Voorbeschouwing Quick Boys – Jodan Boys (15:00 uur)

De blauwwitten spelen de laatste competitiewedstrijd van 2011 tegen de hoogvlieger uit Gouda
Aanstaande zaterdag staat de laatste competitiewedstrijd van het kalenderjaar op het programma. Op sportpark Nieuw Zuid speelt Quick Boys tegen Jodan Boys. De ploeg uit Gouda presteert boven alle verwachtingen en staat momenteel op de tweede plaats geposteerd. Bij winst op Jodan Boys passeert de formatie van trainer Jos van Eck in ieder geval de Gouwenaren op de ranglijst. Het belooft derhalve een spannende wedstrijd te worden tussen de nummers twee en vier van de Hoofdklasse A.
De topper tussen Quick Boys en Jodan Boys staat onder leiding van scheidsrechter H.J.M. van Etten. De inwoner van Schermerhorn fluit om 15:00 uur voor de aftrap. Kom massaal naar sportpark Nieuw Zuid om de blauwwitten aan te moedigen in de jacht op promotie naar de Topklasse!

Algemeen

Christelijke Voetbalvereniging de Jodan Boys werd opgericht op 1 mei 1934. De club werkt haar thuiswedstrijden af op sportpark Oosterwei. Het hoofdveld van Jodan Boys bestaat uit kunstgras. Patrick Akerboom is bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer in Gouda.

Vorig seizoen

Met 29 punten uit 26 duels eindigde Jodan Boys vorig seizoen op de tiende plaats in de Hoofdklasse A. Wellicht hadden de beleidsbepalers van de club uit Gouda op meer gehoopt, maar niettemin was men na afloop van het seizoen tevreden met het feit dat het abonnement op de Hoofdklasse A met minimaal een jaar kon worden verlengd.

Mutaties
De selectie van Jodan Boys is gedurende de zomerstop versterkt met Adil Akanioui (ADO Den Haag), Ahmed Ali (ADO Den Haag), Michael van Bilsen (Alphen), Sander van Gool (ARC), Mick van der Kaa (Olympia), Kelvin Potuijt (Sportlust’46) en Jan Willem Schep (ASWH). Hiertegenover stond het vertrek van Tim Achterberg (WDS), Marco van Beek (gestopt), Peter Graafland (gestopt), Nick Ottevanger (SV Gouda) en Michiel Sol (gestopt).

Stand van zaken
Met 23 punten uit 12 duels bezet Jodan Boys momenteel de tweede plaats in de Hoofdklasse A. De Gouwenaren hebben met hun prestaties vriend en vijand verrast. De verdediging staat als een huis: keeper Michael de Leeuw en zijn collega Marvin Straver hoefden tot nu toe slechts dertien keer te capituleren. De formatie van trainer Akerboom behaalde de meeste punten opvallend genoeg buitenshuis: vijf van de zes uitduels leverden drie punten op. Afgelopen zaterdag speelde Jodan Boys in eigen huis met 2-2 gelijk tegen laagvlieger Zwaluwen’30 na een 0-2 achterstand. Kees Graafland is met zes treffers momenteel clubtopscorer bij de Gouwenaren.
De overwinningenreeks van de blauwwitten kwam afgelopen zaterdag tot een einde. Op sportpark Adegeest speelde de formatie van trainer Jos van Eck met 1-1 gelijk tegen Voorschoten’97. Gezien de kansenverhoudingen had Quick Boys echter recht op een driepunter. Gelukkig bleef de opgelopen schade beperkt, aangezien de concurrerende kopgroep ook niet tot winst kwam.
De technische staf van de Katwijkers kon om uiteenlopende redenen geen beroep doen op aanvoerder Niels van Duijn, Dustin Huisman, Marciano Kastoredjo, Anton den Haan en Chelton Linger. De pas 19-jarige Pascal van der Plas maakte zijn debuut in de basiself en vormde met Robin Faber het centrale verdedigingsduo. De debutant kon na afloop terugzien op een zeer verdienstelijk eerste optreden in het keurkorps.
In de openingsfase had Quick Boys het initiatief. Achtereenvolgens Derek van der Plas en Michael van der Heijden doken gevaarlijk op voor Matthijs Keemink, maar beide spelers vonden de sluitpost op hun weg. Daarnaast belandde een fraaie boogbal van Houssin Bezzai net naast de verkeerde kant van de paal. Een ouderwetse scrimmage voor doel van Voorschoten’97 leverde eveneens geen treffer op. De bezoekers domineerden het grootste gedeelte van de eerste helft, maar faalden in de afwerking.
De tweede helft was tien minuten bezig, toen de thuisploeg de eerste kans van de wedstrijd wél wist te benutten. Remy Constancia brak door aan de linkerkant en vond vervolgens de geheel vrijstaande Niels Hogewoning: 1-0.
Trainer Van Eck greep direct in en bracht Kwong-Wah Steinraht voor Michael van der Heijden. De nieuwkomer drukte met zijn invalbeurt een stempel op het duel. Nadat Derek van der Plas een tweetal keer dicht bij de gelijkmaker was, strafte invaller Steinraht een blunder in de defensie van Voorschoten’97 koelbloedig af: 1-1. In de eerstvolgende aanval kon Steinraht zijn ploeg zelfs op voorsprong brengen, maar oog-in-oog met Keemink trok de spits aan het kortste eind. Even later wist Jaap van der Plas met een voorzet diezelfde Steinraht te bereiken wiens kopbal echter over het doel van de thuisploeg belandde. Quick Boys voerde de druk op en Voorschoten’97 gokte op de counter. Zo moest Peter Messemaker nog een keer handelend optreden. Patrick Duarte, een andere invaller, had de winnende treffer op zijn schoen. De buitenspeler was reeds voorbij de keeper, maar zag zijn inzet vervolgens op de paal belanden. In de slotfase kreeg Joey Zandbergen van Voorschoten’97 nog zijn tweede gele kaart van de wedstrijd voorgehouden. In het resterende deel van de spannende wedstrijd slaagde Quick Boys er echter niet in om de drie punten veilig te stellen. Daar Huizen, Jodan Boys en Bennekom eveneens niet wisten te winnen, bleef de schade beperkt voor de blauwwitten.

