Reanimatie en AED is opnieuw levensreddend

Zaterdagmorgen 28 februari jl. is een bezoeker op sportpark Nieuw Zuid acuut getroffen door een hartstilstand…
…Directe aanwezigheid ter plaatse heeft ervoor gezorgd dat er levensreddend is gehandeld door Serge den Os, verzorger van het 2e elftal, Marcel Vlasman, speler van QB11 en Marcel van Duijn, trainer van het 2e elftal.

Na korte tijd waren ook de dienstdoende EHBOers (Tineke Barnhoorn, Elly Guijt) ter plaatse. Zij hebben geassisteerd en met hulp van omstanders zorggedragen voor opvang van de hulpdiensten.
Het feit dat er direct is gereanimeerd en de snelle aanwezigheid van AED apparatuur heeft gezorgd voor de levensreddende handelingen. De bezoeker is in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd en verblijft nog op de Intensive Care.
Met de genoemde QB betrokkenen zijn inmiddels ervaringen en leermomenten uitgewisseld. Deze zullen worden opgenomen in een protocol “wat te doen bij een dergelijk voorval”. Deze gebeurtenis geeft opnieuw aan hoe belangrijk het is dat er vrijwilligers zijn die kunnen reanimeren en de AED apparatuur kunnen bedienen.
Ter informatie:
De drie AED apparaten op sportpark Nieuw Zuid bevinden zich:

  • keuken van de kantine;
  • centraal middengedeelte overdekte tribune, begane grond;
  • in de bovengang, nabij secretariaat en sponsorhome.

Dit voorjaar wordt volgens schema / planning de herhalingscursus ingepland voor de AEDers die vorig jaar hun reanimatie- & AED certificaat hebben behaald. Tevens zal er nog één nieuwe reanimatie- & AED cursus worden ingepland.
Het aantal vrijwillige QB-AEDers komt hiermee op ongeveer 60 gecertificeerden.

Geef een antwoord