Excelsior Maassluis – Quick Boys 1-3

Overtuigende overwinning Quick Boys in Maassluis
De ouverture van het seizoen 2008-2009 zit er weer op, Quick Boys kan er met genoegen op terugkijken. Tegenstander Excelsior Maassluis moet slechts een enkel moment de indruk hebben gehad een goed resultaat te kunnen behalen in hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Quick Boys heerste op alle fronten. Slechts door uitstekend keepwerk van doelman Robbert van de Velde bleef de schade voor Excelsior Maassluis beperkt tot 1- 3.

Coach Jasper de Muijnck kon wegens familieomstandigheden geen beroep doen op Hendrik van Beelen, de selectie lijkt breed genoeg om dit ontbreken op te vangen. Van de nieuw aangetrokken spelers hadden Rivallino Sleur, Marciano Kastoredjo en Benjamin Martha, die zijn buitenlandse carrière niet door zag gaan, een basisplek gekregen. Andere nieuwkomers Sylvano Comvalius, ook al geen carrière in het buitenland, en Erik Homan zaten op de bank. Beiden zouden het moeten doen met een invalbeurt. De uit de eigen jeugd afkomstige Jaap van der Plas startte op rechterflank In de loop van de wedstrijd zou hij zich ontwikkelen tot een ware plaag van zijn directe tegenstander Derk-Jan Dupon, die regelmatig zijn meerdere moest erkennen in zijn tegenstander en ongetwijfeld een slecht gevoel moet hebben overgehouden aan deze wedstrijd.

Al snel in de wedstrijd trok Quick Boys het initiatief naar zich toe. Die dadendrang ging ten koste van een gele kaart voor Benjamin Martha. Een overtreding op Hans-Jörgen Nicolaï leverde hem al na vijf minuten spelen een gele kaart op van scheidsrechter Den Haan die behalve deze kaart in de loop van de wedstrijd ook nog een kaart trok voor Niels Redert van Excelsior Maassluis na diens overtreding op Derek van der Plas.

Toch was de eerste kans voor Excelsior Maassluis. De vrije schop na de gele kaart van Martha werd in de doelmond gepompt waar de bal hoog opspringende bal onbereikbaar was voor doelman Peter Kromhout, die kon toezien dat de meegekomen Nicolaï geen kans zag deze kans te verzilveren.

Het zou nog een paar minuten duren voordat Quick Boys de eerste doelkans wist te creëren. Benjamin Martha wist vanaf de linkerflank een aantal tegenstanders uit te schakelen en zich voor het doel wist te manoeuvreren waar hij een venijnig hard schot op doel plaatste wat met de voet van doelman Van de Velde uit doel gehouden kon worden. Vanaf deze fase had Quick Boys de tegenstander in een wurggreep. Over de flanken werd de druk opgevoerd, meerdere kansen werden gecreëerd, maar uitstekend keepwerk van doelman Van de Velde voorkwam een achterstand van Excelsior Maassluis.

Halverwege de eerste helft kreeg Quick Boys eindelijk loon naar werken. Voor de zoveelste keer dolde Jaap van der Plas zijn tegenstander en stelde de vrijstaande Benjamin Martha in balbezit. Met een knappe lob wist hij de bal over de doelman het doel in te werken.

Quick Boys bleef jagen op een vergroting van de voorsprong. De combinatie van minder accuraat omgaan met kansen en een prima doelman voorkwam een grotere achterstand van de thuisploeg die machteloos moest toezien dat zij te weinig partij konden bieden aan de tegenstander en de schade tot te rust zou weten te beperken tot een 0 – 1 achterstand. Voor wat betreft Quick Boys was deze voorsprong slechts een fletse weergave van de veldverhouding in de eerste helft.

Bij Quick Boys was aanvoerder Robert-Jan Ravensbergen in deze wedstrijd in actief in de rol van middenvelder in de kleedkamer achtergebleven, zijn stek werd ingenomen door Peter Timmermans.

Quick Boys was bij het begin van de tweede helft onvoldoende bij de les en daar wist de thuisploeg direct van te profiteren. Die tweede helft was amper begonnen of de thuisploeg wist geheel tegen de verhoudingen van de eerste helft in de score gelijk te trekken. De opkomende Royama Ibrahim werd binnen het strafschopgebied door Glen van Dam uit balans gebracht, een overtreding goed voor een gele kaart die werd bestraft met een strafschop die onberispelijk werd ingeschoten door Demis Xantopolis.

Met het niveau in het achterhoofd van de eerste helft bleef Quick Boys vertrouwen hebben in goede afloop van de wedstrijd al wist Peter Kromhout een paar minuten na de gelijkmaker met een knappe actie een voorsprong voor de thuisploeg te voorkomen.

Quick Boys ging weer op jacht naar de voorsprong, al snel werd het beeld uit de eerste helft zichtbaar, weer stuitte men op een doelman die maar niet wenste te capituleren. Na een kwartier spelen kwam Quick Boys voor de tweede keer in deze wedstrijd op voorsprong. Maarten Bak liet de 1 – 2 op het scorebord aantekenen.

Weer volgde een stortvloed van aanvallen op het doel van de tegenstander maar bleef de vergroting van de voorsprong van Quick Boys nog uit. Chima Onyeike, knap aangespeeld door Maarten Bak moest toezien hoe de deklat een doelpunt voorkwam. De razendsnelle Benjamin Martha passeerde gemakkelijk tegenstander Niels Redert maar moest toezien hoe de doelman  van de tegenstander voor de zoveelste keer een sta in de weg bleek te zijn. Tweede doelrijpe kansen binnen een minuut maar nog steeds een krappe voorsprong voor Quick Boys.

Met nog een kwartier te spelen werd Jaap van der Plas, hij kon terugkijken op een prima wedstrijd, vervangen door Erik Homan. Een paar minuten later verliet ook Benjamin Martha het veld, Sylvano Comvalius was zijn vervanger. De bank bij Quick Boys blijkt zoveel kwaliteit te bezitten dat de wissels niet ten koste van het spel gingen. De druk op de tegenstander bleef ongewijzigd groot.

Amper in het veld gekomen lag Sylvano Comvalius aan de basis van het derde doelpunt van Quick Boys. De zoveelste actie over de rechterflank, voor de zoveelste keer kreeg de arme Derk-Jan Dupon de hielen van zijn tegenstander te zien, waarbij de bal op het hoofd van Chima Onyeike werd geplaatst die de bal onhoudbaar hard het doel in werkte en zijn team op een onoverbrugbare 1 – 3 voorsprong zette, een stand die niet meer zou wijzigen.

Waar Quick Boys in het verleden regelmatig punten verspeelde in seizoensopeningswedstrijden heeft men in de uitwedstrijd tegen Excelsior Maassluis aangetoond klaar te zien voor het nieuwe seizoen. Met knap voetbal, veel snelle combinaties, de lange bal naar voren in de hoop een aanvaller te bereiken lijkt te zijn afgezworen, wist men het grootste gedeelte van de wedstrijd de tegenstander onder druk te zetten en te houden. In de komende thuiswedstrijd tegen ASWH, dat eerste wedstrijd thuis verloor tegen Rijnsburgse Boys, kan men aantonen of er in de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis sprake was van een positief incident of niet.