Culinair: een Michelinster waardig spektakel

Vergunningen aanvragen, ondernemers contacteren, menu’s samenstellen, kaartverkoop organiseren, opbouwen… er gaan maanden van planning en organisatie overheen, maar gisteren was het dan weer zover: Quick Boys Culinair. Het evenement waar sommigen al een uur voor aanvang van de voorverkoop voor in de rij zijn gaan staan (sommigen zelfs anderhalf uur). In de wachtrij worden er gewoon versnaperingen besteld en via bezorgservice afgeleverd. Dit geeft wel aan hoe populair dit evenement is geworden. Het was mooi om te zien dat binnen 40 minuten de kaarten waren uitverkocht en bijna iedereen in de wachtrij voorzien was van een entreeticket. Maar zo bleek, het was het wachten meer dan waard!

Zo’n 650 bourgondiërs stonden al vroeg aan de poorten van Nieuw Zuid te rammelen; en er rammelde wel meer, maar dat duurde niet zo heel lang. Cateraars, koks uit lokale restaurants, visboeren, wijnhandelaren en slagers stonden om 19:00 uur klaar om de gasten een culinair hoogtepunt te laten beleven op deze avond.

Bij binnenkomst ontvingen de gasten een glas voor wijn of bier, dat de hele avond gevuld kon worden bij het uitgiftepunt of bij een van de vier lokale wijnstands. Voor een enkeling was het nog lastig te begrijpen dat je maar één glas krijgt uitgereikt en dat je dit de hele avond moet meenemen naar de bar. Maar dit zou toch een kleine moeite moeten zijn (ook op de zaterdagen!). Gelukkig had men het al snel door, en kon men heerlijk genieten van alle heerlijke wijnen die werden uitgeschonken.

Bij het betreden van het terrein kwamen de heerlijke geuren je al tegemoet, dit beloofde wat voor de avond. Op de achtergrond speelde Alex en Fenna (Alfen ;-)) een lekker lounge muziekje, even geen feestgedruis maar gewoon lekker eten drinken en loungen!

Na het vullen van de glazen konden de gasten bij een twintigtal stands een heerlijk hapje eten halen. De gasten werden bij binnenkomst  Veel bekende gezichten waren ook dit jaar weer aanwezig: Casa Cara Dine & Dance, Het Wapen van Kattuk, Brasserie Havenkwartier, Zuidwester en Andreas Restobar zorgden voor chique gerechten zoals gyoza chicken, sukade en gepekelde witvis. Andreas Restobar was overigens een nieuwe aanwinst, zowel op het festival als in Katwijk, waar het sinds een half jaar op het Andreasplein heerlijke à la carte gerechten met bijpassende wijnarrangementen serveert.

Grillbar Ruig, Keurslager Vooys, In den Blauwe Bock en Big Green Egg Barbecue Revolution zorgden voor de stoerdere vleesgerechten op het festival. De Flat Iron steaks, Black Angus tri-tip en bock burgers waren niet aan te slepen en vonden gretig aftrek. BBQ Revolution gaf bij het grillen van deze stukken vlees ook een stukje uitleg en showcooking. Een groot aantal Green Eggs in combinatie met al dat prachtige vlees en vis, was toch erg indrukwekkend om te zien. Menig bezoeker was jaloers en heeft daar vannacht toch nog wel van gedroomd.
Uiteraard hoort bij een stukje vlees ook een verse aardappel. Hiervoor was Papa’s ambacht dit jaar weer uitgenodigd, verse ambachtelijke friet met prachtige huisgemaakte sauzen blijkt toch echt wel wat anders dan een snackbar hap zo bleek.

De avond had dit jaar een Italiaanse invalshoek gekregen. Beach Club Zomers, Sisters Beach en Tastily – The Taste of Italy zorgden voor heerlijke mediterrane gerechten. Verse pizza uit de steenoven, verschillende Italiaanse voorgerechten en een mix van antipasti deden je aan Italië denken en gaven je terstond de behoefte om te zingen over die prachtige Bella More.

