Dé derby blijft van Quick Boys

Hoe de stand op de ranglijst ook is, in de Katwijkse derby staat er altijd veel op het spel. Die leeft op een onbeschrijfelijke wijze, bij de teams en de fans. Het zijn de twee belangrijkste wedstrijden van het jaar. De dik verdiende thuisoverwinning in de eerste seizoenshelft smaakte voor de ploeg van Thomas Duivenvoorden natuurlijk naar meer.

Doordat uitsupporters niet welkom zijn, was de vocale steun op sportpark De Krom helaas minder dan de spelers gewend zijn. Maar die werd wel gevoeld tijdens de busreis, met prachtige en massale sfeeracties op diverse plekken langs de route. En daarnaast natuurlijk de wetenschap dat een blauw-witte menigte (waaronder Danny van den Meiracker) de wedstrijd meebeleefde via het grote scherm op Nieuw Zuid. Ook dankzij Quick Boys TV, dat de livestream weer geweldig voor elkaar had.

Deze keer speelde de ranglijst overigens wel degelijk een rol. Beide teams azen op de tweede plek, achter Spakenburg dat de punten maar blijft pakken. En dan is er ook nog de strijd om de tweede periodetitel. Quick Boys had de winst eigenlijk nodig om in de buurt van Katwijk te blijven, in verliespunten. In een seizoen waar de ploeg vooral goed en aantrekkelijk voetbal laat zien, zit er namelijk wel wat wisselvalligheid in de resultaten.

Dat zien we met name na de winterstop: ongelukkig thuisverlies tegen De Treffers werd gevolgd door een ruime overwinning bij Scheveningen en vervolgens twee gelijke spelen. Zo zijn al de nodige punten gemorst.

Sinds de 2-0 op Nieuw Zuid zien de ploegen er iets anders uit, door mutaties in de transferwindow. Van Wetten en Kiers sloten aan op de Krom. Bij Quick Boys moet spits Blommestijn het tussentijdse vertrek van Van den Meiracker opvangen. Mooi detail: de wedstrijdselectie bij dit uitduel telde naast Sem en Levi van Duijn nog drie echte Katwijkse jongens. Verder zat de keeper van Onder-21 op de bank.

Vanaf de aftrap werden de contouren van deze derby al snel duidelijk. De gasten speelden het bekende voetbal met een verzorgde opbouw. Bij Katwijk probeerden ze vooral hun kracht en lengte te benutten, door de bal snel naar voren te schieten. En af en toe kwamen de oranje-zwarten er ook uit via de counter.

Het leidde in de eerste helft tot weinig echte kansen. Aan de kant van Quick Boys had dit mogelijk ook te maken met de omzetting die Duivenvoorden moest doen als gevolg van de schorsing van Nwankwo. Hierdoor kon de bepalende Owusu zich veel minder dan normaal laten gelden op het middenveld.

Na een kwartier kwamen er toch wat mogelijkheden, ingeleid door een schietkans van Reinders. Daarna vuurde Broekhuizen van afstand een pegel af op de keeper, die de bal keihard op de borst kreeg. Franken kwam net te laat voor de rebound. Even later was Sem van Duijn kansrijk, met een kopbal uit een vrije trap.

Aan de andere kant zagen we een schotje over van Kunst. Van der Helm was attent bij een kopbal van Doesburg. De grootste kans van Katwijk kwam vlak voor rust, toen de vrijstaande Brandsma rakelings naast kopte.

Na de thee werd het spelbeeld in eerste instantie niet veel anders. Maar met een vrij snelle wissel liet Duivenvoorden zijn aanvallende intenties zien. Dat betaalde zich vrijwel meteen uit, want nauwelijks in het veld bracht Levi van Duijn de 0-1 op het bord. Nadat de doorgebroken Junte nog de keeper op zijn weg vond, benutte de invaller koelbloedig de rebound.

Het antwoord van Katwijk op deze goal was om nog opportunistischer te gaan spelen. Er kwamen eveneens wissels en aanvoerder Susan werd meer naar voren gedirigeerd. Achterin ontstond daardoor meer ruimte, maar Quick Boys moest deze fase even doorkomen en kon daar voorlopig niet van profiteren. Het offensiefje van de gastheren leverde geen uitgespeelde mogelijkheden op. Toch werd het af en toe dreigend, met rommelige momenten voor het doel van Van der Helm.

Die flinke kans kwam wel aan de andere kant na een uitbraak, met een inzet van Sem van Duijn die net naast ging. Maar ook de gelijkmaker was heel dichtbij, toen Offerhaus een bal van de lijn moest halen. Daarna was het de beurt aan de inmiddels ingevallen Blommestijn, die liet zien met zijn kracht en snelheid een meerwaarde te kunnen worden voor de blauw-witte aanval. Hij kreeg een paar levensgrote mogelijkheden om de score verder op te voeren. Maar de scherpte voor de goal ontbrak voorlopig nog even.

Het maakte Quick Boys uiteindelijk niet meer uit. Na het laatste fluitsignaal begonnen spelers en staf meteen aan een feestje, dat uiteraard pas echt explodeerde na aankomst op Nieuw Zuid. De plek waar na twee uitbeurten hopelijk volgende week een passend vervolg kan worden gegeven in het treffen met AFC.

Foto’s: Pro Shots, Ed & Danielle Baars en Quick Boys Mediateam

Scoreverloop:

0-1 58. Levi van Duijn

Opstelling Quick Boys:

1. (k) Paul van der Helm ©
2. Chima Bosman
3. Ivailo Staal
6. Bram Franken
7. Sem van Duijn
11. Ravelino Junte
14. Guus Offerhaus
18. Jesse Reinders
24. Jason Meerstadt
25. Tyrone Owusu
28. Nick Broekhuizen

Opstelling vv Katwijk:

1. (k) Jean Paul van Leeuwen
3. Joey Ravensbergen
4. Robbert Susan ©
5. Paul Kok
6. Rick van der Meer
7. Ruben Doesburg
9. Sietse Brandsma
14. Des Kunst
15. Bart Sinteur
16. Levi Bouwense
25. Finn Janmaat

Wisselspelers Quick Boys

21. (k) Timon Fikkert
30. (k) Bram Oskam
10. Levi van Duijn
16. Leonard de Beste
22. Kees Zwanenburg
27. Matthijs Heeringa
29. Koen Blommestijn

Wissels Quick Boys (in):

56. 🟢 Levi van Duijn

73. 🟢 Koen Blommestijn

73. 🟢 Leonard de Beste

(uit):

🔴 Bram Franken

🔴 Nick Broekhuizen

🔴 Ravelino Junte