Voorbeschouwing FC Lisse – Quick Boys (14:30 uur)

De blauwwitten beginnen aan hun serie derby’s met een uitwedstrijd tegen FC Lisse
Na de overtuigende overwinning op ASWH begint Quick Boys aanstaande zaterdag met een uitwedstrijd tegen FC Lisse aan een serie van drie achtereenvolgende derby’s. Een week later is Noordwijk te gast op sportpark “Nieuw Zuid”, terwijl de elfde speelronde in het teken staat van de burenruzie tussen Katwijk en Quick Boys. De aandacht gaat eerst uit naar FC Lisse. De algeheel amateurkampioen van het seizoen 2007-2008 kent geen overweldigend begin van de competitie. De opstartproblemen van de geelblauwen worden wellicht veroorzaakt door het feit dat de selectie gedurende de overschrijvingsperiode een ware metamorfose heeft ondergaan. Niettemin beschikt FC Lisse over een talentvolle spelersgroep en kan een goed resultaat tegen Quick Boys worden gezien als de ommekeer. De blauwwitten dienen derhalve op hun hoede te zijn. De ploeg van trainer Jasper de Muijnck wil zich dolgraag revancheren voor de dramatisch verlopen laatste ontmoeting in Lisse.
De onvervalste Bollenstreekderby wordt geleid door scheidsrechter A.W. Lindhout. De inwoner van Warmond, die afgelopen weekeinde het duel in de Hoofdklasse B tussen Spakenburg en Bennekom naar een goed einde wist te brengen, fluit om 14:30 uur voor de aftrap.  

Algemeen
FC Lisse is opgericht op 17 maart 1981. De fusieclub van voorzitter Rob Faas telt ongeveer vijftienhonderd leden. De geelblauwen werken hun thuiswedstrijden af op sportpark “Ter Specke”. Hoogtepunten in de historie van de Lissenaren waren het behalen van de afdelingstitels in de seizoenen 1996-1997, 2000-2001 én 2007-2008. In het laatste succesjaar werd tevens het zaterdagkampioenschap en het algeheel kampioenschap in de wacht gesleept. Trainer van de geelblauwen is Misha Salden. De zesendertigjarige ex-prof van onder andere FC Volendam is bezig aan zijn eerste seizoen op “Ter Specke”. 

Vorig seizoen
Met zevenendertig punten uit zesentwintig wedstrijden eindigde FC Lisse vorig seizoen op een teleurstellende achtste plaats op de ranglijst. De geelblauwen, die gedurende het seizoen geen moment het niveau van een jaar eerder konden benaderen, wisselden grote nederlagen tegen Barendrecht (1-6) en Ter Leede (1-4) af met fraaie overwinningen op Katwijk (4-2), Noordwijk (4-1) en Scheveningen (4-0).

Mutaties
Zoals eerder gememoreerd heeft de selectie van FC Lisse een ware metamorfose ondergaan. Sezer Aksoy (ARC), Remon Abadir (FC Lisse, zo.), Iwan Axwijk (IJsselmeervogels), Rob Dekker (DVVA), Dilshan Fong Tin Joen (FC Omniworld, ama.), Michael van der Heijden (Scheveningen), Arjan van Heusden (ARC), Jelle Korbee (Voorschoten’97), Elroy Lammers (Katwijk), Marvin Nieuwlaat (Scheveningen) en Edgar van Schie (CSW) besloten om uiteenlopende redenen sportpark “Ter Specke”. Een grote invasie aan nieuwe spelers heeft de selectie op peil gebracht. Jesper Beunk (Be Quick ’28), Jamie Campbell (Van Nispen), M’bemba Conte (HBC), Chris Daal (Nieuwkoop), Edwin Dekkers (Stormvogels Telstar), Martijn van Eeuwijk (Teylingen, zo.), Jason Essenboom (HFC Haarlem), Kasper de Fries-Johansen (Stormvogels Telstar), Arjan Kempes (VVC), Marijn de Kok (FC Volendam), Mo Messaoud (Stormvogels Telstar), Mohamed Moudou (Zwaluwen’30), Ferdi Sonmez (HFC Haarlem), Robin Stolp (HFC Haarlem), Raphael Supusepa (IJsselmeervogels), Brian Tevreden (FC Dordrecht), Rob Vermeulen (FC Lisse, zo.), Mark de Vries (Stormvogels Telstar) en Tom Zoontjes (Stormvogels Telstar) kwamen de gelederen versterken. Binnenkort hoopt FC Lisse te kunnen beschikken over Richmond Bossman. De aanvaller zit zonder club nadat hij vorig jaar bij Stormvogels Telstar uit de selectie is gezet.

