Voorbeschouwing Zwaluwen’30 – Quick Boys (14:30 uur)

De blauwwitten verdedigen aanstaande zaterdag de koppositie in Hoorn
Voor de tweede achtereenvolgende keer deed Quick Boys goede zaken. Afgelopen weekeinde wonnen de blauwwitten zonder enige moeite van Jodan Boys, terwijl concurrent Noordwijk punten liet liggen bij ODIN’59. Ook outsiders Excelsior Maassluis en Young Boys wonnen niet. De formatie van trainer Wilfred van Leeuwen deelt de koppositie weliswaar met Scheveningen, maar heeft drie verliespunten minder dan de andere titelkandidaat. Bovendien heeft Quick Boys een beter doelsaldo.
Aanstaande zaterdag wacht Quick Boys een lastige uitwedstrijd. In Hoorn zijn de blauwwitten te gast bij Zwaluwen’30, de ploeg van oude bekende Ricardo Appelman. De Noord-Hollanders stellen weliswaar teleur tot nu toe, de selectie herbergt echter voldoende kwaliteiten om alsnog een mooie reeks neer te zetten. Hopelijk kan Quick Boys de start van een eventuele zegereeks van Zwaluwen’30 nog even uitstellen. De blauwwitten kunnen de steun van het hondstrouwe legioen hierbij heel goed gebruiken. De Supportersvereniging doet de aanhangers daarom een speciale aanbieding, zie
hier.
Het duel tussen Zwaluwen’30 en Quick Boys staat onder leiding van scheidsrechter H.H.B. van Beek. De inwoner van Zeewolde fluit om 14:30 uur voor de aftrap.

Algemeen
De Hoornse Christelijke Sportvereniging Zwaluwen’30 is opgericht op 15 februari 1930. De club telt momenteel vijfhonderd leden. De thuiswedstrijden worden afgewerkt op sportpark De Waal. Het hoofdveld bestaat uit kunstgras. De Noord-Hollanders debuteerden in het seizoen 2007-2008 in de hoofdklasse van het zaterdagamateurvoetbal. Destijds waren de roodzwarten eveneens in één competitie met Quick Boys ingedeeld. Zwaluwen’30 eindigde op een verdienstelijke tiende plaats in haar debuutjaar. 

Vorig seizoen
Vorig seizoen was Zwaluwen’30 dicht bij promotie naar de Topklasse, maar in de beslissingswedstrijden tegen HHC Hardenberg trokken de Noord-Hollanders aan het kortste eind. In de herkansing was de pijp leeg bij de roodzwarten en moesten zij ARC en GVVV voor laten gaan. Niettemin wordt Zwaluwen’30 dit seizoen gezien als een van de kanshebbers op het kampioenschap in de Hoofdklasse A. 

Mutaties
Veel spelers hebben Zwaluwen’30 gedurende de zomerstop vaarwel gezegd. Zo hebben om uiteenlopende redenen Elzou Braafheid (onbekend), Steven Groot (lager elftal), Marcel Koning (Spakenburg), Patrick Leeflang (Marken), Lorenzo Netteb (Zuidvogels), Peter Neuvel (Aalsmeer), Sylvanus Owuso (lager elftal), Gino Piqué (onbekend), Mick Stefels (Huizen), Roël Tempo (gestopt), Berend van der Weijden (lager elftal), Pip Whien (lager elftal) en Hans van der Woude (Hollandia) besloten de club te verlaten.  De technische staf heeft met het contracteren van Wesley van Berkel (KFC), Stefan Blaauw (Spartanen), Donny Day (Telstar), Jason Esseboom (FC Lisse), Rivelino Grauwde (Helaas Sport), Marley Hasselbaink (KFC), Jermain Heldoorn (Huizen), Kevin Vermeij (AFC) en Mitchel Vincken (FC Volendam) de selectie weer op peil weten te brengen.

