Quick Boys – Willem II 0-1

Nipt verlies Quick Boys tegen Willem II
In de tweede ronde van de landelijke KNVB beker is Quick Boys gestrand op Eredivisionist Willem II dat de wedstrijd met een minimale voorsprong wist af te sluiten. De profs wisten na op voorsprong te zijn gekomen de score niet verder te vergroten en mochten in de slotfase van de wedstrijd niet eens klagen dat hun tegenstander niet alsnog langszij kwam. Doelman Maikel Aerts was tot meerdere malen toe een sta in de weg en wist door adequaat optreden een treffer van de thuisploeg te voorkomen.

Waar Quick Boys het vorige seizoen gelukkig was bij de loting zodat zelfs de kwartfinale van KNVB beker werd bereikt had Quick Boys dit seizoen de pech om al in de tweede ronde eredivisionist Willem II te loten. De Tilburgers kenden een prima seizoenstart, Ajax en NAC werden aan de zegekar gebonden terwijl de laatst gespeelde uitwedstrijd, volgens coach Andries Jonker voorlopige de beste wedstrijd van het seizoen, tegen FC Utrecht schlemielig met 1-0 werd verloren.

Ook Quick Boys kende een goede voorbereiding van de wedstrijd. De laatst gespeelde wedstrijd uit bij vv Noordwijk werd  2 – 3 gewonnen, na eerst met 2 – 0 te hebben achtergestaan. Na een slechte tweede helft had het team de moraal getoond om uit een geslagen positie terug te komen en alsnog de wedstrijd winnend af te sluiten. Al vind men op Nieuw Zuid dat de competitie belangrijker is toch wil men zover mogelijk komen in het bekertoernooi in de hoop om in een thuiswedstrijd een droomtegenstander te treffen.

Ten opzichte van de laatste wedstrijd had Jasper de Muijnck zijn basiself op twee plekken. Eef Schoneveld was naast Rivallino Sleur in het centrum van de verdediging geposteerd, hij was belast met de verdediging van spits Frank Demouge, die na drie wedstrijden al drie keer wist te scoren. Ook Sylvano Comvalius had een basisplek gekregen. Marcel Pronk en Jaap van der Plas hadden een plek op de bank gekregen.

Willem II wekte de indruk de wedstrijd al snel te willen beslissen. Direct werd druk gezet op de Quick Boys defensie die vooral in het begin van de wedstrijd ten koste van overtredingen het offensief van de tegenstander wist te verstoren. Via flanken zetten de tricolores de aanvallen op, met de bedoeling spits Demouge in stelling te brengen. De laatste, steeds randje buitenspel opgesteld, miste mede door slim verdedigen van Eef Schoneveld (man van de wedstrijd!) de scherpte die voorzetten te verzilveren.

Na een kwartier spelen ontsnapte Quick Boys aan een achterstand. De blauwwitte defensie wist een voorzet vanaf de linkerflank niet goed te beoordelen waardoor de spits in positie werd gebracht. Een adequate reactie van goalie Peter Kromhout voorkwam een treffer. Al in deze fase van de wedstrijd wisselde Andries Jonker Ibad Kahamadu voor Mohamed Messoudi.

Intussen had Quick Boys de schroom van zich afgeworpen waardoor er een meer evenwichtig wedstrijdbeeld ontstond. De blauwwitten moesten wel beducht blijven op de snelle combinaties van de tegenstander richting hun doelman. Bij Willem II ontbrak nog het raffinement de kansen die hieruit ontstonden te verzilveren.

Tien minuten voor rust verhoogde Willem II de druk op het doel van de tegenstander. De thuisploeg had de handenvol om de schade te beperken en zag bijna geen kans meer zich te vertonen op de speelhelft van de tegenstander. Juist in de fase waarin Quick Boys ten onder leek te gaan, wist men de eerste gevaarlijke kans te forceren toen een schot op doel maar net naast ging. Ook Benjamin Martha was in deze fase dicht bij de openingsscore. Vanaf de rechterflank door Derek van der Plas in positie gebracht miste hij een kans zijn team op voorsprong te zetten.

Richting rust probeerden beide teams tot scoren te komen. Over en weer waren er doelkansen. Frank Demouge wist de bal onverwacht binnen te houden waardoor hij een vrije doorgang kreeg richting doelman Peter Kromhout. Demouge zag zijn schot op doel maar net naast gaan.