Moeizame start
Met negen punten uit acht duels bezet FC Lisse momenteel de negende plaats op de ranglijst. Tijdens de seizoensouverture tegen Barendrecht sleepten de geelblauwen uiteindelijk een punt uit vuur. Ferry van Lare en Alex van Dommelen scoorden namens de bezoekers, voordat Jason Essenboom en Rene van Wieringen de thuisploeg langszij brachten (2-2). Ook het tweede duel eindigde in een gelijkspel. Martin van Eeuwijk bracht zijn ploeg in en tegen Noordwijk nog wel op voorsprong, maar uiteindelijk moest FC Lisse genoegen nemen met een punt (1-1). De eerste nederlaag werd geleden in het thuisduel met Katwijk ondanks dat Tom Zoontjes zijn ploeg met een kopbal aan de leiding had gebracht (1-3). Een week later volgde een driepunter tegen DOTO dankzij een eigen doelpunt van Michael Scholten. Tegen Rijnsburgse Boys verdiende FC Lisse meer dan een punt, maar alleen Rik Vermeulen wist het net te vinden (1-1). In Alphen aan de Rijn gaven de Lissers een 0-2 voorsprong weg en verloren zij alsnog met 3-2 van ARC. In de volgende speelronde bleven de geelblauwen wederom met lege handen achter. Kasper de Fries-Johansen werkte een 0-2 achterstand binnen enkele minuten weg, maar in de slotfase zorgde Pim Spaargaren voor de overwinning van Ter Leede (2-3).
Afgelopen zaterdag was FC Lisse te gast bij RVVH. In Ridderkerk was Martin van Eeuwijk de gevaarlijkste man aan de kant van de bezoekers. Een tweetal kansen in het eerste deel van de wedstrijd waren echter niet aan hem besteed. Ook Rik Vermeulen verscheen een aantal keer dreigend voor het doel van de thuisploeg. Aan de andere kant was Giovanni Franken gevaarlijk, maar over het algemeen zat de grote man van Hercules aan de ketting bij de verdedigers van de bezoekers.
Na de doelwisseling was FC Lisse eveneens de betere ploeg. Toch moesten de meegereisde supporters van FC Lisse tot de tachtigste minuut wachten op de openingstreffer van hun favorieten. Op aangeven van Jesper Essenboom wist Van Eeuwijk keeper Maurice Lagendijk van RVVH te verschalken: 0-1. De thuisploeg leek langszij te komen, maar de inzet van Franken belandde op de paal. Invaller Rene van Wieringen besliste de wedstrijd in het voordeel van FC Lisse door een voorzet van een andere wisselspeler, Robin Stolp, te verzilveren: 0-2. 

