Voorbeschouwing Quick Boys – RKAV Volendam (15:00 uur)

Aanstaande zaterdag trappen de blauwwitten af voor het seizoen 2013-2014
Het gaat weer beginnen. Na zestien trainingssessies, vijf oefenduels en drie bekerwedstrijden start het eerste elftal van Quick Boys aanstaande zaterdag het nieuwe seizoen en wordt het lange wachten van de trouwe fans eindelijk beloond. In de openingsronde van de Hoofdklasse A is RKAV Volendam de opponent van de blauwwitten. Sportpark Nieuw Zuid vormt het decor voor de seizoensouverture. Het duel tussen Quick Boys en RKAV Volendam staat onder leiding van scheidsrechter J. Bezemer. De inwoner van Dordrecht fluit om 15:00 uur voor de aftrap. Ouwehand Visverwerking B.V. sponsort de wedstrijdbal. Kom zaterdag naar Nieuw Zuid en moedig de blauwwitten aan bij de competitiestart!

Het andere oranje
Waar bondscoach Louis van Gaal en zijn internationals van het Nederlands Elftal deze week nog actief zijn geweest op Nieuw Zuid, komen nu de spelers van het andere oranje van RKAV Volendam binnen de lijnen. Het overgrote deel van de selectie van trainer Edwin Keizer, bezig aan zijn derde seizoen, is afkomstig uit het palingdorp. Volendam is een smeltkroes van talent. De Noord-Hollandse gemeenschap telt slechts 22.000 inwoners, waarbij in elke straat wel een bekende zanger, zangeres en/of (oud-)voetballer woont. Met illustere namen als Keizer, Jonk, Koning, Molenaar, Plat, Schilder, Tol en Veerman is de Volendamse roots ook ruimschoots vertegenwoordigd in de selectie van de Rooms Katholieke Amateur Vereniging. Alleen El Yakoubi (ex-Katwijk) valt uit de toon.
Tijdens de zomerstop versterkte RKAV Volendam zich met Sander Binken (FC Volendam), Jeffrey Blok (FC Volendam), Kevin Giele (Marken) en Simon Tol (FC Volendam). Hiertegenover stond het vertrek van Rudo Hidden (Zwaluwen’30), Jaap Molenaar (Zwaluwen’30), Kees Sul (RKAV Volendam, zo.) en Martin Tol (RKAV Volendam, zo.)
De selectie van de oranjehemden bestaat grotendeels uit spelers die uit het palingdorp afkomstig zijn. Vaak profiteren de amateurs van het doorselecteren van de proftak FC Volendam. Trainer Edwin Keizer van RKAV Volendam beschikt over een hechte en technisch begaafde maar tegelijk smalle selectie. Kees Tol is een betrouwbare doelman. Normaliter staat de robuuste Pieter Jonk in het hart van de verdediging, maar de aanvoerder is vanwege een enkelkwetsuur een twijfelgeval voor het duel met Quick Boys. Robert Plat, een andere sterkhouder, is eveneens herstellende van een blessure.

Quick Boys 2.0
Het valt niet mee om negen nieuwe spelers in te passen. Afgelopen zaterdag stonden in het bekerduel met Forum Sport (1-0), de generale repetitie van de blauwwitten, slechts twee spelers in de basisopstelling die ook aan de aftrap stonden tijdens de laatste competitiewedstrijd van het vorige seizoen tegen Montfoort (5-2), te weten Anton den Haan en Jeroen Ketting. Trainer Ted Verdonkschot, ook nieuw, en zijn gerestylde staf lijken erin geslaagd een optimale formatie te hebben gevonden. Op de langdurig geblesseerde David Almeida en Pascal van der Plas kan voorlopig nog geen beroep gedaan worden. De terugkeer van Ketting is een opsteker en ook de rentree van verdediger Reinhard Breinburg biedt de technische staf van Quick Boys weer meer mogelijkheden. 

