Sven van der Plas (JO15-1) sluit aan in jeugd PSV

Na negen seizoenen jeugdopleiding bij Quick Boys, maakt ook Sven van der Plas uit de JO15-1 deze zomer een bijzondere overstap. De 14-jarige Sven speelt vanaf komend seizoen namelijk bij Eredivisie-topclub PSV. We spraken hem over zijn tijd bij Quick Boys en de totstandkoming van deze stap. “Hier doe je het natuurlijk allemaal voor.”

Sven woont samen met zijn vader, moeder en broer in Katwijk aan Zee en zit in 2VWO op het Pieter Groen. Van jongs af aan voetbalt hij op sportpark Nieuw Zuid. “Ik begon als vijfjarige in de Landenteams van Quick Boys. Dat was niet vanzelfsprekend, want de rest van mijn familie is vooral actief in de muziek en voetbalt niet. Na één jaar in de Landenteams, kwam ik voor het eerst in een soort selectieteam terecht. Sindsdien ben ik ook altijd in de selectie blijven spelen. Ik ben altijd al actief als centrale verdediger. Voor mijn leeftijd ben ik vrij lang en fysiek sterk, wat voor die positie wel handig is. Daarnaast vind ik het leuk om duels te spelen.”

Vanaf het nieuwe seizoen is Sven dus te vinden bij PSV. “Dit seizoen hebben een stuk of vier verschillende scouts van PSV mijn wedstrijden bekeken. Van daaruit is mij gevraagd om stage te lopen. Na drie stagedagen hadden ze een goede indruk van mij en werd ik uitgenodigd voor een vervolgstage. Door het coronavirus heb ik deze niet helemaal afgerond, maar op 28 maart werd ik gebeld en kreeg ik te horen dat ik ben aangenomen. Ik had niet door dat ik het hele seizoen al werd gevolgd, dus de uitnodiging voor de stage kwam voor mij heel onverwachts. Er hadden zich ook niet eerder concreet andere clubs gemeld.”

“PSV wil mij het eerste halfjaar laten wennen en de club leren kennen. Daarna is het de bedoeling dat ik doorgroei tot basisspeler en mij verder ontwikkel. Ik zal dan ook in Eindhoven onderwijs gaan volgen, op een school waar ook driehonderd andere topsporters zitten. Daar hebben we dan een speciaal rooster, die op onze trainingen is afgestemd. Doordeweeks zal ik soms enkele dagen in een gastgezin verblijven, op andere dagen reis ik met de trein heen en weer. Dat kost tijd, maar uiteindelijk doe je het hier natuurlijk allemaal voor.”

Tot slot, hoe ziet Sven zijn carrière nu voor zich? “Het droomscenario is natuurlijk dat ik bij een club in de Eredivisie terecht kom, het liefst zo hoog mogelijk. Maar ooit voor Quick Boys 1 uitkomen lijkt mij ook heel gaaf, want Quick Boys blijft toch mijn cluppie! Op dagen dat ik niet in Eindhoven ben, zal ik ook straks nog wel eens op sportpark Nieuw Zuid te vinden zijn.”

Geef een antwoord