Quick Boys – Rijnsburgse Boys 0 – 1

Quick Boys moet meerdere erkennen in Rijnsburgse Boys
Tekst: Maarten van der Plas

In het hol van de leeuw heeft Rijnsburgse Boys zich, voor zover daar nog twijfels over waren, nadrukkelijk kandidaat gesteld voor het kampioenschap in de Hoofdklasse A. Ook het ambitieuze Quick Boys was niet in staat de aspiraties van de Rijnsburgers een halt toe te roepen.

Weer een interessant affiche in speelronde 10 van de Hoofdklasse A. Quick Boys ontving op Nieuw Zuid tegenstander Rijnsburgse Boys. De Rijnsburgers misten in het vorige seizoen op een haar het kampioenschap. Inmiddels is het afgelopen seizoen daar verwerkt en heeft men zich gericht op het nieuwe seizoen wat tot dusverre crescendo verloopt. Tot dusverre werd maar een keer de tegenstander een punt toegestaan, FC Lisse dat de Rijnsburgers op “De Middelsmors” een punt wisten af te snoepen.

Ook op Sportpark “Nieuw Zuid”waren de verwachtingen in het begin van het seizoen hoog gespannen, al zijn die verwachtingen tot dusverre achtergebleven. In de loop van het huidige seizoen werden al de nodige punten verloren. Om concurrent Rijnsburgse Boys niet uit het oog te verliezen was winst in de thuiswedstrijd noodzakelijk.

Coach Jasper de Muijnck kende naast de geblesseerde Chima Onyeike geen personele problemen. College Verdonkschot kon beroep doen op een volledig fitte selectie. Zijn enig probleem zou de uitwerking van de wedstrijd kunnen zijn die zijn team halverwege deze week speelde tegen Eredivisionist NEC. In die bekerwedstrijd trok zijn team maar ternauwernood aan het kortste eind, botte pech voorkwamen doelpunten waardoor NEC door een strafschop in de verlenging alsnog aan het langste eind trok.

Al snel in de wedstrijd werd duidelijk dat de slijtageslag in Nijmegen geen invloed had op de gasten. Quick Boys was gestart met veel aanvallend vermogen in het team, de gasten waren daar niet van de onder de indruk en bleken vanaf het begin van de wedstrijd heer en meester in het veld.

Vanaf het begin van de wedstrijd trokken zij het initiatief naar zich toe. Al na drie minuten moest doelman Peter Kromhout alles uit de kast halen om een inzet van Jelle Bouma uit het doel te houden. Drie minuten later kwamen de geelzwarten alsnog op voorsprong. De basis van die voorsprong werd gelegd door Joost Kuhlmann. Met zijn actie zette hij een aantal blauwwitte verdedigers op het verkeerde been, wist de vrijstaande Richal Leitoe te bereiken die de hoek voor het uitkiezen kreeg en niet verzaakte. Al heel vroeg in de wedstrijd was Rijnsburgse Boys op voorsprong gekomen.

Thuisploeg Quick Boys moest toezien hoe het initiatief bij de gasten lag. Na een kwartier spelen kreeg Benjamin Martha na te zijn aangespeeld door Eef Schoneveld pas de eerste kans. Zijn doelpoging ging hoog over. Tot dusverre had Quick Boys weinig indruk kunnen maken, hoewel veel aanvallend vermogen was opgesteld wisten de blauwwitten de defensie van de tegenstander niet onder druk te zetten.

Ondertussen trachtten de Rijnsburgers de score verder te verhogen. Halverwege de eerste helft wist doelman Peter Kromhout zijn team voor een grotere achterstand te behoeden. Een afgeslagen doelpoging van Richal Leitoe was in de voeten gekomen van Joost Kuhlmann die hard kon uithalen op Kromhout die de gasten van een vergroting van de voorsprong kon afhouden.

Quick Boys leek zich in de loop van de eerste helft te herpakken, de druk op de defensie werd kleiner al moest die defensie rekening blijven houden met snelle counters van de tegenstanders. Op offensief gebied wist de thuisploeg voorlopig nog geen potten te breken, de hecht geformeerde Rijnsburgse defensie had de zaken uitstekend voor elkaar.

