Voorbeschouwing Quick Boys – Swift (15:00 uur)

De lijstaanvoerder moet waken voor onderschatting in het duel met de Amsterdammers
De blauwwitten zijn het nieuwe jaar sterk begonnen. Na drie overwinningen en een gelijkspel in 2011 is Quick Boys de trotse lijstaanvoerder van de Hoofdklasse A. Na de belangrijke uitoverwinning op Zwaluwen’30 volgt een tweetal thuiswedstrijden voor de formatie van trainer Wilfred van Leeuwen. Aanstaande zaterdag is Swift te gast op sportpark Nieuw Zuid. De Amsterdammers debuteren dit seizoen in de Hoofdklasse A. Hoewel Swift een enkele keer voor een verrassing kon zorgen, gingen de meeste wedstrijden tot nu toe verloren. Van onderschatting aan de zijde van Quick Boys mag echter geen sprake zijn. Indien de blauwwitten voor het kampioenschap willen strijden, zullen ook de duels tegen de (met alle respect) kleinere clubs gewonnen moeten worden.
Het duel op Nieuw Zuid begint om 15:00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter S.A.J. van Wijk uit Nieuw-Lekkerland. 

Algemeen
De Amsterdamse Voetbalvereniging Swift is opgericht op 1 februari 1910 en vierde afgelopen jaar derhalve haar honderdjarig bestaan. De club werkt haar thuiswedstrijden af op sportpark Olympiaplein. Het hoofdveld is afgelopen zomer voorzien van een nieuwe grasmat, maar beschikt nog altijd niet over een tribune. Trainer Adrie Tap is bezig aan zijn laatste seizoen in Amsterdam. Dick Krommenhoek, momenteel oefenmeester van NVC, zwaait het volgend voetbaljaar de scepter bij Swift.

Vorig seizoen
Na de promotie naar de Eerste Klasse A kende Swift vorig seizoen een goed jaar. Uiteindelijk eindigden de Amsterdammers op de vierde plaats en dankzij de versoepelde promotieregeling spelen zij dit seizoen op hoofdklasseniveau. 

Mutaties
Na de promotie naar de Hoofdklasse versterkte Swift zich met Tijs Boeting (DCG), Paul van Dam (DOTO), Daniël Donker (JOS/Watergraafsmeer), Tobias Kuyvenhoven (Sportlust ’46), Sebastian Meek (NVC) en Sil Zijlstra (DCG). Hiertegenover stond het vertrek van Jeroen Halsema (JOS/Watergraafsmeer), Kevin Hansen (Ajax-amateurs), Adi Prnavorac (onbekend) en Robin de Weij (DWV). 

