Voorbeschouwing Quick Boys – Young Boys (vrijdag, 19:30 uur)

Kunnen de blauwwitten het avontuur in de nacompetitie vervolgen?
In verband met het Muziekfestival van zaterdag 4 juni staat de nacompetitiewedstrijd tussen Quick Boys en Young Boys gepland op de avond ervoor. Beide teams strijden om promotie naar de Topklasse. De blauwwitten wonnen de eerste wedstrijd in de play-offs in en tegen Scheveningen (0-1). Ook de Haarlemmers wonnen van die tegenstander (4-2). Als gevolg hiervan heeft Quick Boys drie punten nodig om de halve finales te bereiken waarin Montfoort, de winnaar van de nacompetitie in de Hoofdklasse B, de volgende opponent zal zijn. Zover is het nog niet, de blauwwitten dienen alles op alles te zetten om een goed resultaat tegen Young Boys te kunnen behalen. Daarbij kan het eerste elftal de steun van de hondstrouwe supporters meer dan goed gebruiken!
Scheidsrechter B.J. Fikkert is door de voetbalbond aangesteld om het duel in goede banen te leiden. De inwoner van Hellendoorn fluit om 19:30 uur voor de aftrap.

Algemeen
Young Boys bestaat binnenkort zeven jaar. De club is opgericht op 18 juli 2004. Dankzij een viertal kampioenschappen maken de Haarlemmers dit seizoen hun debuut in de Hoofdklasse A. Young Boys werkt haar thuiswedstrijden af op het bescheiden Gemeentelijk Sportpark Noord Schalkwijkerweg. 

Vorig seizoen
Afgelopen seizoen sleepte de ambitieuze club de titel in de Eerste Klasse A in de wacht. Hoewel Young Boys vanwege de versoepelde promotieregeling reeds in maart al zeker was van een plaats in de Hoofdklasse, moesten de Haarlemmers nog enkele maanden wachten voordat zij de kampioensvlag in top konden hijsen. Ted Verdonkschot, in het verleden succesvol bij Rijnsburgse Boys, stapte enkele weken na de competitiestart op bij de Haarlemmers. Uiteindelijk hielp trainer Guillaume Pocorni de club aan nieuwe successen.

Mutaties
Na de promotie naar de hoofdklasse heeft Young Boys zich opnieuw weten te versterken. Mustapha Amrani (FC Chabab), Lorenzo Bloem (FC Omniworld), Tarik Divarci (Huizen), Sadik Kilic (FC Rijnvogels), Aziz Souidi (FC Chabab), Arno Splinter (Huizen) en Jack Testalamuta (DHSC) kwamen de gelederen versterken. Hiertegenover stond het vertrek van Serge van der Ban (Ter Leede), Jeffrey Camallo (DCG), Mariano Carrilho (De Dijk), Mike Koenders (SJC), Tarek Lehiba (EDO) en Keita Maxwell (FC Chabab). De ervaren Rinus Israel werd aangesteld als nieuwe oefenmeester van de Haarlemmers. Zijn contract is onlangs verlengd. Vanwege de vele mutaties die zullen gaan plaatsvinden, staat Israel volgend seizoen voor de lastige klus om weer een succesvolle formatie te smeden.

