Mooi toernooi voor JO13-1 in Lemmer

Het sterk bezette Douwe Boomsma Toernooi in Lemmer werd een succesvol toernooi voor de JO13-1. Niet alleen werd een vijfde plek behaald in een sterk deelnemersveld, maar ook ging de Fair Play Cup mee terug naar Katwijk.

Afgelopen zaterdag reisde de JO13-1 af naar Lemmer. Bij de plaatselijke CVVO werd op Sportpark De Rien het jaarlijkse Douwe Boomsma Toernooi georganiseerd. Nadat vorig jaar de (inmiddels al) 47e editie geen doorgang kon vinden als gevolg van de Corona maatregelen, was het dit jaar gelukkig wel mogelijk.

Een prima sportpark, met alle speelvelden echt gras, een uitstekende organisatie en schitterend weer waren de ingrediënten voor wat een mooie dag werd voor de boys van de JO13-1, of JO13-1+ eigenlijk. Met oog op het nieuwe seizoen reisden ook de nieuwe spelers af naar Lemmer.  

Voor deze 47e editie was het de organisatie gelukt om een mooi deelnemersveld samen te stellen. Vanaf september al was het mogelijk om in te schrijven en in april kwam het verlossende woord dat ook Quick Boys mocht deelnemen aan dit goed bezette toernooi.

Met maar liefst 6 BVO’s (uiteindelijk 5, want Groningen viel af) in de line up en verder voornamelijk ploegen uit de eerste divisie, was dit er één om je vingers bij af te likken.

Het toernooi werd gespeeld in vier poules van 4, waarbij de blauw witten startten in poule D. Met tegenstanders als SC Cambuur, Fortuna Wormerveer en Quick ’20 konden de mannen aan de bak.

Al vroeg werd en verzameld bij Nieuw Zuid en na het foerageren ging het team met begeleiding in twee busjes op pad. Mede als gevolg van het vroege tijdstip was de sfeer nog ingetogen, maar daar kwam na aankomst op Sportpark De Rien snel verandering in.

Een start met verlies

In de eerste wedstrijd troffen de blauwwitten Fortuna Wormerveer, de ploeg die de laatste vier edities van het Douwe Boomsma Toernooi op rij wist te winnen. In de wedstrijd hielden de ploegen elkaar goed in evenwicht en waren de kansen over en weer schaars. Eén geweldige loeier van afstand was genoeg keeper Niels den Haas te passeren. Een mooi doelpunt, waar toch ook het nodige geluk bij kwam kijken. De 0-1 uitslag was toch een mindere start dan verwacht, zeker gezien het goede resultaat tegen de ploeg uit Wormerveer eerder in de competitie.

In de volgende poulewedstrijden kwamen de boys goed op stoom. Eerst werd Quick’20 overklast in een wedstrijd waarin Tony Tanago eerst tweemaal wist te scoren voor de blauwwitten waarna Daniël Schaap met een schitterende vrije trap de eindstand bepaalde op 3-0.

In de laatste poulewedstrijd SC Cambuur met 2-0 verslagen, wederom door tweemaal Tony Tanago die dankbaar profiteerde van uitstekende passes van spelverdeler Ilyes Selmi. Uiteindelijk dus een tweede plaats in de poule voor Quick Boys, waarmee in de kwartfinales het inmiddels zeer bekende Wilhelmus wachtte. De ploeg uit Voorburg wist dankbaar te profiteren van het late afzeggen van Groningen en legde in Poule C op overtuigende wijze beslag op de 1e plek met 3 gespeeld en 3 gewonnen.

Kwartfinale

In de wedstrijd tegen het sterke Wilhelmus was het beeld vergelijkbaar met de eerdere wedstrijden dit seizoen. De fysiek sterkte ploeg bleef goed overeind tegen de aanvallen van de blauwwitten en momenten van onachtzaamheid werden direct afgestraft door spits Ruben Maas (uiteindelijk speler van het toernooi). Tot twee keer toe werd de sterke snelle spits gelanceerd, bleef ondanks fel verdedigen goed op de been en wist te scoren. Het is dan ook niet voor niets dat hij komend seizoen het groengeel van de club uit de hofstad mag gaan verdedigen.

Overtuigend tegen Zeeburgia

Door het verlies in de kwartfinale waren de plekken 1 t/m 4 uit zicht en restte niets dan gaan voor plek vijf. Die weg bracht de boys van coach Willem van de Oever eerst bij Zeeburgia. De ploeg uit Amsterdam was geen match voor de inmiddels ontketende blauwwitten. De boys kwamen de eerste helft op voorsprong na twee prima spitsengoals van Vince Haasnoot. 

Vlak voor rust kreeg Tony Tanago weer eens een schitterende lange pass vanaf rechts van Ilyes Selmi. De rappe buitenspeler controleerde de hoge bal perfect en nam deze daarna net binnen de 16 vol op z’n slof. Wat volgde was een weergaloos schot in de winkelhaak, onhoudbaar voor de keeper. 

In de tweede helft kon Cas Kraaijenoord een verwoestend schot van Julia op de lat alsnog binnenkoppen, waarmee de 4-0 overwinning bepaald werd.

Strijd om de 5e plek

Nog één ploeg kon de boys nu nog afhouden van de vijfde plek. In een prima wedstrijd tegen het team van GA Eagles (eerder nog nr. 2 in de poule achter Wilhelmus) waren het de blauwwitten die aan het langste eind trokken. Eerst was het Levi Ouwehand die ook zijn doelpunt binnenschoot en uiteindelijk was het centrale verdediger en zomer aanwinst Stijn Bruin die met een halve omhaal zijn eerste doelpunt in het mooie blauwwit kon aantekenen. Zo beloonden de boys zichzelf met een mooie vijfde plek op een toch zeer sterk bezet toernooi.

Teamprestatie

Natuurlijk zijn de doelpuntenmakers belangrijk, maar afgelopen zaterdag bleek maar weer wat de echte kracht van de JO13-1 is; opereren als een team.

Achterin stond het als een huis met centrale verdedigers Stijn Bruin, Bram Harrison en Thijn van Duijn. Op het middenveld kon Ilyes Selmi uitblinken en strooien met passes, omdat er naast hem vuile meters werden gemaakt door Daniël Schaap, Thijn de Cler, Tom Burgering en Levi Ouwehand.

Het team kon met druk naar voren spelen en vleugelaanvallers als Stijn de Vreugd, Cas Kraaijenoord en Tony Tanago hadden de vrijheid om op avontuur te gaan, omdat de backs Julian Wagemaker, Sem Ouwehand en Cor van Duijvenbode bleven gaan. Tel daar bovenop het storende werk van spits Vince Haasnoot (die ook zijn doelpuntjes nog eens meepikte) en het goede werk van keepers Niels den Haas en Levi Schaap en ziedaar de ingrediënten voor een mooie dag en een prima teamprestatie.

Fair Play Cup

Als klap op de vuurpijl mochten de boys bij de prijsuitreiking, naast de eer van de vijfde plek, ook nog eens de Fair Play Cup in ontvangst nemen voor het meest sportieve team. Het team werd uitverkozen door de scheidsrechters van het toernooi.

Het Douwe Boomsma Toernooi was een geweldig toernooi met een uitstekende organisatie en een mooi deelnemersveld. Een aanrader voor volgende lichtingen van de JO13-1.