Voor Quick Boys kreeg ook Sylvano Comvalius een scoringskans, hij reageerde te gehaast zodat de bal hoog werd overgeschoten. Doelpunten bleven verder uit, de teams gingen met de brilstand aan de thee.

Na rust kwam Quick Boys in ongewijzigde samenstelling het veld in. Bij Willem II was Mehmet Akgün in de kleedkamer achtegebleven, zijn stek werd ingenomen door Sergio Zijler.

Waar in het begin van de wedstrijd de tegenstander met enige schroom werd tegemoet getreden had Quick Boys in de tweede helft die schroom van zich afgeworpen. Men was erachter gekomen dat men lang niet kansloos was, kwaliteitsverschil tussen de teams was dan ook niet meer zichtbaar. Beide teams gingen voluit voor de overwinning.

De eerste kans in de tweede helft was voor de thuisploeg. Na tien minuten mocht Maarten Bak voor Quick Boys aan de rand van het zestienmetergebied een vrije schop nemen, die op het hoofd belandde van Eef Schoneveld die maar net over het doel heen kopte. De blauwwitten roken hun kans nu Willem II niet voluit ging. In die fase was ook Derek van der Plas dicht bij een doelpunt. Na Paul Quasten te hebben gepasseerd kon hij een schot op doel plaatsen, waar goalie Maikel Aarts redding bracht. Quick Boys leek het initiatief naar zich toe te hebben getrokken en zette druk op de defensie van de tegenstander. De noodzakelijke koelbloedigheid ontbrak, er werd teveel gecombineerd wat weer ten koste ging van de effectiviteit van de aanval.

Toch kwam Willem II op voorsprong. Na ruim een kwartier spelen zette de gasten druk op de blauwwitte defensie die niet bij machte was de bal weg te werken en de bal in de voeten speelde van de verdekt opgestelde Saïd Boutahar die kon uithalen en daar Peter Kromhout voor de eerste keer in de wedstrijd wist te verrassen. Willem II was op een 0 – 1 voorsprong gekomen.

Bij Quick Boys werd Benjamin Martha gewisseld voor Erik Homan, de eerste wissel van Jasper de Muijnck. Met kort daarop de wissel van Danny Mathijsen voor Ibrahim Kargbo plaatste Andries Jonker zijn laatste wissel.

Quick Boys deed er alles aan om de gelijkmaker te scoren. Halverwege was Maarten Bak dicht bij die gelijkmaker, na via een Derek van der Plas in scoringspositie te zijn gebracht. Bak had pech bij de afwerking waardoor de gelijkmaker uitbleef, het was intussen meer dan duidelijk dat de thuisploeg zich nog niet had neergelegd bij een nederlaag.

Ook Glen van Dam werd gewisseld, zijn stek op de rechtsbackpositie werd ingenomen door Peter Timmermans. Weer ontsnapte Willem II aan de gelijkmaker. Na een overtreding op Chima Onyeike mocht Hendrik van Beelen een vrije schop nemen die zonder resultaat leek, de afvallende bal kwam in de voeten van Erik Homan die de bal op het hoofd plaatste van Maarten Bak die zijn inzet maar net gekeerd zag worden door Maikel Aarts die zijn ploeg behoedde de gelijkmaker. Langzaam maar zeker groeide Aarts in de wedstrijd en hield zijn team op de been.

In een alles of niets poging plaatste Quick Boys een slotoffensief, maar moest toezien dat doelman Aarts maar niet wenste te capituleren. Meerdere malen leken de blauwwitten dicht bij een doelpunt maar vonden keer op keer Aarts op hun weg die er in de slotminuten in zijn eentje voor zorgde dat Willem II de wedstrijd winnend kon afsluiten waardoor zijn team de derde ronde haalde van het KNVB bekertoernooi.

Hoewel uitgeschakeld kan Quick Boys terugzien op een prima wedstrijd. Het veronderstelde kwaliteitsverschil tussen beide teams was maar zelden zichtbaar. De ervaring opgedaan in de wedstrijd zal gebruikt kunnen worden in het vervolg van de competitie die nog maar net is begonnen. Wellicht gaat Quick Boys weer een mooi seizoen tegemoet.

Opstelling Quick Boys: Peter Kromhout, Glen van Dam (Peter Timmermans), Ravallino Sleur, Eef Schoneveld, Marciano Kastaredjo (Jan Schaap), Derek van der Plas, Sylvano Comvalius, Hendrik van Beelen, Chima Onyeike, Benjamin Martha (Erik Homan), Maarten Bak