Stand van zaken
Quick Boys herstelde zich vorige week zeer knap van de nederlaag in de beslissingswedstrijd tegen Noordwijk. In en tegen Scheveningen wonnen de blauwwitten met 0-1. Na een kwartier spelen wist Derek van der Plas, op aangeven van Jaap van Duijn, de enige treffer van de avond binnen te koppen. Het was een dikverdiende overwinning voor de veerkrachtige blauwwitten. Met name in de eerste helft kreeg de formatie van trainer Wilfred van Leeuwen de nodige kansen om de score op te voeren. Amper drie dagen na de teleurstelling in Noordwijk werd op sportpark Houtrust een goede basis gelegd voor een succesvolle nacompetitie.
Afgelopen dinsdag was Scheveningen te gast bij Young Boys. De Haarlemmers troffen een ongeïnspireerde tegenstander aan. Binnen een half uur kon de thuisploeg uitlopen naar een 4-0 voorsprong, mede dankzij drie doelpunten van spits Tristan Buchinhoren. Met het inbrengen van ex-Quick Boyzer Michael Ros kreeg Scheveningen iets meer grip op de wedstrijd. Nick Brouwer scoorde prompt een tegendoelpunt en na rust kwamen de bezoekers nog iets dichterbij dankzij een treffer van good-old Sjaak Polak. Young Boys raakte vermoeid en moest oppassen voor nog meer tegendoelpunten. Uiteindelijk bleef de marge van twee intact, zodat de Haarlemmers vrijdag in het duel met Quick Boys aan een puntendeling genoeg hebben om de volgende ronde te bereiken.

Onderlinge resultaten
Dit seizoen stonden Quick Boys en Young Boys twee keer eerder in competitieverband tegenover elkaar. In de heenwedstrijd kwam Quick Boys een gelijkspel overeen met Young Boys. In Haarlem leken de blauwwitten de winst te gaan grijpen, maar in de vijfde (!) minuut van de blessuretijd kwam de thuisploeg alsnog langszij.
Gedurende het eerste gedeelte van deze topper was Young Boys de bovenliggende partij. Met vlotte combinaties zorgde de formatie van trainer Rinus Israel regelmatig voor gevaar voor het doel van Martijn de Zwart. Na veertien minuten spelen werd de aanvalsdrift van de thuisploeg beloond met de openingstreffer. Spits Tristan Buchinhoren rondde een voorzet van de rappe Nick Soolsma feilloos af: 1-0. Quick Boys kwam ook na dit doelpunt niet in haar spel. De organisatie van Young Boys stond als een huis en in de tegenstoot waren de gastheren een aantal keer dicht bij een tweede treffer. Met name Buchinhoren liet de mooiste kansen liggen en stuitte steeds weer op de uitstekend keepende De Zwart.
Na de doelwisseling waren de rollen omgedraaid. Quick Boys kwam als herboren uit de kleedkamer en trok het initiatief naar zich toe. De druk op het doel van Young Boys werd vergroot en het duurde niet lang voordat Chima Onyeike zijn ploeg koppend op gelijke hoogte wist te brengen: 1-1. De blauwwitten gingen vervolgens op jacht naar een voorsprong. Nadat Hendrik van Beelen enkele minuten eerder zijn kopbal gestopt zag worden door doelman Michel van Kampen, was de defensieve middenvelder na tweederde wedstrijd alsnog trefzeker met zijn hoofd: 1-2. Young Boys was rijp voor de sloop, het wachten was op de genadeslag van de blauwwitten. De Haarlemmers waren geen schim meer van de ploeg die voor rust Quick Boys kansloos liet. Uit het niets kwam de thuisploeg diep in de extra tijd op gelijke hoogte. Revelino Denswil velde met een doeltreffende kopstoot het vonnis over de blauwwitten: 2-2. Op basis van de gehele wedstrijd was een puntendeling terecht, maar niettemin verlieten de massaal meegereisde supporters van Quick Boys teleurgesteld het veld na afloop van het laatste fluitsignaal.
In de return boekten de blauwwitten een belangrijke overwinning op Young Boys (2-0). Hierdoor bleef Quick Boys in het spoor van koploper Noordwijk. Hoewel de blauwwitten gedurende de hele wedstrijd een overwicht hadden, moest de trouwe aanhang lang wachten op de bevrijdende, tweede treffer.
De technische staf van Quick Boys kon destijds geen beroep doen op de geblesseerde Patrick Duarte, Michael van der Heijden en Gino Lauwers. De van een vervelende blessure herstelde Martijn de Zwart zat een schorsing uit, nadat hij tijdens zijn rentree bij de reserves met rood van het veld werd gestuurd.
De eerste helft was niet hoogstaand. Beide ploegen hielden de ruimtes klein en verdedigden geconcentreerd, zodat de aanvallers grote moeite hadden om doelrijpe kansen te creëren. Een van de spaarzame mogelijkheden van de zijde van de blauwwitten leverde vlak voor rust toch een treffer op. Michel van Kampen keerde in eerste instantie een inzet van Dustin Huisman, maar de sluitpost van Young Boys bleef het antwoord schuldig op de rebound van ijverige Jaap van der Plas: 1-0.
Na de doelwisseling werd de wedstrijd levendiger. Quick Boys kreeg enkele zeer goede kansen om de wedstrijd te beslissen. Eerst bestookten Jaap van der Plas en Maarten Bak het doel van de bezoekers van afstand en werd Derek van der Plas in stelling gebracht, vervolgens was Chima Onyeike twee keer dicht bij een doelpunt. Een kwartier voor tijd besliste de sterke spits het duel alsnog. Na goed voorbereidend werk van Jaap van Duijn kreeg Onyeike uiteindelijk een niet te missen kans: 2-0. Quick Boys speelde de wedstrijd vervolgens professioneel uit en mocht weer eens drie punten bijschrijven.