Stand van zaken
Met tweeëndertig punten uit vijftien duels is Quick Boys momenteel de trotse koploper van de Hoofdklasse A. Naaste belager Scheveningen heeft een slechter doelsaldo en bovendien een wedstrijd meer gespeeld. Noordwijk, een andere titelkandidaat, laat de laatste weken punten liggen en is naar de derde plaats gezakt.
Afgelopen zaterdag deden de blauwwitten goede zaken door in eigen huis Jodan Boys te verslaan. Onder moeilijke omstandigheden won de equipe van trainer Wilfred van Leeuwen met 3-0. Tegen de Gouwenaren nam Peter Messemaker wederom de plaats tussen de palen in en maakte Robin Faber door afwezigheid van Dustin Huisman (schorsing) zijn officiële debuut voor Quick Boys.
De thuisploeg verloor de toss en speelde de eerste helft met de harde wind in de rug. De gastheren hadden gedurende het gehele eerste bedrijf het initiatief, terwijl Jodan Boys de schade beperkt wilde houden. Na negen minuten spelen kwamen de blauwwitten op voorsprong. Een poging van Derek van der Plas – opnieuw in de punt van de aanval geposteerd – ging langs alles en iedereen heen, keeper Marvin Straver incluis, tegen de touwen: 1-0. De vroege voorsprong gaf Quick Boys vleugels, men besefte echter dat een ruimere voorsprong nodig zou zijn met het oog op de extreme tegenwind waarmee de ploeg na rust te maken zou krijgen. De Katwijkers werden gevaarlijk met hoekschoppen en een tweetal scrimmages. Op slag van rust werd de voorsprong alsnog verdubbeld, toen de opnieuw hardwerkende Patrick Duarte de bal het beslissende tikje kon geven: 2-0.
Na de doelwisseling had Jodan Boys het voordeel van de wind in de rug. Behoudens een vrije trap van aanvoeder Michiel Sol werden de Gouwenaren nauwelijks gevaarlijk. Ondanks het meteorologisch nadeel begon Quick Boys, naarmate de tweede helft vorderde, makkelijker te voetballen. In de counter kregen de blauwwitten diverse mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. De aanwezige toeschouwers moesten tot vijf minuten voor tijd op de verlossende treffer wachten. Derek van der Plas rondde een voorzet van Jaap van Duijn goed af: 3-0.
Met twintig punten uit zestien duels bezet Zwaluwen’30 momenteel een teleurstellende tiende plaats op de ranglijst. Er is geen degradatiegevaar voor de ploeg uit Hoorn, maar voorafgaand aan het seizoen werden de Noord-Hollanders gezien als een outsider voor de titel. De ploeg van trainer Joeri Volkers (40) presteert zeer wisselvallig: vijf wedstrijden werden gewonnen, vijf duels eindigden onbeslist, terwijl zes confrontaties geen punten opleverden.
Ook de prestaties in thuisduels zijn niet stabiel te noemen: Huizen (4-0), Excelsior Maassluis (2-0) en Vitesse Delft (1-0) werden verslagen. Met Voorschoten’97 (1-1) en Scheveningen (1-1) werden de punten gedeeld, terwijl Jodan Boys (1-3) en Ter Leede (1-3) zegevierden op sportpark De Waal.

Onderlinge resultaten
In totaal stonden beide ploegen slechts drie keer eerder tegenover elkaar. In het seizoen 2007-2008 vond de primeur plaats. Na de 5-0 overwinning op sportpark Nieuw Zuid deelden Quick Boys en Zwaluwen’30 in Hoorn de punten. Op sportpark Middelweg werkten Jan Schaap en Maarten Bak een zeer vroege achterstand weg, maar uiteindelijk moesten de blauwwitten lijdzaam toezien hoe de thuisploeg in de extra tijd van de wedstrijd langszij kwam (2-2).
Eerder dit seizoen kwamen beide ploegen eveneens een remise overeen. Quick Boys en Zwaluwen’30 verstopten zich destijds niet op sportpark Nieuw Zuid en maakten er een amusante wedstrijd van. Gezien het wedstrijdbeeld hadden de blauwwitten wellicht recht op meer, maar vanwege het feit dat zij twee keer terug wisten te komen van een achterstand kon het team van trainer Wilfred van Leeuwen na afloop leven met een punt.
De thuisploeg kreeg al snel een fikse domper te verwerken. Een hoekschop van Zwaluwen ’30 kon niet goed weggewerkt worden, waardoor oud-prof Wouter van der Herik uiteindelijk mocht profiteren: 0-1. Niet veel later viel Sven Onclin uit met een vervelende voetblessure. De technische staf van Quick Boys besloot een extra aanvaller te brengen in de persoon van Patrick Duarte. De bezoekers uit Hoorn raakten hierdoor de kluts kwijt en de blauwwitten leken in deze fase het verschil te kunnen maken. Al snel bracht uitblinker Jaap van Duijn met een verwoestende uithaal zijn ploeg langszij: 1-1. De rappe buitenspeler herhaalde enkele minuten later zijn kunststukje, maar dit keer zag keeper Stephan Veenboer de bal in het vangnet belanden. Niet veel later leek Chima Onyeike eveneens te gaan scoren, maar zijn kopbal uit een voorzet van Duarte verdween naast het vijandelijk doel. Aan de andere kant moesten de blauwwitten alert blijven op de uitvallen van de Noord-Hollanders.
Na de pauze kwamen de bezoekers snel op voorsprong. Een overtreding van Niels van Duijn op Rivelino Grauwde werd bestraft met een elfmetertrap. Terry Bóné zag zijn inzet worden gestopt door Martijn de Zwart. De keeper had echter geen antwoord op de rebound van de inlopende Lazar Prenda: 1-2.
Quick Boys ging direct op jacht naar de gelijkmaker en trainer Van Leeuwen besloot een vijfde aanvaller binnen de lijnen te brengen. Thomas Dijk verving Derek van der Plas, die deze middag ongelukkig was in de afronding. Een fout op invaller Dijk werd op de rand van het strafschopgebied bestraft met een vrije trap. Jaap van Duijn, die op trainingsavonden uitvoerig werkt aan zijn traptechniek, schoot de bal onberispelijk achter Veenboer: 2-2.
Quick Boys kreeg in de slotfase nog een goede mogelijkheid om de winst naar zich toe te trekken, maar het schot van Maarten Bak verdween naast het doel van de ploeg van oud-Quick Boyzer Ricardo Appelman.   

