Voorbeschouwing Zwaluwen ’30 – Quick Boys (14.30 uur)

Winst noodzakelijk om mee te blijven doen om het kampioenschap
Na twee vrije zaterdagen hervat Quick Boys aanstaande zaterdag de competitie met een uitwedstrijd in Hoorn tegen Zwaluwen ’30. In het Paasweekend had Quick Boys geen inhaal- of bekerverplichtingen. De week ervoor waren de blauwwitten vrij, aangezien de wedstrijd tegen het uit competitie genomen Young Boys (failliet) op het programma  stond. Voor beide ploegen zijn de belangen groot. Quick Boys moet winnen om de koplopers bij te kunnen houden en de mannen uit Hoorn zijn verwikkeld in de strijd tegen degradatie. De aftrap op sportpark De Waal is om 14.30 uur. De supportersvereniging organiseert weer een busreis. Klik hier voor meer informatie.

Algemeen
De Hoornse Christelijke Sportvereniging Zwaluwen’30 is opgericht op 15 februari 1930. De club telt momenteel circa vijfhonderd leden. De thuiswedstrijden worden afgewerkt op sportpark De Waal. Het hoofdveld bestaat uit kunstgras. De Noord-Hollanders debuteerden in het seizoen 2007-2008 in de Hoofdklasse A van het zaterdagamateurvoetbal. Destijds waren de roodzwarten eveneens in één competitie met Quick Boys ingedeeld. Zwaluwen’30 eindigde op een verdienstelijke tiende plaats in haar debuutjaar. 

Vorig seizoen
Vorig seizoen eindigde Zwaluwen’30 op de elfde plaats in de Hoofdklasse A en kon het spelen van een promotie/degradatiewedstrijd ternauwernood worden vermeden. De ploeg uit Hoorn begon het voetbaljaar als een van de outsiders voor promotie naar de Topklasse, maar uiteindelijk kon Zwaluwen’30 nooit een rol van betekenis spelen en moet zelfs vrezen voor degradatie. 

Mutaties
Om uiteenlopende redenen vertrokken Ricardo Appelman (De Zouaven), Terry Boné (De Dijk), Donny Day (JOS/Watergraafsmeer), Jason Esseboom (ARC), Shane Parris (onbekend), Stephan Veenboer (Telstar) en Kevin Vermeij (Huizen) van sportpark De Waal gedurende de overschrijvingsperiode. Hiertegenover stond de komst van Hesham Ayoub (Westfriezen), Christy Bonevacia (Spakenburg), Sander Boom (Westfriezen), Raoul Breinburg (HSV Zuidvogels), Aaron Kuipers (SVW’27), Aris Ruijter (Westfriezen) en Gino Soolsma (Scheveningen). 

Stand van zaken
Met 18 punten uit 20 duels staat Zwaluwen ’30 momenteel op een twaalfde plaats op de ranglijst. De roodzwarten hebben tot nu toe vijf overwinningen geboekt, waarvan twee na de winterstop tegen Odin ’59 (4-3) en Sparta Nijkerk (1-0). Opvallend is dat alle vijf de overwinningen tot stond kwamen in thuiswedstrijden. Twee weken terug verloor Zwaluwen ’30 in Veenendaal met 3-2 van DOVO. De winnende treffer van DOVO viel echter pas ver in blessuretijd. Om rechtstreekse degradatie te ontlopen en zicht te houden op Sportlust ’46 en DOVO is een overwinning op Quick Boys noodzakelijk. Zoals bekend hoefde Quick Boys twee weken terug niet in actie te komen. Oorspronkelijk stond de thuiswedstrijd tegen Young Boys op het programma, maar de KNVB heeft de Haarlemse vereniging na het faillissement uit competitie genomen. Met 38 punten uit 20 duels staan de Katwijkers momenteel derde op de ranglijst. De laatste competitiewedstrijd van Quick Boys was daardoor op 24 maart in Nijkerk tegen Sparta Nijkerk en eindigde in een teleurstellend 2-2 gelijkspel.  Al na 9 minuten kwam de thuisclub op een 1-0 voorsprong. In de 13e minut bracht Derek van der Plas de blauwwitten echter weer op gelijke hoogte vanuit een strafschop. Ondanks dat Sparta Nijkerk vanaf de 24e minuut met een man minder speelde, nam het in de 52e minuut de voorsprong. Na een flink slotoffensief zorgde Michael van der Heijden alsnog voor de 2-2 eindstand. Voor Quick Boys is een overwinning vereist mee te blijven doen om het kampioenschap en tevens van belang voor het winnen van de derde periode, waarin de blauwwitten bovenaan staan. 

Onderlinge resultaten
Quick Boys verloor nog nooit van Zwaluwen’30. In totaal stonden beide ploegen vijf keer eerder tegenover elkaar. In het seizoen 2007-2008 vond de primeur plaats. Na de 5-0 overwinning op sportpark Nieuw Zuid deelden Quick Boys en Zwaluwen’30 in Hoorn de punten. In de return werden de punten verdeeld: 2-2. De eerste wedstrijd van vorig seizoen in Katwijk eindigde eveneens in 2-2. Afgelopen november won Quick Boys de thuiswedstrijd tegen Zwaluwen ’30 met 4-3. Binnen negen (!) minuten stonden de blauwwitten met 3-0 voor na doelpunten van Michael van der Heijden (2x) en Hendrik van Beelen. Binnen het uur hadden Jermain Heldoorn en Lazar Prenda de stand terug gebracht tot 3-2. De zege leek in de 65e minuut veilig gesteld te worden door de 4-2 van Derek van der Plas, maar door de 4-3 van Niels Joren ontstaat er nog een spannende slotfase.

Opvallende feiten
Naast het feit dat Zwaluwen alle zeges in een thuiswedstrijd behaalde is de ploeg uit Hoorn de minstscorende ploeg van de Hoofdklasse A met 27 goals. Topschutter is Revelino Grauwde met zeven doelpunten, waarvan drie in de laatste twee duels. Quick Boys is na Voorschoten ’97 de meest productieve ploeg van de hoofdklasse A met 37 doelpunten. De blauwwitten missen een echte topschutter, maar met Hendrik van Beelen, Kwong-Wah Steinraht, Derek van der Plas en Michael van der Heijden beschikt Quick Boys over veel scorend vermogen.

Kijkje in eigen keuken
Trainer Jos van Eck kan zaterdag in Hoorn beschikken over een bijna volledige selectie. De langdurig geblesseerde Dustin Huisman en Marciano Kastoredjo ontbreken echter nog steeds.

Rondje langs de velden
Koploper Jodan Boys gaat deze ronde op bezoek bij Sparta Nijkerk. Nummer twee Huizen ontvangt het stugge Odin ’59. Onderaan de ranglijst ontvangt Sportlust ’46 hekkensluiter SDC Putten. In Bennekom spelen Bennekom en Volendam tegen elkaar en ontvangt Ter Leede in Sassenheim het Veenendaalse DOVO. Voorschoten ’97 (concurrent voor de derde periode) is deze speelronde vrij.

Geef een antwoord