Opvallende feiten
Afgelopen seizoen vierde Young Boys het vierde kampioenschap sinds de oprichting in 2004. De club begon in de vijfde klasse en werkte zich de afgelopen jaren op. Na het faillissement van HFC Haarlem is Young Boys de hoogstspelende club van de stad. De gesteldheid van de accommodatie strookt echter niet met de ambities van de club. Door alle promoties is het sportpark qua ontwikkeling achtergebleven. Het bestuur van Young Boys hoopt dat de gemeente Haarlem spoedig bijspringt om de doelstelling van de club, promotie naar de Topklasse, ook op organisatorisch vlak te kunnen bewerkstelligen.

Het scoutingrapport
Trainer Rinus Israel beschikt over een zeer goede selectie. Met spelers als Sven Baas (31), Rodney Cairo (35) en Arno Splinter (33) heeft Young Boys de nodige ervaring in huis. Laatstgenoemde was ooit namens Ajax actief in de Champions League. Aanvoerder Fouad Benfiquera speelt er sinds de oprichting van de club, maar moet het duel met Quick Boys vanwege een blessure waarschijnlijk aan zich voorbij laten gaan. Nick Soolsma was de grote man aan de zijde van de Haarlemmers, maar de rappe buitenspeler vertrok in de loop van het seizoen naar Toronto FC.
Naast Baas (ex-FC Volendam), Cairo (ex-FC Utrecht) en Splinter (ex-Ajax) hebben verder ook clubtopscorer Tristan Buchinhoren (ex-Haarlem) en Mike Derlagen (ex-AZ) ervaring in het betaalde voetbal opgedaan.

Kijkje in eigen keuken
De technische staf van Quick Boys kan in het duel met Young Boys geen beroep doen op de geschorste Robin Faber, Niels van Duijn, Dustin Huisman en Michael van der Heijden. Daartegenover staat de terugkeer van Gino Lauwers. Een fit Quick Boys zal zich van haar beste kant moeten laten zien om de volgende ronde te kunnen bereiken. De steun van de supporters is daarbij hard nodig.

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Martijn de Zwart; Frank Hillebrand, Mark van der Plas, Robert-Jan Ravensbergen, Marciano Kastoredjo; Hendrik van Beelen (c), Maarten Bak, Derek van der Plas; Jaap van der Plas, Chima Onyeike en Patrick Duarte.

Vermoedelijke opstelling Young Boys:
Michel van Kampen; Donny Verdam, Sven Baas (c), Vincent Verhagen, Mike Derlagen; Arno Splinter, Rodney Cairo, Aziz Souidi; Tarek Divarci, Tristan Bunchinhoren en Mustafa El Amrani.

Geef een antwoord