Opvallende feiten
Beide ploegen beschikken over een uitstekende sluitpost. Peter Messemaker en Stephan Veenboer staan te boek als betrouwbare keepers. Daarnaast is opvallend te noemen dat de selectie van Zwaluwen’30 een aantal spelers herbergt die in het verleden uitkwamen voor Bollenstreekclubs. Zo speelde Ricardo Appelman enkele seizoenen voor Quick Boys, was Jason Esseboom vorig voetbaljaar actief voor FC Lisse en verdedigde Jermain Heldoorn ooit de clubkleuren van ARC.

Het scoutingrapport
Zoals hierboven gemeld heeft Zwaluwen’30 de beschikking over een uitstekende doelman. Voor Stephan Veenboer staan vermoedelijk Jurgen Rozendaal, Nico Keijzer, Sylvano Owuso en Niels Joren geposteerd. Op het middenveld bewaken Terr Boné, Michiel Bos en Stefan Blaauw de balans. Een aderlating voor het elftal van Joeri Volkers is het afscheid van Ferdy Kaleveld. De spelmaker kon niet langer door een deur met zijn trainer en besloot zich niet meer beschikbaar te stellen voor de A-selectie. Voorin kunnen Jermain Heldoorn, Shane Parris en Wouter van den Herik op speelminuten rekenen.

Kijkje in eigen keuken
Trainer Wilfred van Leeuwen beschikt over een nagenoeg complete selectie, een weelde in deze fase van het seizoen. Alleen keeper Martijn de Zwart is geblesseerd. Verdediger Dustin Huisman is nog geschorst. Hun vervangers Peter Messemaker en Robin Faber maakten vorige week een prima indruk in het duel met Jodan Boys.

Rondje langs de velden
Young Boys en Huizen, vorig seizoen elkaars concurrenten in de strijd om de titel in de Eerste Klasse A, staan tegenover elkaar in Haarlem. Jodan Boys kan de punten in het duel met ODIN’59 goed gebruiken. Titelkandidaat Scheveningen gaat op bezoek bij Excelsior Maassluis. Rode lantaarndrager Vitesse Delft gaat op bezoek bij een andere kanshebber op het kampioenschap: Noordwijk. De amateurs van RKAV Volendam gaan proberen punten te pakken bij het in de tweede periode goed presterende Ter Leede. In Amsterdam zal Swift proberen de huid duur te verkopen tegen het in 2011 nog ongeslagen Voorschoten’97.

Vermoedelijke opstelling Zwaluwen’30:
Stephan Veenboer; Jurgen Rozendaal, Nico Keijzer, Sylvano Owuso, Niels Joren (c); Terry Boné, Michiel Bos, Stefan Blaauw; Jermain Heldoorn, Shane Parris en Wouter van den Herik.

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Peter Messemaker; Gino Lauwers, Niels van Duijn (c), Robin Faber, Marciano Kastoredjo; Hendrik van Beelen, Maarten Bak, Michael van der Heijden; Jaap van Duijn, Derek van der Plas en Patrick Duarte.

Routebeschrijving:
Vanuit richting Amsterdam via A4 en ring Amsterdam A10 richting Centrum/Zaanstad/Leeuwarden volgen. Bij splitsing van autosnelwegen op knooppunt Coenplein verder op A8 en richting Zaandan/Leeuwarden en vervolgens op de A7/E22 richting Purmerend/Hoorn/Leeuwarden. Bij afrit ‘Hoorn’ (8) verlaat u de A7 en volgt via provinciale weg de borden ‘Hoorn’. Na achthonderd meter bij rotonde de eerste afslag rechts en na tachtig meter wederom rechts de Berkhouterweg op op richting Crematorium/Berkhout. Na passage van de spoorwegovergang ligt  na ca. tweehonderd meter ligt aan de linkerkant van de weg sportpark Middelweg.

Geef een antwoord