Mooie sponsoravond met topscheidsrechter Danny Makkelie

Vrijdag 9 februari jl. werd een gezellige én informatieve sponsorbijeenkomst gehouden met Danny Makkelie in de hoofdrol. Maar liefst zo’n honderd aanwezige sponsors keken en luisterden bijna ademloos naar de bijzonder boeiende presentatie van FIFA topscheidsrechter Danny Makkelie.

Eerst was er de informele inloop, om elkaar te ontmoeten en bij te praten. Rond half zeven kon er worden genoten van een smakelijke en malse biefstuk, met jus en garnituur. Complimenten aan het keuken- en bedieningsteam, onder leiding van Kees van Dijk en Sam de Geus! Daarna was onze gast Danny Makkelie aan de beurt.

Een kleine introductie

Danny Makkelie behoeft eigenlijk geen verdere uitleg, maar hierbij een beknopt profiel:

Zijn indrukwekkende carrière kent zowel nationale als internationale hoogtepunten. Al op 22-jarige leeftijd maakte Makkelie zijn debuut in het betaalde voetbal, bij de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Stormvogels Telstar in de Eerste Divisie.
businessclub quick boys Sponsoravond-met-fifa-scheidsrechter-Danny-MakkelieVijf jaar later kwam hij op de FIFA-scheidsrechterslijst en was daarmee de jongste Nederlandse scheidsrechter die internationaal mocht fluiten. Makkelie maakte zijn debuut in zowel de UEFA Europa League als de UEFA Champions League. In die laatste competitie vestigde hij een record als jongste Nederlandse scheidsrechter ooit.
De erelijst is groot, met hoogtepunten als:

  • Finale EK voetbal -19 2012
  • Finale WK voetbal clubs 2016 (als video-assistent)
  • Finale WK voetbal 2018 (als video-assistent)
  • Finale WK voetbal clubs 2018 (als video-assistent)
  • Finale UEFA Europa League 2020
  • WK voetbal 2022 in Qatar

Makkelie en Quick Boys

Voordat zijn carrière als arbiter en video-assistent (VAR) in het betaalde voetbal startte, was Makkelie actief in het amateurvoetbal. Zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau (de toenmalige hoofdklasse A) was de wedstrijd tussen Achilles Veen en Quick Boys, die door onze club werd gewonnen. En niet geheel toevallig was zijn afscheid van het amateurvoetbal óók in een wedstrijd van Quick Boys. Op sportpark Nieuw Zuid werd in mei 2004 het duel in de nacompetitie van het zaterdagkampioenschap gespeeld tegen DOVO. Na een achterstand eindigde dat duel in 4-1 winst dankzij goals van Hendrik van Beelen (2), Maarten Bak en Martin Bekx.

Indrukwekkende lezing en meer begrip voor de arbitrage

Danny werd geïntroduceerd door Jaap Kuyt, oud-voorzitter en huidig secretaris van de Businessclub Quick Boys. Mede door bovengenoemde wedstrijden, gaat hun contact al vele jaren terug.

Makkelie startte op enthousiaste wijze zijn boeiende interactieve presentatie, genaamd ‘Teamwork is de sleutel tot succes’. Een inspirerend verhaal, waarin hij zijn expertise deelt op het gebied van leiderschap, communicatie, presteren onder druk en succesvol samenwerken. Hij benadrukte diverse keren dat hij en zijn assistenten functioneren als Team Makkelie. De aanwezigen werden meegenomen in de wereld van de VAR (Video Assistant Referee), waarbij Danny uitlegde hoe dit technologische hulpmiddel het arbitrageproces in het hedendaagse voetbal heeft veranderd. Hij besprak de uitdagingen en voordelen van het gebruik van de VAR tijdens wedstrijden.

Als een van de beste scheidsrechters van Nederland en Europa, deelde Danny persoonlijke ervaringen en obstakels tijdens zijn carrière. Hij deed dat op humoristische wijze, maar benadrukte ook het belang van veerkracht en doorzettingsvermogen in de sportwereld. From hero to zero kan zeer snel gaan, zo bleek uit de ervaringen van Makkelie en zijn team tijdens het Europees kampioenschap in Engeland in 2021. Na drie perfect gefloten wedstrijden waarin hij door de internationale media de hemel in werd geprezen, kreeg Team Makkelie de halve finale tussen gastland Engeland en Denemarken toebedeeld. Een aan Engeland toegewezen strafschop bleek achteraf zwaar bestraft, wat hem op zware kritiek kwam te staan in diezelfde media die hem, na de hemel ingeprezen te hebben, volledig de grond inboorden. Ook vertelde Makkelie openhartig over een moeilijke periode waarin hij, naar aanleiding van een discutabele beslissing, ernstig met de dood werd bedreigd op zijn huisadres.

Dat het ook omgekeerd kan, werd weer duidelijk met ander videomateriaal. Schijnbaar onomstreden beslissingen die aan de hand van tv-beelden uit een andere hoek achteraf toch foutief waren. De aanwezige sponsors kregen een aantal spelsituaties voorgelegd, met de vraag welke beslissing zij zouden nemen. Na soms meermaals beelden te hebben bekeken, werd duidelijk dat de eerste aanname lang niet altijd de juiste hoeft te zijn.

Dit alles bevestigt maar weer eens onder welke immense druk zo’n team staat bij het maken van vaak cruciale beslissingen, die allesbepalend kunnen zijn voor het verloop van een wedstrijd en zelfs een competitieverloop of toernooi. De arbitrage is dus echt niet altijd te benijden.

De presentatie gaf een unieke kijk op de VAR, door beelden van wedstrijden te combineren met de communicatie tussen het VAR center en de scheidsrechter op dat moment. Zaken die je als gewone tv-kijker natuurlijk niet meekrijgt. Het bekijken van diverse spelsituaties en de toelichting daarbij, zorgde bij de aanwezigen duidelijk voor een groeiend begrip voor het arbitrage-vak. Vaak hebben we er geen weet van hoeveel stress en chaos er achter de schermen meespeelt bij de uiteindelijke besluitvorming.

Danny gebruikte ook praktische voorbeelden uit de voetbalwereld om verbanden te leggen met bedrijfssituaties. Zijn verhalen inspireerden en gaven weer een hele andere blik op leiderschap en teamwork. 

De aanwezige Quick Boys-sponsoren waren merkbaar onder de indruk van de presentatie van Danny Makkelie, het gezicht van vele arbitrale successen op het veld en achter de schermen. Hij toonde aan hoe passie, professionaliteit en teamgeest essentieel zijn voor topprestaties. Een verhaal dat ongetwijfeld bij iedereen zal blijven hangen.

sponsorhome-businessclub-quick-boys-met-fifa-scheidsrechter-Danny-Makkelie

sponsorhome-bc--met-fifa-scheidsrechter-Danny-Makkelie

Sponsoravond met fifa scheidsrechter Danny Makkelie