Vlak voor rust leek Rijnsburgse Boys er nog een slotoffensief uit te persen. Lastpost Kuhlmann dolde tegenstander Marciano Kastaredjo en kon daarna hard uithalen op doel. Weer voorkwam Peter Kromhout een grotere voorsprong van de tegenstander. Met een 0 – 1 voorsprong ging Rijnsburgse Boys de rust in.

Beide ploegen kwamen in een ongewijzigde samenstelling terug in het veld. Quick Boys leek het initiatief naar zich toe te trekken al zal de vraag nooit beantwoord worden of dat kwam omdat de geelzwarten met de handrem aan de wedstrijd verder speelden.

Na een kwartier spelen werd Maarten Bak gewisseld voor Marcel Pronk, die het middenveld moest versterken. Jaap van der Plas ging op de linkerflank spelen, terwijl Erik Homan op de rechterflank de honneurs waarnam. Juist in die fase leek de thuisploeg de gelijkmaker te scoren. Erik Homan wist een aantal tegenstanders uit te kappen waarna hij kon voorzetten. Waar het leek dat Benjamin Martha de bal simpel het doel in kon koppen was Martha’s kopbal te krachteloos om de gelijkmaker te kunnen scoren.

In de loop van de tweede helft had Quick Boys het initiatief meer naar zich toegetrokken, al bleef men zich stuk lopen op de solide Rijnsburgse defensie waardoor nog steeds geen kansen werden gecreëerd. Ondertussen moesten de blauwwitten attent blijven op de snelle uitvallen van de tegenstander. Halverwege de tweede helft leek Hendrik van Beelen dicht bij de gelijkmaker. Benjamin Martha had een aanval opgezet op de rechterflank, via Erik Homan werd de bal in de doelmond geplaatst waar Hendrik van Beelen een teenlengte tekort kwam om de bal het doel in te werken.

Met nog een kwartier te spelen plaatste Ted Verdonkschot zijn eerste wissel. Richal Leitoe werd naar de kant gehaald voor Djuric Ascension. Rijnsburgse Boys liet zich terugzakken, de thuisploeg mocht het spel maken, ondertussen bleven de Rijnsburgers loeren op de counter. Met nog een kwartier te spelen slalomde Joost Kuhlmann door de blauwwitte defensie maar vond weer Peter Kromhout op zijn weg die een vergroting van de achterstand wist te voorkomen.

Om hoe dan ook een nog een punt te forceren plaatste De Muijnck nog twee wissels. Sylvano Comvalius kwam in het veld voor Erik Homan, terwijl Eef Schoneveld werd gewisseld voor Bennie van Fruchten. Met deze wissels werd nog meer aanvallend vermogen in het team gebracht. Het mocht niet meer baten, Rijnsburgse Boys met een defensie die stond als een rots kwam geen moment meer in gevaar.

Weer wisten de Rijnsburgers een obstakel te nemen richting kampioenschap. Ook Quick Boys zag geen gelegenheid te Rijnsburgse voetbalmachine een halt toe te roepen. Hoewel de competitie nog niet eens halverwege is lijkt het er veel op dat er wonderen moeten gebeuren wil de concurrentie de geelzwarten alsnog van een kampioenschap willen afhouden.

In de komende week ligt de competitie stil. De eerstkomende wedstrijd zal Quick Boys op Nieuw Zuid tegen Capelle spelen. Deze tegenstander neemt na speelronde 10 een tweede plaats in Rijnsburgse Boys. Met de voorsprong van Rijnsburgse Boys in de competitie lijkt de strijd nu al alleen maar te gaan om de tweede plek. De concurrentie is aan zet om het Rijnsburgse feestje zolang mogelijk uit te stellen.

Opstelling Quick Boys: Kromhout, Sleur, Schoneveld (Van Fruchten), Ravensbergen ©, Kastoredjo,  Derek van der Plas, Van Beelen, Jaap van der Plas, Martha, Homan (Comvalius), Bak (Pronk).