Het huidige seizoen plus de komende twee seizoenen is er geen uitpubliek bij de onderlinge wedstrijden tussen VV Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys. De clubs gaan hun complexen zodanig inrichten dat het risico op het soort geweld als bij de laatste wedstrijden zoveel mogelijk voorkomen kan worden. Met deze maatregelen moet het voetbal in Katwijk weer over het spel gaan en niet over rellen, vernielingen en geweld.

Burgemeester Cornelis Visser: ‘De maat is vol. We zien de ongeregeldheden en geweld dit seizoen toenemen. We hebben van alles geprobeerd om dit te stoppen. Maar nu er kinderen gewond zijn geraakt is het echt klaar. De veiligheid van de stewards, onze inwoners en onze kinderen mag nooit in het geding komen. Ik zie dat relschoppers het voor een grote groep voetballiefhebbers hebben verpest. Maar we nemen deze maatregel om nog erger te voorkomen.’

In overleg met de voorzitters van de clubs en de politie is afgesproken om dit seizoen en de komende twee seizoenen de derby’s, maar ook de thuiswedstrijden tegen Spakenburg te spelen zonder uitpubliek. De clubs in Katwijk en Rijnsburg hebben dan de tijd om hun complexen zo in te richten dat het risico op het geweld van de afgelopen derby’s zoveel mogelijk voorkomen kan worden. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld tourniquets (draaideuren), hogere hekken langs het hoofdveld en externe beveiligers om elke bezoeker bij risicowedstrijden te fouilleren.

Veiligheid voorop

Supporters moeten veilig en met plezier een voetbalwedstrijd kunnen bezoeken. Stewards moeten veilig hun werk kunnen doen en de spelers moeten zich volledig kunnen concentreren op de wedstrijd. Wat er de afgelopen maanden is gebeurd, heeft niets met voetbal te maken. De politie zet bij deze derby’s meer dan 100 politie mensen en ME in, waardoor er veel ander, noodzakelijk werk blijft liggen. Met deze, helaas noodzakelijke maatregel, gaat het op de complexen weer om het spel. Niets rechtvaardigt de ongeregeldheden en het geweld van de afgelopen tijd.  Naast deze maatregelen gaat de gemeente binnenkort in gesprek met de KNVB.

Goed mis

Vooraf aan de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Quick Boys ging het goed mis. Enkele toeschouwers klommen over de boarding het veld op. Over en weer werd met vuurwerk gegooid.  Voor de supporters en zeker de kinderen een angstige ervaring. Kinderen raakten gewond, supporters konden niet weg en er brak paniek uit in het vak. Voor de gemeente, de politie, maar ook voor de clubs is dit echt de limit. Ook bij de wedstrijd tussen Quick Boys en VV Katwijk een aantal weken geleden ging het mis.

Derby VV Katwijk – Quick Boys

Op 30 april spelen VV Katwijk en Quick Boys op sportpark de Krom dus zonder het publiek van Quick Boys. De Belt wordt afgesloten en daar geldt een gebiedsverbod. Het thuispubliek wordt gefouilleerd, fakkels en vuurwerk zijn verboden. Sfeer vuurwerk mag alleen mits de provincie een vergunning heeft afgegeven.

Uit anonimiteit

Een groep relschoppers verpest het plezier van de wedstrijden voor anderen. Dit probleem is pas echt goed op te lossen als we precies weten wie dit doen. De voorzitters van de clubs, de politie en de gemeente roepen op om samen met hen de relschoppers uit de anonimiteit te halen. Dit kan gemeld worden bij de politie, de clubs, maar ook via Meld Misdaad Anoniem.