Quick Boys doet uitstekende zaken

De titelstrijd in de Hoofdklasse A wordt weer spannend
In aanloop naar de krakter tussen Sparta Nijkerk en Quick Boys mochten de blauwwitten geen punten laten liggen in het thuisduel met Montfoort. Na een eerste helft zonder doelpunten openden de bezoekers de score, maar de invallers Derek van der Plas en Jeroen Ketting stelden orde op zaken en bezorgden de thuisploeg drie heel belangrijke punten. Toen was al bekend dat Sparta Nijkerk onderuit was gegaan bij SDC Putten (3-5), waardoor de achterstand op de koploper in een klap werd verkleind tot vier punten.

De opluchting na afloop was groot. In de heenwedstrijd was de formatie van trainer Ted Verdonkschot qua veldspel oppermachtig, maar na het laatste fluitsignaal stonden de blauwwitten met lege handen. De 3-0 nederlaag op 23 november 2013 was een levensgrote waarschuwing voor de terugwedstrijd op het met 1.850 toeschouwers goed gevuld sportpark Nieuw Zuid. Met Thom de Vries terug in de basiself was Quick Boys in het eerste bedrijf weliswaar de bovenliggende partij, maar de blauwwitten hadden de nodige moeite de laatste linie van Montfoort te doorbreken. Toch was Bart Freke met een goede individuele actie dicht bij de openingstreffer. De tegen de Utrechters op het middenveld spelende vrije man liep het strafschopgebied binnen, maar zag zijn schot gekeerd worden door keeper Johan Verkerk. Het was een van de spaarzame kansen van de thuisploeg die zich telkens stukbeet op de hechte laatste linie van de bezoekers die met Joey van Ede, Denny van Loen en Armand Neeskens drie zonen van bekende ex-voetballers in de gelederen had.
De grootste kans voor rust was zelfs voor Montfoort. Van Loen, ook spits, leek te profiteren van geklungel in de Katwijkse defensie en schoot de bal snoeihard tegen de onderkant van de lat terug het veld in. Althans, zo beoordeelde scheidsrechter P.C. van Turenhout uit Rotterdam de inzet van de clubtopscorer van Montfoort (tien doelpunten) tot groot ongenoegen van de gasten.

Met een blanco ruststand en in de wetenschap dat Sparta Nijkerk op achterstand stond in Putten moet Quick Boys na rust uit een ander vaatje gaan tappen. Dat vond ook trainer Verdonkschot die met Derek van der Plas en Anton den Haan twee verse krachten aan de aftrap van het tweede bedrijf liet verschijnen. Mike Derlagen en Joost Kuhlmann bleven achter in de kleedkamer. Spelend richting de in de voorjaarszon zittende trouwe aanhang achter het doel voerde Quick Boys de druk op de tegenstander op. Een kopbal in kansrijke positie van Harry Zwarthoed belandde over het doel van Verkerk. Diezelfde doelman bleef een antwoord verschuldigd op de snoeiharde inzet van Mike Ruijter op twee meter afstand van het doel, maar ook dit keer voorkwam de deklat een treffer.
Enkele minuten later bolde het net aan de andere kant. Verdediger Roy Gruters kon ongestoord binnen koppen en verraste een ieder die blauwwit een warm hart toedraagt: 0-1. Heel lang hebben de oranjehemden, twee seizoenen geleden nog acteren in de Topklasse, niet kunnen genieten van de voorsprong. Een van richting veranderd schot van Derek van der Plas betekende twee minuten later de gelijkmaker. Quick Boys rook bloed en de technische staf beantwoorde de honger naar een tweede treffer met het inbrengen van de weer herstelde Jeroen Ketting. De spits, die sinds 15 februari jl. niet meer in actie kwam, had slechte enkele momenten nodig om zijn ploeg op voorsprong te brengen. Een door Milan Hoek en Zwarthoed ingestudeerde hoekschop belandde bij de tweede paal op het hoofd van de goaltjesdief die met een rake kopbal Nieuw Zuid deed ontploffen: 2-1.

Een hectische slotfase diende zich aan, maar Quick Boys hield stand en wist de voorsprong over de streep te trekken. De overwinning werd uitbundig gevierd met de aanhang die reikhalzend uitkijkt naar de confrontatie van volgende week. Want als Quick Boys op sportpark De Ebbenhorst van Sparta Nijkerk weet te winnen, dan is de strijd om het kampioenschap in de Hoofdklasse A weer helemaal open.