Quick Boys speelt als echte 2e divisionist

Het is algemeen bekend: trainer Edwin Grünholz houdt ervan om met zijn team aanvallend te voetballen. Maar resultaat boeken in de Jack’s League vraagt meestal andere dingen. In wedstrijden is zelden negentig minuten lang sprankelend voetbal te zien. Er wordt vaak afwachtend gespeeld en geloerd op de omschakeling. En de topploegen onderscheiden zich door mentale kracht, teamgeest, goed doseren, op de juiste momenten toeslaan en veel rendement halen uit de kansen.

In het begin van dit voetbaljaar zagen we regelmatig een leuk voetballend Quick Boys. Maar met name tegen ‘realistisch’ voetballende clubs als Kozakken Boys, Excelsior Maassluis en Koninklijke HFC bleef het team vervolgens met lege handen achter.

Of het nou bewust is of niet, maar in deze fase van de competitie lijken de blauw-witten zich te ontpoppen als zo’n typische ploeg uit deze divisie. Op Nieuw Zuid was het spel tegen ASWH in grote delen van de wedstrijd bijzonder matig. Net als afgelopen zaterdag in Groesbeek dus. Maar als het echt moet, blijkt het elftal in staat om aan te zetten. En niet onbelangrijk: er wordt gescoord als het nodig is. Positief is ook dat er steeds meer een hechte groep in het veld staat. Spelers hebben wat voor elkaar over en als er iets is, bemoeit het hele team zich ermee. Tel dat allemaal bij elkaar op en je weet waarom het spreekwoordelijke kwartje eindelijk eens wat vaker de goede kant opvalt.

Overigens zal het huidige volle schema met doordeweekse wedstrijden ook invloed hebben op het spelpeil. Iets wat uiteraard voor alle ploegen geldt.

De wedstrijd tegen ASWH zelf dan. De beginfase was duidelijk voor de Katwijkers, maar al snel kwam de boel in balans. Bijna een half uur lang gebeurde er vrij weinig voor beide doelen. En ineens stond het 1-0. Bekooij beloonde zichzelf niet na een knappe actie, maar Maatsen kon profiteren van de rebound.

De voorsprong was de inleiding tot de beste fase van Quick Boys op deze avond. Nwankwo was even later dichtbij een doelpunt, met een gevaarlijk schot. En Bekooij knalde de bal rakelings over, na een ouderwets heerlijke solo.

Na de rust gingen de fans er eens goed voor zitten. ASWH was nu gedwongen om offensiever te gaan spelen. Dat ging met name gepaard met veel opportunisme, want de ploeg beschikt over de nodige fysiek en lengte. Voor Quick Boys was het dus zaak om het slim te spelen en zo te profiteren van de ruimte die er kwam. Maar vreemd genoeg was de ploeg in de tweede helft juist heel onrustig. Niemand leek in staat het overzicht te bewaren en in de duels lieten spelers zich ook te vaak aftroeven.

Zo konden de Hendrik Ido Ambachters juist in hun kracht komen. Ze mochten regelmatig aanleggen voor een corner, hun belangrijkste wapen. Maatsen moest al een keer assisteren op de doellijn, om een tegengoal te voorkomen. De gelijkmaker hing in de lucht en viel dan ook, in de 69e minuut. Vrijwel direct daarna leek staartploeg ASWH zichzelf alsnog de das om te doen. Van de Werp maakte een bikkelharde overtreding op Bosman en mocht meteen vertrekken van scheidsrechter Teuben.

Maar ook met tien man bleven de gasten dreigend. Toch gaf het gedurfde wisselbeleid van de technische staf uiteindelijk de doorslag, net als tegen De Treffers. Toen had invaller Van Kippersluis al een belangrijk aandeel in de winst, als aangever. En nu werd hij vlak voor het einde van de officiële speeltijd zelfs matchwinner. Amper zeven minuten in het veld, wist hij koel te blijven en hard de 2-1 binnen te schieten.

Natuurlijk volgde nog een spannende blessuretijd. Maar Quick Boys trok ‘m ook deze keer over de streep, zoals het een echte tweede divisionist betaamt.

Foto’s: Pro Shots

Opstelling en wissels Quick Boys: Paul van der Helm (k) ©, Jan-Willem Kamp, Mohamad Mahmoed (67. Levi van Duijn), Tommy Bekooij, Darren Maatsen, Jeffrey Ket, Nigel Ogidi Nwankwo (79. Kevin van Kippersluis), Lorenzo van Kleef, Youssef El Kachati, Chima Bosman (84. Mike van den Ban), Nick Runderkamp

Opstelling ASWH: Bryan Janssen (k), Jorginho Soares, Yarick Dorst, Gilmaro van de Werp, Jesper van den Bosch ©, Sam van de Kreeke, Fabian Korporaal, Daniël Wissel, Skender Loshi, Peter Verhoeve, Clarence Bijl