Voorbeschouwing Quick Boys – Scheveningen (14:30 uur)

Kunnen de blauwwitten op de laatste speeldag nog een beslissingswedstrijd uit het vuur slepen?
De competitieleider van de KNVB krijgt zijn zin: de beslissing in de strijd om het kampioenschap in de Hoofdklasse A volgt op de laatste speeldag. Of toch niet? Terwijl Noordwijk de lastige uitwedstrijd tegen Excelsior Maassluis voor de boeg heeft, is het Scheveningen van John Blok, Marcel Pronk en Michael Ros te gast op sportpark Nieuw Zuid. Quick Boys moet winnen om kans te behouden op het kampioenschap, maar dan dient de koploper te verliezen. De tegenstander van de blauwwitten staat op de derde plaats op de ranglijst en lijkt derhalve verzekerd te zijn van het spelen van de nacompetitie.
Het sleutelduel op sportpark Nieuw Zuid staat onder leiding van scheidsrechter M. van der Roest. De inwoner van Alkmaar fluit om 14:30 uur (!) voor de aftrap. Steun de blauwwitten in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Mocht Quick Boys winnen en Noordwijk kopje ondergaan in Maassluis, dan gaan beide teams in een onderling duel uitmaken wie zich tot kampioen mag kronen. 

Algemeen
Scheveningse voetbalvereniging Scheveningen werd opgericht op 1 juli 1919 en vierde twee jaar geleden derhalve haar negentigjarig bestaan. Scheveningen werkt haar thuiswedstrijden af op sportpark Houtrust. In het seizoen 1990-1991 promoveerden de groenhemden naar het hoogste amateurniveau. Onder leiding van Martin Jol behaalde Scheveningen in het seizoen 1995-1996 het kampioenschap in de Hoofdklasse A. Tevens werden de zaterdagtitel en de algehele amateurtitel in de wacht gesleept.

Vorig seizoen
Met eenendertig punten uit zesentwintig duels eindigde Scheveningen vorig seizoen op de tiende plaats in de Hoofdklasse A. Fraaie overwinningen op Katwijk (2-1), Quick Boys (2-1), Noordwijk (3-1) en Capelle (2-1) gaven het seizoen kleur. Slechts één winstpartij in de laatste acht duels gooide de deur naar de nieuw te vormen Topklasse dicht voor de groenhemden. 

Mutaties
Bij Scheveningen vond gedurende de overschrijvingsperiode een ware exodus plaats. Michael van der Heijden en Gino Lauwers kozen voor Quick Boys. Daarnaast vertrokken om uiteenlopende redenen Tim de Best (Haaglandia), Daniël da Cruz (Jodan Boys), Michael Drosten (RKAVV), Kevin van der Geest (Noordwijk), Jeffrey van Harskamp (Forum Sport), Rick Hoogendorp (gestopt), Stefan Huisman (Vitesse Delft), Danny Koning (FC ’s-Gravenzande), Peter Kromhout (FC Rijnvogels), Domingos Lopes de Brito (Haaglandia), Wesley van Maaren (RKAVV), René Roeleveld (SVC’08) en Virgilio Teixeira (gestopt) sportpark Houtrust. Samir Beeldsnijder (VUC), Marcel de Bruijn (Excelsior Maassluis), Hans van Duivenbode (SVC’08), Franz-Ewald Mitterdorfer (SVC’08), Samir El Moussaoui (Excelsior Rotterdam), John Nieuwenburg (HFC Haarlem), Tim Oosterheert (Quick), Ferry van der Plas (Wilhelmus), Sjaak Polak (RBC Roosendaal), Gino Soolsma (Blauw Zwart) en Chris Wijnterp (Westlandia) kwamen de gelederen van trainer John Blok versterken.

