Uit de oude doos: VVA’71 – Quick Boys (1-3)

In deze voetballoze periode duiken we terug in het verleden. Huisfotograaf Hans van Duijn volgt het eerste elftal al twintig jaar op de voet en zag in die tijd bijzondere wedstrijden voorbij komen. In de negende editie van de serie ‘Uit de oude doos’: een door sneeuw geteisterd duel in Achterberg.

VVA’71 – Quick Boys (1-3)
Zaterdag 9 februari 2013 / maandag 1 april 2013
Aantal toeschouwers: 600 / 200

Opstelling Quick Boys: De Groot, Almeida, Galata, Breinburg, Filippo, D. van der Plas, Van der Heijden, Van Beelen, Bekooij, Ketting, J. van der Plas

“Sneeuw stopt Quick Boys”
“Quick Boys drie punten rijker na probleemloos half uur”

Wedstrijdverslag (zaterdag 9 februari 2013)
Quick Boys zal in de loop van het seizoen weer naar Achterberg moeten reizen om daar het restant van de wedstrijd te spelen. Vanaf het begin van de wedstrijd viel er sneeuw, in de rust ging het harder sneeuwen, waardoor verder spelen in de loop van de tweede helft onmogelijk bleek. Na de rust te zijn ingegaan met een 1 – 2 voorsprong had Quick Boys de score inmiddels verhoogd naar 1 – 3.
VVA’71 startte de wedstrijd voortvarend. Al na een minuut spelen kwam Siemen Eijkemans in kansrijke positie om zijn team om voorsprong te zetten, ten koste van een hoekschop hield doelman Patrick de Groot zijn doel schoon.
Beide teams deden weinig voor elkaar onder. Toch kwam Quick Boys snel op voorsprong door een doelpunt van Jeroen Ketting die uit een vrije schop van Michael van der Heijden in balbezit kwam. In een moeilijke positie hield Ketting het hoofd koel en zette de blauwwitte op voorsprong.
Die achterstand inspireerde VVA’71 in de jacht op de gelijkmaker. Met snel combinatievoetbal wist de thuisploeg de blauwwitte defensie onder druk te zetten, maar zag nog geen kans het gat in die verdediging te vinden.
In hun jacht op de gelijkmaker kwam VVA’71 na ruim een kwartier spelen goed weg. Jeroen Ketting rondde een aanval af maar moest toezien hoe doelman Dino Hasmibegovic met een katachtige reactie de bal het doel uitwerkte. In deze wedstrijdfase kreeg Siemen Eijkemans de tweede scoringsmogelijkheid, deze keer mikte hij de bal naast het doel.
In de loop van de eerste helft zou Quick Boys het initiatief naar zich toetrekken, al bleef een ophoging van de score uit. Met nog een kwartier te spelen liet VVA’71 alsnog de gelijkmaker aantekenen. Die gelijkmaker kwam van de voet van Khalid Marbouh die op aangeven van Siemen Eijkemans in balbezit was gekomen.
Quick Boys bleef het doel van de tegenstander zoeken en werd daarvoor een kleine tien minuten voor de rust beloond toen Tommy Bekooij uit vrijstaande positie een blauwwitte aanval afrondde. Tot de rust werd er niet meer gescoord, het begon wel harder te sneeuwen.
Tijdens de rust kleurde het groene kunstgrasveld steeds witter. Een oranje speelbal bracht voorlopig nog uitkomst al werd het er voor de spelers niet gemakkelijker op.
Quick Boys bleef op jacht naar een vergroting van de voorsprong. Nadat eerst Arnoud Weideman ten koste van een gele kaart aan de noodrem moest trekken bij een uitval van Jeroen Ketting forceerde Quick Boys in de vijfde minuut een hoekschop waaruit Hendrik van Beelen werd bereikt die de bal het doel inwerkte waardoor de blauwwitten op een 1 – 3 voorsprong kwamen.
Een paar minuten later hield arbiter Smit het voor gezien, in zijn ogen was het door sneeuwval niet langer verantwoord verder te spelen en werd de wedstrijd voorlopig gestaakt om na een half uur wachten te bezien of het vervolg van de wedstrijd mogelijk was. Dat bleek niet het geval, waardoor het restant van de wedstrijd in de loop van het seizoen uitgespeeld zal moeten worden.