Stand van zaken
Op het natte kunstgras in Hoorn mocht Quick Boys wederom drie punten toevoegen aan het totaal. Hierdoor wisten de blauwwitten de koppositie in de Hoofdklasse A te handhaven. De voorsprong op achtervolger Scheveningen werd zelfs vergroot. Bovendien werd een voorschot genomen op de tweede periodetitel. Volgende week kan Quick Boys, indien in het thuisduel met ODIN’59 minimaal een punt wordt gepakt, zichzelf belonen met deze prijs.
Zonder de geblesseerde Martijn de Zwart, de niet-fitte Chima Onyeike en de geschorste Dustin Huisman trof Quick Boys een getergde tegenstander tegenover zich op sportpark De Waal. De Noord-Hollanders werden voorafgaand aan het seizoen getipt als een outsider voor de titel, maar waren de afgelopen weken ver teruggezakt op de ranglijst.
In de beginfase van het duel ging de strijd gelijk op. De thuisploeg had weliswaar meer balbezit, de aanvallen van de bezoekers waren dreigender. Halverwege het eerste bedrijf kopte de wederom sterk spelende Hendrik van Beelen een voorzet van aanvoerder Niels van Duijn knap binnen: 0-1. Niet veel later moest Quick Boys de gelijkmaker incasseren; Niels Joren, de captain van Zwaluwen’30, profiteerde van onachtzaamheid in de Katwijkse defensie. Nadat trainer Wilfred van Leeuwen noodgedwongen al twee wissels had moeten toepassen – Gino Lauwers en Jaap van Duijn vielen geblesseerd uit en werden vervangen worden door Frank Hillebrand en Jaap van der Plas – kwam Quick Boys op slag van rust wederom op voorsprong. Keeper Stephan Veenboer van Zwaluwen ’30 tastte mis waarna Patrick Duarte met een succesvolle omhaal trefzeker was: 1-2.
Na de doelwisseling leken de blauwwitten het duel in een vroeg stadium te beslissen. Duarte verlengde een inzet van Niels van Duijn: 1-3. Maar opnieuw kreeg Quick Boys een schlemielige tegentreffer te verwerken: Niels Joren bracht de spanning terug in de wedstrijd.
In het restant van het duel liet Quick Boys na te profiteren van de geboden ruimte op de helft van de gastheren. Niettemin kwam de overwinning van de blauwwitten nooit meer in gevaar. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter A. Willems vierden de spelers en de vele meegereisde supporters een klein feestje.
Met slechts zeven punten uit dertien duels bezet Swift momenteel de dertiende plaats in de Hoofdklasse A. Het verschil met Vitesse Delft is nihil, maar vanwege het feit dat de Amsterdammers twee wedstrijden minder speelden dan de rode lantaarndrager, is hun perspectief iets minder slecht.
In uitwedstrijden is de promovendus iets productiever dan thuis: op verplaatsing behaalden de Amsterdammers vier van de zeven punten. Bij Jodan Boys werd gewonnen (3-1), terwijl bij Excelsior Maassluis een punt uit het vuur werd gesleept (1-1). De overige zes uitduels gingen (kansloos) verloren. Afgelopen zaterdag kwam Swift niet in actie.

Onderlinge resultaten
Quick Boys en Swift troffen elkaar pas een keer eerder in competitieverband. Dat was op 2 oktober 2010. In de heenwedstrijd wisten de blauwwitten destijds een eenvoudige overwinning te boeken op Swift. In Amsterdam domineerde Quick Boys vanaf het eerste fluitsignaal en namen de bezoekers uiteindelijk volledig verdiend drie punten mee naar huis.
In vergelijking met de voorgaande wedstrijd tegen Zwaluwen ’30 waren Sven Onclin en Derek van der Plas niet van de partij. Onclin brak een week eerder zijn middenvoetsbeentje en werd tegen Swift vervangen door Gino Lauwers. Patrick Duarte werd opgenomen in de basiself ten koste van Derek van der Plas.
Quick Boys begon erg scherp aan de wedstrijd en zette de tegenstander direct onder druk. Nadat Jaap van Duijn een eerste poging op doel had gewaagd, legde scheidsrechter H.H.B van Beek in de zesde minuut de bal op de strafschopstip. Chima Onyeike werd onreglementair afgestopt binnen de beruchte lijnen, waardoor Maarten Bak vanaf elfmeter zijn ploeg op voorsprong kon brengen: 0-1.
De gasten hielden het tempo hoog en probeerden via de buitenkanten de thuisploeg stuk te spelen. Na een kwartier spelen verdubbelde Quick Boys de voorsprong. Hendrik van Beelen kopte een voorzet van Jaap van Duijn snoeihard tegen de touwen: 0-2. Even later leken de blauwwitten wederom te scoren. Een kopbal van Maarten Bak kwam op de lat terecht. In de rebound kopte de schaduwspits wederom op het doel. Via de binnenkant van de paal werd de bal achter de lijn gepakt door doelman Bogdan Constatin, maar zowel scheidsrechter Van Beek als zijn assistent zag de loepzuivere treffer over het hoofd.
Het spel van de blauwwitten viel na een half uur spelen iets terug. De bezoekers hielpen de thuisploeg geheel onverwachts in het zadel. Michael van der Heijden speelde te kort terug op zijn keeper Martijn de Zwart, waardoor Minne van Woersem kon profiteren: 1-2.
Na de doelwisseling ging Quick Boys op zoek naar een grotere voorsprong. Zeven minuten na rust werd Onyeike met een puntgave voorzet van Duarte gevonden. De spits joeg de bal hoog in het doel langs een kansloze Constatin: 1-3.
Thuisploeg Swift kwam nauwelijks meer op de helft van de blauwwitten en leek zich vroegtijdig gewonnen te hebben gegeven. Quick Boys wist op het moeilijk bespeelbare veld de score nog verder op te voeren. Een aanval uit het boekje resulteerde in de vierde Katwijkse treffer. Invaller Leandro Resida – de vleugelspits kwam in het veld voor Patrick Duarte – passeerde op snelheid zijn tegenstander en gaf de bal scherp voor op de inlopende Jaap van Duijn. De clubtopscorer van Quick Boys bepaalde de eindstand van dit duel op 1-4. 