De stand van zaken
Met zesenveertig punten uit vijfentwintig duels staat Scheveningen op de derde plaats op de ranglijst. De groenhemden kroonden zich halverwege de competitie tot herfstkampioen, maar na de winterstop moest de formatie van trainer John Blok vroegtijdig afhaken in de titelstrijd. Op vreemde bodem wonnen de Scheveningers tot nu toe vijf keer, vier wedstrijden eindigden onbeslist, terwijl drie competitieduels verloren gingen. Afgelopen zaterdag boekte Scheveningen een belangrijke overwinning op Voorschoten ’97 (3-2). Dankzij deze driepunter kunnen de groenhemden zich opmaken voor de nacompetitie.

Quick Boys doet nog altijd mee om het kampioenschap in de Hoofdklasse A. Op een heet en gerenoveerd sportpark Wolfskamer wonnen de blauwwitten zonder grote moeite van laagvlieger Huizen: 2-0. Doordat ook Noordwijk drie punten mocht bijschrijven na de overwinning op Swift (2-0), blijft het gat met de koploper overbrugbaar voor de formatie van trainer Wilfred van Leeuwen. Op de laatste speelronde zal de competitie worden beslist.

Quick Boys begon fel aan de wedstrijd en greep direct het initiatief. Dit resulteerde in een vroege openingstreffer. In de elfde minuut werd Patrick Duarte door Michael van der Heijden vrij voor doelman Raymond Dirven gezet. De flankspeler faalde niet: 0-1.
Quick Boys was de bovenliggende partij in de eerste helft. Nadat Marciano Kastoredjo een bal van de doellijn had gehaald, werd Quick Boys aan de andere kant een tweede treffer ontnomen. Sluitpost Dirven zag een inzet van zijn eigen verdediger via de onderkant van de lat achter de doellijn belanden, maar zowel scheidsrechter W. Bronsvoort als zijn assistent kende geen doelpunt toe en liet het spel vervolgen.
In de tweede helft heerste Quick Boys minder dan voor rust. De eerste grote kans was desalniettemin voor de bezoekers. Jaap van Duijn, ingevallen voor Chima Onyeike, vond met een vlijmscherpe voorzet Duarte bij de tweede paal, maar de inzet van laatstgenoemde werd op fenomenale wijze uit het doel geranseld door keeper Dirven. Vervolgens was Huizen aan de beurt. De tegen degradatie strijdende thuisploeg ging risico’s nemen door achterin één-op-één te spelen. Het overwicht op het middenveld leverde enkele hachelijke momenten op voor het doel van Quick Boys. 
De beslissing volgde in de slotfase. Michael van der Heijden werd op onreglementaire wijze afgestopt in het strafschopgebied. Dit keer wees Bronsvoort wel naar de stip. Bij afwezigheid van Bak nam Jaap van Duijn zijn verantwoordelijkheid en schoot de bal kordaat tegen de touwen: 0-2. De voorsprong kwam in het vervolg van de wedstrijd niet meer in gevaar, waardoor de blauwwitten wederom drie punten mochten bijschrijven.

Onderlinge resultaten
In het verleden stonden Quick Boys en Scheveningen vijfendertig keer eerder tegenover elkaar. De blauwwitten wonnen veertien onderlinge wedstrijden, speelden tien keer gelijk en trokken in elf duels met de Houtrustbewoners aan het kortste eind. Op eigen veld won Quick Boys in het verleden zes keer van Scheveningen, zeven wedstrijden eindigden onbeslist, terwijl de blauwwitten in vier duels het onderspit dolven.
Eerder dit seizoen werd de heenwedstrijd nipt gewonnen door Scheveningen. Op sportpark Houtrust opende Mehmet Aldogan in de extra tijd van de eerste helft de score. Na rust verdubbelde Marvin Nieuwlaat de score. Jaap van Duijn bracht met een trefzekere vrije trap de spanning terug in de wedstrijd. Even later vergrootte Sjaak Polak de marge naar twee treffers. Derek van der Plas luidde met een knappe treffer het slotoffensief in, maar de blauwwitten kwamen niet meer langszij.
Vorig seizoen pakte Quick Boys diep in de blessuretijd toch een punt in het thuisduel met Scheveningen. In de zesde minuut van de extra tijd rondde Bennie van Fruchten voorbereidend werk van invaller Roel de Vries doeltreffend af en sleepte voor zijn ploeg een punt uit het vuur. Destijds werd pas na rust de score geopend. Nadat Sven Onclin na zijn tweede gele kaart de kleedkamers vroegtijdig mocht gaan opzoeken, brak Marvin Nieuwlaat de ban: 0-1. In de extra tijd kwam alsnog de beloning voor de thuisploeg. Invaller Roel de Vries sleurde zich langs zijn directe tegenstander en legde de bal panklaar voor Van Fruchten die met een droge schuiver de gelijkmaker aantekende. Sportpark Nieuw Zuid ontplofte en koesterde het zwaarbevochten winstpunt na afloop. 

