurende de zomerstop met Mohammed Faouzi (Excelsior), Kevin van der Geest (Scheveningen), Niels Hogewoning (Rijnsburgse Boys), Marijn de Kok (FC Lisse), Tom Oude Veldhuis (VVSB) en Robin van Vliet (Roodenburg). Hiertegenover stond het vertrek van Mitchel Beijersbergen (ARC), Steve Promes (Pancratius) en Roy Wouters (SJC). 

Stand van zaken
Afgelopen zaterdag beleefde een ieder die Quick Boys een warm hart toedraagt een geweldige voetbalmiddag. In de Bollenstreekderby tegen Ter Leede lieten de blauwwitten zich van hun beste kant zien. De Sassenheimers werden met een 5-0 nederlaag huiswaarts gestuurd.
Dustin Huisman keerde terug in de basiself. Een lichte knieblessure hield de lange verdediger twee weken aan de kant. Ook Martijn de Zwart stond weer onder de lat wat ten koste ging van Peter Messemaker. Quick Boys begon overtuigend aan het duel en wist in de openingsfase twee keer te scoren. In de derde minuut opende Jaap van Duijn met een geniale boogbal de score namens de thuisploeg, nadat invalkeeper Bas Drost van Ter Leede de bal buiten zijn strafschopgebied voor de voeten van de snelle aanvaller kopte. Enkele ogenblikken later lag de bal wederom achter Drost. Een voorzet van Chima Onyeike werd binnengekopt door Maarten Bak. Het betekende de honderdste treffer van de inwoner van Bak en dat werd uitbundig gevierd. Tot aan het rustsignaal was Quick Boys weliswaar de bovenliggende partij, het lukte de blauwwitten niet om de voorsprong verder uit te bouwen.
Na de doelwisseling werd het duel snel beslist. Eerst viel een voorzet van Jaap van Duijn via de binnenkant van de paal achter Drost. Niet veel later werd een schitterende aanval op fraaie wijze afgerond door Onyeike: 4-0. Na het vierde doelpunt maakte trainer Wilfred van Leeuwen gebruik van zijn wisselmogelijkheden. Patrick Duarte, Chima Onyeike en Michael van der Heijden verlieten het veld, voor hen kwamen Leandro Resida, Derek van der Plas en Jacob Prins. De overwinning van de blauwwitten kwam niet meer in gevaar. Ter Leede kon zich nimmer in de wedstrijd spelen. Bak vergrootte de pijn van de Sassenheimers door de vijfde treffer voor zijn rekening te nemen. In het restant van de wedstrijd kreeg de thuisploeg nog enkele mogelijkheden om de wedstrijd nog meer glans te geven, maar verder dan een vanwege buitenspel afgekeurde goal van Bak kwamen de blauwwitten niet.
Met twintig punten uit acht duels is Noordwijk momenteel de trotse koploper in de Hoofdklasse A. Net als Quick Boys is de ploeg van trainer Robbert de Ruiter nog altijd ongeslagen. De roodwitten begonnen voortvarend aan het nieuwe seizoen met vijf overwinningen op rij. Van Young Boys (3-0), Ter Leede (5-2), Odin ’59 (1-0), Vitesse Delft (2-0) en RKAV Volendam (3-1) werd gewonnen. Vervolgens stokte de Noordwijkse machine. Puntendelingen met Scheveningen (0-0) en Huizen (2-2) volgde, terwijl ook het bekerduel met SC Feyenoord (2-2) niet winnend kon worden afgesloten.
Afgelopen zaterdag pakte Noordwijk de draad weer op. Bij Voorschoten ’97 boekten de roodwitten een knappe 3-0 overwinning dankzij doelpunten van Sijbren Bartlema, Mohammed Faouzi en invaller Bryan Braun. Zodoende lijken de Noordwijkers op tijd klaar te zijn voor de confrontatie met de blauwwitten op sportpark Duinwetering. 