Opvallende feiten
Zoals eerder gememoreerd beschikt Swift niet over een tribune. Sinds kort prijkt er een scorebord op sportpark Olympiaplein. Een en ander heeft te maken met de plotselinge opmars van de Amsterdammers. Twee seizoenen geleden acteerden zij immers nog in de tweede klasse. Dankzij de goede klassering van vorig voetbaljaar speelt Swift voor het eerst in haar bestaan op hoofdklasseniveau. Enkele seizoen geleden was Katwijker Kees Guijt nog trainer in Amsterdam-Zuid.
Opvallend is daarnaast dat Swift pas dertien wedstrijden gespeeld heeft. De Noord-Hollanders hebben derhalve nog vier inhaalwedstrijden tegoed, de meeste van alle clubs in de Hoofdklasse A.

Het scoutingrapport
Swift is de grote onbekende in de Hoofdklasse A. In eerdere uitwedstrijden hebben de Amsterdammers bewezen geconcentreerd en geduldig te kunnen spelen. Het strijdplan is duidelijk: Swift probeert de deur dicht te houden en hoopt te kunnen profiteren van de geboden ruimte in de tegenaanval. Tot nu toe leverde dat nog niet vaak het gewenste resultaat op, hoewel Swift in uitduels tot nu toe meer punten heeft gepakt dan op eigen bodem. Quick Boys is echter gewaarschuwd en dient geduldig op jacht te gaan naar de overwinning. 

Kijkje in eigen keuken
Coach Wilfred van Leeuwen kan verdediger Dustin Huisman na twee wedstrijden schorsing weer verwelkomen in de selectie. Hiertegenover staat de onzekerheid over het meespelen van Gino Lauwers. De rechtsback viel geblesseerd uit in het duel met Zwaluwen’30. Daarnaast is Martijn de Zwart nog altijd niet fit. Michael van der Heijden heeft afgelopen zaterdag een cruciale gele kaart ontvangen en zal derhalve het duel met Swift vanaf de tribune moeten bekijken. Verder beschikt de technische staf van Quick Boys over een fitte selectie die barst van het zelfvertrouwen.

Rondje langs de velden
Op de achttiende speeldag in de Hoofdklasse A is Excelsior Maassluis te gast bij Voorschoten ’97. Achtervolger Noordwijk speelt de lastige uitwedstrijd tegen RKAV Volendam. Op sportpart Houtrust staat het interessante duel tussen Scheveningen en Young Boys op het programma. Huizen ontvangt het opgebloeide Ter Leede, terwijl ODIN ’59 bij Vitesse Delft voor de drie punten gaat. In Gouda staat het duel tussen Jodan Boys en Zwaluwen ’30 op het menu.

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Peter Messemaker; Niels van Duijn (c), Robin Faber, Dustin Huisman, Marciano Kastoredjo; Hendrik van Beelen, Maarten Bak, Robert-Jan Ravensbergen; Jaap van Duijn, Derek van der Plas en Patrick Duarte.

Vermoedelijke opstelling Swift:
Bogdan Constatin; Mark Schol, Sanna Cisse, Jimmy Jansen, Job Terhaar sive Droste; Hasse Bosboom, Sil Zijlstra, Tobias Kuijvenhoven; Minne van Woersem, Joop Canes en Frank van Aartrijk (c). 

Geef een antwoord