Onderlinge resultaten
Sinds de invoering van de eerste klasse in 1970 stonden Quick Boys en RKAV Volendam in het verleden tweeëntwintig keer eerder tegenover elkaar. De oranjehemden wonnen slechts drie onderlinge duels, de blauwwitten zegevierden veertien keer, terwijl vijf confrontaties onbeslist eindigden.
Vorig seizoen verloor Quick Boys de uitwedstrijd van RKAV Volendam, maar revancheerden de blauwwitten zich op Nieuw Zuid. In de heenwedstrijd liep Quick Boys tegen een ruime nederlaag aan. In het palingdorp keken de blauwwitten al na elf minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Cees Keizer en Joey Tol waren verantwoordelijk voor de vroege treffers. Na een half uur spelen zorgde Tommy Bekooij voor de aansluitingstreffer. Jan Smit en Rachid El Yakoubi gooien het duel in de tweede helft op slot: 4-1.
In de terugwedstrijden maakten de blauwwitten deze verliespartij goed door RKAV Volendam met 3-0 opzij te zetten. Hendrik van Beelen, Thom de Vries en Bekooij waren destijds trefzeker op Nieuw Zuid.

Kermis
Het is kermis in Volendam en dat wordt grootser gevierd dan Koninginnedag. Ook vele Katwijkers trotseren jaarlijks de reis naar het vissersdorp om aan te sluiten in de polonaise. Vanwege de Volendammer kermis werd door burgemeester Van Beek vorig seizoen het duel tussen RKAV Volendam en Quick Boys verboden, aangezien het evenement zich niet liet combineren met andere activiteiten waar veel publiek op afkomt.
Voor Maarten Woudenberg en Harry Zwarthoed, Volendammers in Katwijkse dienst, staat er dus veel meer op het spel dan alleen de drie punten. De middenvelders, overgekomen van Spakenburg, willen geen gezichtsverlies lijden om zich na afloop van de wedstrijd zonder schaamte te kunnen storten in het feestgedruis op de dijk. Naar verluidt zullen ook enkele andere selectiespelers van Quick Boys hen vergezellen. Mits er wordt gewonnen natuurlijk.

Openingswedstrijd
De afgelopen seizoenen viel Quick Boys niet vaak in positieve zin op in openingswedstrijden op sportpark Nieuw Zuid. Vorig seizoen leden de blauwwitten een verrassende nederlaag (0-1) tegen het gepromoveerde VVA’71. Ook de voorgaande vier seizoensouvertures in eigen huis leverden geen driepunter op. In het seizoen 2010-2011 speelde Quick Boys met 1-1 gelijk tegen Voorschoten’97. Een seizoen eerder gingen de Katwijkers kopje onder in het openingsduel met ARC (0-1). Ook in het voetbaljaar 2007-2008 was het thuisvoordeel niet aan Quick Boys besteed. Toen won SHO met liefst 1-4 in de duinpan. Als gevolg van de uitspraak van de tuchtcommissie van KNVB werd het duel tussen Quick Boys en Scheveningen in het seizoen 2004-2005 zonder toeschouwers gespeeld. Niettemin zagen circa 1.500 duinwandelaars en hondenbezitters de blauwwitten bij de start van de competitie met 1-1 gelijkspelen. Elf jaar geleden won Quick Boys voor de laatste keer een openingsduel op Nieuw Zuid. Toen versloeg de formatie van het toenmalige trainersduo Gert Aandewiel en Arjen van der Werf Kozakken Boys met 2-1 dankzij doelpunten van Marcel van der Horst en Arie van Rijn. Aan het einde van het seizoen mocht de kampioensvlag in top… 

Speelronde 1
Op de eerste speeldag in de Hoofdklasse A opent titelkandidaat Ajax tegen outsider ODIN’59. Een andere kanshebber, DOVO uit Veenendaal, speelt op eigen veld tegen Huizen. Nieuwkomer DVS’33 Ermelo gaat op bezoek bij Montfoort, terwijl promovendus SDC Putten in eigen huis aantreedt tegen Sportlust’46. In Achterberg staat het duel tussen VVA’71 en Bennekom op het programma. Tot slot staan SDV Barneveld en Sparta Nijkerk tegenover elkaar.

Geef een antwoord