Onderlinge resultaten
Quick Boys en Noordwijk stonden in het verleden liefst zeventig keer eerder tegenover elkaar. Deze twee clubs ontmoetten elkaar dan ook het vaakst op het allerhoogste amateurniveau. De blauwwitten wonnen zevenentwintig duels, de roodwitten boekten dertig overwinningen. Dertien wedstrijden eindigden onbeslist. Noordwijk is een van de weinige clubs die vaker van Quick Boys won dan andersom.
Quick Boys won twaalf keer in Noordwijk, zes wedstrijden eindigden gelijk en zeventien keer wist Noordwijk te winnen. Vorig seizoen wisten beide teams niet te scoren op De Duinwetering.
De technische staf van de blauwwitten kende destijds de nodige moeite om een representatief elftal op de been te brengen. Sven Onclin en Dustin Huisman waren geschorst, terwijl Glen van Dam, Niels van Duijn, Marciano Kastoredjo, Jaap van der Plas en Robert-Jan Ravensbergen geblesseerd aan de kant zaten. Bovendien was Chima Onyeike niet fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen.
Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, hebben de aanwezige toeschouwers wel degelijk een leuke wedstrijd gezien. Zowel Quick Boys als Noordwijk speelde om te winnen. Het was aan beide doelmannen te danken dat doelpunten uitbleven. In de eerste helft was Mark van der Plas met een tweetal kopballen dicht bij de openingstreffer, terwijl Quick Boys een strafschop werd ontnomen nadat Noordwijk-verdediger Rian van der Niet in zijn eigen strafschopgebied de bal met de hand wegwerkte.
Ook na de doelwisseling vielen de nodige kansen te noteren. Onder andere Derek van der Plas (2x), Onyeike (2x) en Leandro Resida hadden een treffer op hun schoenen, terwijl keeper Martijn de Zwart enkele inzetten van de thuisploeg onschadelijk wist te maken. Uiteindelijk moesten beide ploegen genoegen nemen met een punt.

Opvallende feiten
Naast het gegeven dat Noordwijk en Quick Boys de meeste onderlinge wedstrijden speelden, valt op dat beide ploegen dit seizoen nog niet hebben verloren. Zowel de roodwitten als de blauwwitten bleven ongeslagen in alle vriendschappelijke, beker- en competitiewedstrijden tot nu toe. 

Het scoutingrapport
Trainer De Ruiter van Noordwijk heeft in aanloop met de topper tegen Quick Boys te maken met enkele blessuregevallen. Middenvelder Stefan Mertens, al vier keer trefzeker dit seizoen, moet het duel vanaf de tribune bekijken. Ook zal spits Joost Leonard, goed voor twee goals tot nu toe, niet in actie kunnen komen. Ondanks het gemis van deze twee spelers beschikt de selectie van de roodwitten over voldoende kwaliteiten om een rol van betekenis te kunnen spelen. De lange Michel van Kasteren verdedigt het doel. Voor hem vormen Sven de Ridder en Marcel Akerboom het centrale verdedigingsduo. De veelvuldig opkomende Sijbren Bartlema bezet de linksbackpositie, terwijl de jonge Robin van Vliet vermoedelijk op rechtsachter staat geposteerd. Het middenveld bestaat uit loper Stefano Gonsalves, aanvoerder Bram Meurs en werker Bob Hoogkamer. In de voorhoede bezetten de snelle Jeffrey Koemans en de behendige Mohammed Faouzi de flanken. De spitspositie wordt ingenomen door Mike van Dam of Bryan Braun. 

Kijkje in eigen keuken
De technische staf van Quick Boys is verheugd te kunnen beschikken over een nagenoeg fitte selectie van spelers die bovendien barsten van het zelfvertrouwen. De langdurig geblesseerde Sven Onclin (voet) en Dick van der Toorn (knie) ontbreken nog altijd en daarnaast werkt Thomas Dijk (hamstring) hard aan zijn herstel. Dustin Huisman maakte vorig weekend zijn rentree in het duel met Ter Leede na twee weken afwezigheid. 

Rondje langs de velden
Op de negende speeldag van de competitie gaat rode lantaarndrager op bezoek bij Excelsior Maassluis. In de Noord-Hollandse derby hopen Huizen en Odin ’59 de weg naar boven te vinden. Het geplaagde Ter Leede ontvangt laagvlieger Jodan Boys. Vitesse Delft en Voorschoten ’97 kruisen de degens in deze streekderby. In Haarlem staat de subtopper tussen Young Boys en Zwaluwen ’30 op het programma.

Vermoedelijke opstelling Noordwijk:
Michel van Kasteren; Robin van Vliet, Sven de Ridder, Marcel Akerboom, Sijbren Bartlema; Stefano Goncalves, Bram Meurs (c), Bob Hoogkamer; Jeffrey Koemans, Mike van Dam (Bryan Braun) en Mohammed Faouzi. 

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Martijn de Zwart; Gino Lauwers, Niels van Duijn (c), Dustin Huisman, Marciano Kastoredjo; Hendrik van Beelen, Maarten Bak, Michael van der Heijden; Jaap van Duijn, Chima Onyeike en Patrick Duarte.

Routebeschrijving
Via Amsterdam-Leiden-Den Haag A44: afslag 6 Voorhout/Oegstgeest, via de Leidsevaart (N444) richting Voorhout en borden Noordwijk aanhouden. Bij verkeerslichten tweemaal rechtdoor, vervolgens via de Van Berckelweg en Van Mortelstraat bij eerstvolgende rotonde (t.h.v. Shell benzinepompstation) rechtsaf de Duinwetering, na honderd meter ligt aan de linkerzijde ingang sportpark Duinwetering.

Geef een antwoord