Quick Boys pakt drie punten in zespunten-wedstrijd

Drie wedstrijden binnen het tijdsbestek van een week. In deze tijden waarin Nederlandse clubs vaker wel dan niet Europees overwinteren, begint het al wat gewoontjes te lijken. Toch is het voor een tweede divisieclub als Quick Boys geen dagelijkse kost. Zeker niet als de tegenstanders in de voorgaande duels de nummers 1 en 2 van de ranglijst waren. En de doordeweekse thuisbeurt ook nog eens de beladen en zware dorpsderby betrof.

Tegenstander Excelsior Maassluis had afgelopen zaterdag nog een aardige boost gekregen. Ze wisten Rijnsburgse Boys te verslaan, na een 0-2 achterstand. De rest van de week konden de tricolores rustig toewerken naar dit duel. Quick Boys moest Ivailo Staal missen, die voor langere tijd is uitgeschakeld. Verder had Mo Mahmoed zich afgemeld wegens ziekte. Vooraf was het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen minimaal. Kortom: alle ingrediënten voor een lastige middag leken aanwezig.

In de beginfase golfde het spel op en neer. Dat duurde tot de 10e minuut. Toen schoot de goalie van de bezoekers, de bal naar voren. Die kwam terecht bij Runderkamp. Hij aarzelde niet en volleyde van grote afstand prachtig de 1-0 binnen.

Een klein kwartiertje later kreeg dezelfde speler een grote kans om de score te verdubbelen. Na een overtreding op de doorgebroken Knijnenburg binnen de beruchte lijnen aarzelde de scheidsrechter geen seconde: rode kaart en een strafschop. Het buitenkansje werd door Runderkamp bijzonder matig genomen. Toch kreeg hij nog een rebound. Die leek bijna makkelijker dan de penalty zelf, want de keeper lag nog in de hoek. Maar ook de gapende doelmond was niet besteed aan oud-prof.

Nog geen minuut later werd het bijna alsnog 2-0. Zowel El Kachati als Nwankwo vuurden van dichtbij, maar op miraculeuze wijze ging de bal er niet in.

En Excelsior Maassluis dan? De gasten hadden bij dit bezoek aan Nieuw Zuid de aanvallende intenties blijkbaar thuisgelaten. Dat werd er natuurlijk ook niet beter op met een man minder. Het kwam nauwelijks tot kansen en hoopte op een wondertje. In mentaal opzicht hielp de gemiste strafschop hen wel. Die zat misschien ook wel in de blauw-witte koppies. Quick Boys had graag het duel al voor rust willen beslissen, zeker omdat er weer een doordeweeks duel op het programma staat. Maar het zat allemaal niet mee bij de afronding. Tot El Kachati het op zijn heupen kreeg in de blessuretijd van de eerste helft. Na een corner kreeg hij de bal op de slof en joeg ‘m geweldig in de rechterbovenhoek.

In de tweede helft pakte de thuisploeg de zaken iets anders aan. Geen energievretende stormloop naar voren meer, maar vooral gedoseerd aanvallen. Een tactiek die leek te werken. Achterin was er nog altijd niks te vrezen en er bleven genoeg mogelijkheden komen om de voorsprong uit te bouwen. Maar het was zo’n middag waarin de voorwaartsen het vizier bepaald niet op scherp hadden. De ene na de andere kans werd om zeep geholpen.

En dan treedt iets in werking dat elke voetballiefhebber wel kent. Het wordt ook wel de ‘aloude voetbalwet’ genoemd. Zeker tegen een lepe ploeg als Maassluis kun je je niet teveel missers permitteren. Die ene uitbraak kwam in de 72e minuut en prompt stond het 2-1. De trouwe Quick Boys-supporter weet op zo’n moment genoeg: dat wordt billenknijpen en een hoofd vol gedachten van ‘het zal toch niet?’

Uiteindelijk zou het gelukkig niet. Het verdere verloop leek wel een kopie van de eerste helft. Blauw-witten die het doel maar niet wisten te vinden, een tegenstander die niks kon afdwingen én toch een verlossende goal in blessuretijd. Het was Maatsen die op de valreep het hoofd koel hield en de alles beslissende 3-1 kon binnenwerken. Het bleef nog lang gezellig op Nieuw Zuid.

Foto’s: Pro Shots

Opstelling en wissels Quick Boys: Paul van der Helm (k) ©, Jan-Willem Kamp, Fernando Lewis (67. Tommy Bekooij), Darren Maatsen, Jeffrey Ket, Nigel Ogidi Nwankwo, Lorenzo van Kleef, Youssef El Kachati (67. Kevin van Kippersluis), Chima Bosman (40. Levi van Duijn), Borg Knijnenburg (46. Ricky van Haaren), Nick Runderkamp