Volwassen overwinning
In het enerverende duel tussen Quick Boys en ASWH gebeurde werkelijk van alles. Scheidsrechter J.A.M. Stange uit Zevenbergen kende een lastige middag en moest zelfs een afkoelingsperiode inlassen vanwege het feit dat enkele spelers van de bezoekende club hun zelfbeheersing verloren. De blauwwitten hielden wel hun hoofd koel en speelden de wedstrijd op professionele wijze uit.
Trainer Jasper de Muijnck kon nog altijd geen beroep doen op de langdurig geblesseerde Glen van Dam en Peter Messemaker. Chima Onyeike moest het duel eveneens vanaf de tribune bekijken wegens problemen met de kuitspier. Daarnaast is Jaap van der Plas in afwachting van een operatie. De buitenspeler kampt al enige tijd met een enkelblessure. Van der Plas was wel in staat om plaats te nemen op de reservebank. Nieuwkomer Michael van der Kruis maakte zijn competitiedebuut en vormde met Dustin Huisman het centrale verdedigingsduo.
Quick Boys wist op voorhand dat een winstpartij geboden was om de concurrenten in de strijd om promotie naar de Topklasse niet vroegtijdig uit het oog te verliezen. De jacht naar de driepunter werd tijdig geopend. Reeds na zeventien seconden (!) wist Niels van Duijn zijn ploeg op voorsprong te brengen, nadat Maarten Bak de verdediging van ASWH in het nauw had gebracht.
Gedurende de eerste helft hadden de Ambachters weliswaar een optisch overwicht, maar keeper Martijn de Zwart hoefde nauwelijks in actie te komen. Zijn collega Jacob van den Belt moest vaker aan de bak. Een inzet van grote afstand van Bak ging rakelings langs de voor Quick Boys verkeerde kant van de paal. Niels van Duijn zag zijn schot via een verdediger van ASWH naast het doel verdwijnen, terwijl Van den Belt een poging van Derek van der Plas met moeite wist te pareren.
Aan de andere kant ging Joeri Petrov heel gretig naar de grond toen Huisman de gelouterde ex-prof licht toucheerde. Scheidsrechter Stange besloot in eerste instantie een doeltrap te geven, maar werd tot ieders verbazing overruled door zijn assistent. Daar de “overtreding” in het strafschopgebied plaatsvond, leek de leidsman over te gaan tot het geven van een elfmetertrap. Niettemin werd de bal buiten de beruchte lijnen neergelegd, waarna onder leiding van de praatgrage trainer Willem Leushuis heel ASWH over de beslissing van Stange heenviel. Niet veel later volgde wederom een opmerkelijk moment. Een vrije trap belandde via het hoofd van een medespeler voor de voeten van Leon van Dalen. De aanvoerder van de Ambachters wist de bal in overduidelijke buitenspelpositie achter De Zwart te werken. Stange keurde het doelpunt goed, maar werd door de spelers van Quick Boys gewezen op de buitenspelsituatie. Na overleg met zijn assistent werd alsnog een vrije schop toegekend aan de thuisploeg. Nadat de leidsman enkele ogenblikken had uitgetrokken om de protesten van de bezoekers in ontvangst te nemen, werd het spel snel hervat door de slimme Van der Kruis. De counter leek te eindigen bij Hendrik van Beelen die op onreglementaire wijze werd getorpedeerd door de uitstormende Van den Belt. Stange paste de voordeelregel toe en werd beloond voor zijn moedige beslissing doordat Bak met een fraaie lob het net wist te vinden. De rapen waren gaar aan de kant van ASWH. Antoine Wellens liep al dan niet bewust de leidsman tegen de grond, waarna Stange besloot de wedstrijd stil te leggen. Ook na zijn vertrek bleef het onrustig op het veld. Na overleg met beide aanvoerders werd de wedstrijd na een kwartier weer hervat. Wellens had in de catacomben een rode kaart ontvangen en mocht achterblijven in de kleedkamers.
Na de hervatting kreeg Quick Boys een drietal grote kansen om de voorsprong verder uit te bouwen. Allereerst schoot Derek van der Plas in vrijstaande positie op Ronald Ermes, de invaller van Van den Belt die bij zijn doldwaze actie voorafgaand aan de tweede treffer zichzelf blesseerde. Even later verscheen Hendrik van Beelen oog-in-oog met de reservedoelman, maar de stevig gehinderde aanvaller wist eveneens het doel niet te vinden. De laatste kans van het eerste bedrijf was voor Van Duijn. Hij besloot een krachtige rush met een schot in het zijnet.
De tweede helft verliep minder hectisch. Quick Boys liet het initiatief aan ASWH, maar voorkwam dat de bezoekers echt gevaarlijk konden worden. In dat licht verdiende de afweer van de blauwwitten een groot compliment. Ook de voorwaartsen lieten zich niet onbetuigd na de doelwisseling. Tien minuten na de thee besliste Van Beelen de wedstrijd door de rebound achter Ermes te koppen: 3-0. Jaap van der Plas, die binnenkort een enkeloperatie moet ondergaan, maakte zijn opwachting in het elftal van de thuisploeg. De verdienstelijk spelende Van der Kruis verliet het veld. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd pikte de invaller zijn doelpunt mee, nadat keeper Ermes een inzet van Van Beelen in eerste instantie nog wist te keren: 4-0. Van Beelen, die werd verkozen tot Man-of-the-Match, verliet daarop het veld. Bennie van Fruchten was zijn vervanger. Ook Sven Onclin werd gewisseld. Voor hem in de plaats kwam Sander van der Horst. Vijf minuten voor tijd kreeg ASWH de gelegenheid om de eretreffer te produceren. Scheidsrechter Stange meende een handsbal van Robert-Jan Ravensbergen te constateren en legde de bal op de stip. Henk Roeland faalde niet vanaf elf meter en bepaalde daarmee de eindstand op 4-1. 