Wedstrijdverslag (maandag 1 april 2013)
De blauwwitten hebben een prima Paasweekeinde mogen beleven. Afgelopen zaterdag boekte Quick Boys een regelmatige thuisoverwinning op RKAV Volendam (3-0). Vanmiddag hield de formatie van trainer Gerard de Geus stand in Achterberg waar het restant, ruim 32 minuten, van de op 9 februari jl. gestaakte wedstrijd bij een 1-3 tussenstand werd uitgespeeld. Destijds hadden Jeroen Ketting Tommy Bekooij en Hendrik van Beelen Quick Boys een 3-1 voorsprong bezorgd, voordat het duel vanwege de sneeuwval vroegtijdig werd gestaakt. Er werd tijdens de hervatting niet meer gescoord op het kunstgras van sportpark De Meent, waardoor de blauwwitten opnieuw drie punten mochten bijschrijven en naar de vierde plaats op de ranglijst stegen.
Na afloop van het gewonnen duel met RKAV Volendam keken buitenspeler Tommy Bekooij en trainer De Geus voor de camera van Quick Boys TV vol vertrouwen uit naar de hervatting tegen VVA’71. Hoewel de Achterbergers meer hersteltijd hadden – zij kwamen afgelopen zaterdag niet in actie – wist de ploeg van trainer Henk van der Pol geen bres te slaan in de solide verdediging van de blauwwitten.
De technische staf van Quick Boys koos er in Achterberg echter niet voor om zich in te graven. De beste kansen waren voor de blauwwitten. Reeds twee minuten na de hervatting speelde de ijverige Jaco van der Bent zich knap vrij en kwam oog-in-oog met Dino Hasimbegovic te staan. De bal passeerde weliswaar de keeper van de thuisploeg, maar verdediger Nico van Laar bracht redding op de lijn. Niet veel later was Quick Boys wederom dicht bij de 1-4. Thom de Vries kroop slim voor zijn verdediger en kon een voorzet op maat van Bekooij bijna tot doelpunt promoveren. Diezelfde Bekooij kapte zich in de volgende aanval vrij, maar vond Hasimbegovic op zijn pad.
Quick Boys had de touwtjes stevig in handen, joeg de tegenstander constant op, gaf VVA’71 geen tijd om op te bouwen en neutraliseerde de wanhopige offensieven van de thuisploeg die via diepe ballen vaak de lange spits Lesley Vlieger tevergeefs wilde bereiken. Toch moest De Groot een keer handelend optreden bij de eerste de beste mogelijkheid van VVA’71. De captain van Quick Boys plukte verder nog een aantal corners uit de lucht en reageerde attent op een afstandschot van Christy Bonevacia.
Op zeer professionele wijze speelden de blauwwitten de wedstrijd vervolgens uit. De ploeg van trainer De Geus kwam nauwelijks in de problemen en trok de 1-3 voorsprong betrekkelijk eenvoudig over de eindstreep.
Dankzij deze winstpartij steeg Quick Boys van de achtste naar de vierde plaats op de ranglijst. Een hoge klassering op de ranglijst doet de kans op een vervangende periodetitel toenemen. Daarnaast zijn de blauwwitten nog volop in de race om de winst in de derde periode. Aanstaande zaterdag speelt Quick Boys tegen een directe concurrent. In Heemskerk wacht ODIN’59. De heenwedstrijd op sportpark Nieuw Zuid eindigde in 0-0. De blauwwitten hebben het afgelopen weekeinde het nodige vertrouwen getankt en hopen de stijgende lijn tegen ODIN’59 door te trekken.