Sisters Beach is steeds meer betrokken bij de club. De strandtent van de zusters serveert Italiaans georiënteerde gerechten met lekkere bijpassende wijnen, en dat lieten ze ook vanavond weer zien. The Taste of Italy was een nieuw gezicht. De eigenaar heeft in het verleden in Italië gewerkt, en vrienden en familie vroegen hem vaak om lekkere vleeswaren mee te nemen. Zo is bij hem het balletje gaan rollen. Samen met zijn broer (Wijnarts), kon hij in zijn stand heerlijk Prosciutto, Coppa en Parmigiano laten proeven.

De echte Katwijkers konden hun hart ophalen bij de verschillende visstands. Fix Fish, Visspecialist Van der Marel, Haringhandel Willem Harteveld, Boschypaling, Roots Fish Smokery, Sans Souci en Dirks Vishandel hadden gezamenlijk de Noordzee voor Katwijk leeggevist; oesters, gerookte zalm, paling, garnalen en zelfs haring waren te vinden op het festival.

Visspecialist Van der Marel, een nieuwe toevoeging dit jaar, serveerde heerlijke Ebi Fry-garnalen en sushibombs. Dirks Vishandel had zich speciaal voor deze gelegenheid in het blauw-wit gestoken (iedereen snapt wel waarom) en serveerde iets nieuws uit het assortiment: krokante kibbeling en een pokébowl-variatie daarop, wat een mooie toevoeging bleek aan het assortiment, zoals ook op het festival duidelijk werd.

Deze zilte lekkernijen zorgden bij menigeen wel weer voor wat extra dorst, maar dat werd gelukkig ruimschoots gecompenseerd door de vele drankstands die aanwezig waren. Zo konden de gasten genieten van al het lekkers dat de Noordzee te bieden heeft, gecombineerd met een goed glas wijn of een fris biertje.

De keuze aan wijn was ook dit jaar weer reuze. Hollander in Wijnen, Weinhaus Gold, Wijnhandel Jos Rijnaarts en Wijnarts serveerden wijnen van over de hele wereld. Wit, rood, rosé en zelfs prosecco waren verkrijgbaar. Wijnarts, al eerder genoemd, was dit jaar nieuw op het festival. Art importeert wijnen van over de hele wereld en stond samen met zijn broer (Tastily) in een stand, wat een leuke en smaakvolle combinatie opleverde.

Dat een Katwijker alleen maar van een biertje en een borrel houdt, bleek na deze avond toch echt een fabel te zijn. De legeglasverwerker zal overuren hebben moeten draaien door al die flessen wijn die deze avond zijn leeggeschonken.

De organisatie had gelukkig een schitterende menukaart in elkaar gedraaid, zodat iedereen ook rekening kon houden met het toetje. Vaak eet men zich snel vol en laat men het dessert links liggen, maar de laatste jaren beginnen de bezoekers het zoete einde ook te waarderen.

Een aantal eerder genoemde cateraars hadden samen met F&R Pastry en Reypenaer een prachtige dessertkaart samengesteld. Bonbons, heerlijke kazen, tiramisu en zelfs de overbekende onbelievebollen werden geserveerd, en daar smulden de gasten enorm van. Bij Brownies & Downies kon uiteindelijk nog een heerlijke bak koffie worden verkregen, waarmee de culinaire beleving helemaal compleet was.

Quick Boys Culinair was weer een hoogstaand succes, en we kijken nu al uit naar de volgende editie (misschien met een Zuid-Amerikaans thema?). We willen alle sponsors, vrijwilligers en iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan dit feest, hartelijk danken voor hun inzet.

Check hier het programma voor vandaag en morgen!

Sociaal Content Creators was aanwezig om een fotoverslag van de avond te maken, waardoor het Quick Boys Media Team zelf een avondje vrij had waarvoor dank!
Foto’s Quick Boys Culinair