Onderlinge resultaten
In het verleden stonden beide ploegen zesendertig keer eerder tegenover elkaar. Negen duels werden gewonnen door FC Lisse, terwijl Quick Boys vijftien keer zegevierde. Twaalf confrontaties eindigden onbeslist. Op sportpark “Ter Specke” houden de geelblauwen en de blauwwitten elkaar redelijk in balans. De thuisploeg boekten zeven overwinningen, de Katwijkers wonnen zes wedstrijden in Lisse. Vijf keer eindigde een treffen in een remise.
Ook vorig seizoen vond de confrontatie tussen beide amateurgrootmachten op "Ter Specke" plaats. De blauwwitten begonnen voortvarend aan deze wedstrijd, maar stonden na afloop met lege handen.
Chima Onyeike was een belangrijke factor in het elftal van de blauwwitten dat gedurende het eerste gedeelte van de wedstrijd FC Lisse van de mat speelde. Al na vier minuten spelen kwamen de bezoekers op voorsprong. Na goed voorbereidend werk van Benjamin Martha werd Maarten Bak in de gelegenheid gebracht om de score te openen. Keeper Kenny Heemskerk van de thuisploeg was kansloos op de inzet van de linkeraanvaller van Quick Boys: 0-1. Nadat Rik Vermeulen namens de thuisploeg naliet om de gelijkmaker te produceren, vergrootten de gasten de voorsprong. Een schitterende individuele actie van Martha zette Edgar van Schie en Michael van der Laan op het verkeerde been, waarna de rappe aanvaller met een doeltreffende uithaal ook Heemskerk in verlegenheid bracht: 0-2. Een derde treffer van de blauwwitten volgde spoedig. Op aangeven van Derek van der Plas schoof Martha de bal in het lege doel. Scheidsrechter Prooi keurde het doelpunt echter af, aangezien Martha in buitenspelpositie zou zijn aangespeeld. In de slotfase van de eerste helft wist Ronald Breinburg namens de thuisploeg uit een hoekschop de aansluitingstreffer te scoren. Onyeike was op dat moment al gewisseld. De spits kwam in botsing met een tegenstander waarbij hij een knieblessure opliep. Erik Homan kwam in het veld voor de oud-prof.
Na de doelwisseling leek Quick Boys de wedstrijd snel te willen beslissen. Marciano Kastoredjo stuurde Homan de diepte in. Uit een moeilijke hoek passeerde de invaller keeper Heemskerk: 1-3. Drie minuten later werd het gat weer verkleind. Elroy Lammers liet Peter Kromhout kansloos.
Een kwartier voor tijd kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Brian Tevreden was verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Niet veel later kwam FC Lisse zelfs op voorsprong. Ronald Breinburg kopte voor de tweede maal die middag de bal achter Kromhout en zorgde daarmee voor de 4-3 voorsprong. De blauwwitten hadden hun antwoord klaarliggen. Een afgemeten voorzet van Homan werd binnengekopt door Martha: 4-4. De gastheren trokken echter uiteindelijk alsnog aan het langste eind. Een minuut voor het einde van de officiële speeltijd scoorde Vermeulen de winnende treffer: 5-4.