Opvallende feiten
Ondanks het grote verloop in de selectie heeft Scheveningen dit seizoen goed gepresteerd. De groenhemden stonden bij aanvang van de winterstop bovenaan. Ondanks de terugval in de tweede helft van de competitie lijken de Houtrustbewoners zich te kunnen gaan opmaken voor de nacompetitie.
Opvallend is daarnaast het hoge Quick Boys-gehalte. Blok was drie seizoenen geleden nog trainer op sportpark Nieuw Zuid, terwijl Michael Ros en Marcel Pronk enkele jaren de blauwwitte clubkleuren verdedigden.

Het scoutingrapport
Coach John Blok heeft een succesvolle formatie gesmeed van de Houtrustbewoners. Samir Beeldsnijder staat onder de lat. De backposities worden bezet door de rappe Gino Soolsma en vrije trappenspecialist Marcel Pronk. Een andere ex-Quick Boyzer, Michael Ros, vormt het centrale verdedigingsduo met ex-prof Samir El Moussaoui. Op het middenveld houden Dennis Jos, als waarschijnlijke vervanger van de geschorste aanvoerder John Nieuwenburg, en Sjaak Polak het elftal in balans. Ook de jonge Lorenzo Scheffer lijkt verzekerd van een basisplaats. In de voorhoede staan de talentvolle Ferry van der Plas, de sterke Marcel de Bruijn en de technisch begaafde Nick Brouwer geposteerd. Scheveningen mist, naast de geschorste Nieuwenburg, naar alle waarschijnlijkheid ook de aanvallers Marvin Nieuwlaat en Mehmet Aldogan.

Kijkje in eigen keuken
De technische staf kent nauwelijks personele problemen. Maarten Bak zat afgelopen zaterdag op de bank, al was hij nog niet honderd procent fit. Gino Lauwers is herstellende, maar voor hem komt het duel met Scheveningen te vroeg. Sven Onclin viel in de wedstrijd tegen Huizen uit met een voetblessure. Robin Faber lijkt zijn logische vervanger. Alle overige spelers zijn blessure- en schorsingvrij.

Rondje langs de velden
Op de laatste speeldag is Huizen te gast bij Jodan Boys. Koploper Noordwijk moet minimaal een punt halen in het uitduel met Excelsior Maassluis om zich tot kampioen te kunnen kronen. In Heemskerk gaat Voorschoten’97 op bezoek bij Odin’59. In Haarlem neemt Ter Leede het op tegen Young Boys. De degradanten Swift en Vitesse Delft ontmoeten elkaar in Amsterdam. Tot slot spelen Zwaluwen’30 en RKAV Volendam een onvervalste Noord-Hollandse derby. 

Vermoedelijke opstelling Quick Boys:
Martijn de Zwart; Robin Faber, Niels van Duijn (c), Dustin Huisman, Marciano Kastoredjo; Hendrik van Beelen, Derek van der Plas, Michael van der Heijden; Patrick Duarte, Chima Onyeike en Jaap van der Plas. 

Vermoedelijke opstelling Scheveningen:
Samir Beeldsnijder; Gino Soolsma, Michael Ros, Samir El Moussaoui, Marcel Pronk; Lorenzo Scheffer, Dennis Jos, Sjaak Polak (c); Ferry van der Plas, Marcel de Bruijn en Nick Brouwer. 

Geef een antwoord