Onderlinge resultaten
In het verleden speelden Quick Boys en Jodan Boys slechts vier keer eerder tegen elkaar. In het seizoen 1972-1973 wonnen de Gouwenaren op eigen veld met 1-0 van de blauwwitten, terwijl de return op sportpark Nieuw Zuid in een regelmatige 3-0 overwinning eindigde voor de thuisploeg. Vorig seizoen won Quick Boys zowel in Gouda als in Katwijk van Jodan Boys: op sportpark  Oosterwei wonnen de blauwwitten met 3-1, terwijl op Nieuw Zuid de opponent met 3-0 werd verslagen.

Opvallende feiten
Naast het feit dat Jodan Boys tot nu toe uitstekend presteert in de competitie, valt de goede uitreeks op. Vijf van de zes uitwedstrijden werden omgezet in een driepunter. Quick Boys is derhalve gewaarschuwd.

Het scoutingrapport
Trainer Patrick Akerboom van Jodan Boys beschikt over een evenwichtige selectie. Michael de Leeuw is een betrouwbare keeper. Verdediger Maarten Cieremans, ooit actief voor Katwijk, kan spelen ondanks een blessure aan zijn neus. Osvaldo de Pina is de breekijzer op het middenvelder, terwijl Leroy Brank voor de aanvoer naar de spitsen moet gaan zorgen. Indien de tuchtcommissie van de KNVB haar administratie op orde heeft, kan spits Sander van Gool een schorsing tegemoet zien. Zijn plaats zal dan hoogstwaarschijnlijk worden ingenomen door ex-Scheveninger Daniel da Cruz. Clubtopscorer Kees Graafland en Gino Mulder, ook ex-Katwijk, completeren de voorhoede.

Kijkje in eigen keuken
In aanloop naar het uitduel met Voorschoten’97 kende de technische staf van Quick Boys enige personele problemen. Zo ontbraken om uiteenlopende redenen Niels van Duijn, Anton den Haan, Dustin Huisman, Marciano Kastoredjo en Chelton Linger in de wedstrijdselectie. Het ziet ernaar uit dat trainer Jos van Eck voor de wedstrijd tegen Jodan Boys meer keus heeft. 

Rondje langs de velden
Op de dertiende en laatste speeldag voor de winterstop is Bennekom te gast bij koploper Huizen. In Haarlem spelen Young Boys en ODIN’59 een Noord-Hollands onderonsje. Sparta Nijkerk ontvangt RKAV Volendam, terwijl Zwaluwen’30 de degens kruist met SDC Putten. In Veenendaal gaat Voorschoten’97 de strijd aan met DOVO. Tot slot staan Sportlust’46 en Ter Leede tegenover elkaar.

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Peter Messemaker; Gino Lauwers, Niels van Duijn (c), Dustin Huisman, Mike Filippo; Derek van der Plas, Michael van der Heijden, Houssin Bezzai; Jaap van der Plas, Hendrik van Beelen en Maarten Bak.

Vermoedelijk opstelling Jodan Boys:
Michael de Leeuw; Jesse Kok, Maarten Cieremans, Mark Veerman (c), Ahmed Ali; Osvaldo de Pina, Leroy Brank, Mo Bellahcen; Daniel da Cruz, Kees Graafland en Gino Mulder.

Geef een antwoord