Nieuws uit beide kampen
Trainer Jasper de Muijnck mist ook in het treffen met FC Lisse de langdurig uitgeschakelde Glen van Dam en Peter Messemaker. Beide spelers revalideren van een zware knieoperatie. Voor Chima Onyeike komt het duel op sportpark “Ter Specke” eveneens te vroeg. De sterke aanvaller is herstellende van een kuitspierblessure. Robert-Jan Ravensbergen ontving in de wedstrijd tegen ASWH zijn vierde gele kaart van het seizoen en kan derhalve een schorsing tegemoet zien. Niettemin is Jaap van der Plas in staat gebleken om een deel van de wedstrijd in actie te komen, ondanks het feit dat voor de buitenspeler op korte termijn een operatie gepland staat.
Trainer Misha Salden van FC Lisse kan weer beschikken over Rafael Supusepa. De ex-speler van Quick Boys ontbrak in het duel tegen RVVH vanwege een schorsing. Het meespelen van Brian Tevreden is onzeker. De ex-prof is herstellende van een blessure.
Ondanks het feit dat de vele mutaties binnen de selectie van FC Lisse tot nu toe nog geen positieve invloed hebben gehad op de prestaties, beschikt Salden over een goed elftal. Kenny Heemskerk is een ervaren doelman. Mohamed Moudou komt vaak op aan de rechterkant. De ex-profs Ronald Breinburg en Tom Zoontjes vormen het centrale verdedigingsduo. Op links bezet de ijverige Roel de Goede de linksachterpositie. Op het middenveld bewaken de jeugdige Kevin Weijers en de ervaren Michael van der Laan de balans. Kapser de Fries-Johansen heeft aanvallende intenties. De dekselse Rik Vermeulen is een gevaarlijke speler. Hij vormt samen met de talentvolle Martin van Eeuwijk en aanvoerder Jesper Beunk de aanvalslinie.
Zowel FC Lisse als Quick Boys heeft vertrouwen getankt tijdens de laatste speelronde. Voor beide ploegen zijn de belangen groot. Om uitzicht te houden op de bovenste plaatsen dient Quick Boys een goed resultaat te behalen op sportpark “Ter Specke”. Bij deze missie zullen de blauwwitten zich ongetwijfeld weer gesteund voelen door de vele supporters die hun favorieten achterna reizen. 

Vermoedelijke opstelling FC Lisse:
Kenny Heemskerk; Mohamed Moudou, Ronald Breinburg, Tom Zoontjes, Roel de Goede; Kevin Weijers, Kasper de Fries-Johansen, Michael van der Laan; Rik Vermeulen, Martin van Eeuwijk en Jesper Beunk (c).

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Martijn de Zwart; Sven Onclin, Michael van der Kruis (c), Dustin Huisman, Marciano Kastoredjo; Hendrik van Beelen, Niels van Duijn; Derek van der Plas, Maarten Bak, Erik Homan; Bennie van Fruchten. 

Overig programma Hoofdklasse A:
ASWH – TOGR
Capelle – Scheveningen
DOTO – ARC
Katwijk – Ter Leede
Noordwijk – RVVH
Rijnsburgse Boys – Barendrecht

Geef een antwoord